ΗΠΑ: Στους Δημοκρατικούς ο έλεγχος της Γερουσίας, μάχη για τη Βουλή

 ΗΠΑ: Στους Δημοκρατικούς ο έλεγχος της Γερουσίας, μάχη για τη Βουλή

Η αμερικανική Γερουσία παραμένει στον έλεγχο των Δημοκρατικών κόντρα σε όλες τις προβλέψεις μετά την επανεκλογή της γερουσιαστού Κάθριν Κορτέζ Μάστο στη Νεβάδα, δίνοντας μια σημαντική νίκη στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι κοντά στο να αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καθώς οι αξιωματούχοι συνεχίζουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τις ενδιάμεσες εκλογές που έγιναν την περασμένη Τρίτης (08/11).

Η Κάθριν Κορτέζ Μάστο νίκησε οριακά τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, Άνταμ Λάξαλτ, άλλοτε Γενικό Εισαγγελέα της Πολιτείας στη Νεβάδα, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Ως εκ τούτου, με τη νίκη της Κάθριν Κορτέζ Μάστο, μετά την επανεκλογή του Δημοκρατικού Μαρκ Κέλι στην Αριζόνα την Παρασκευή (11/11), οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν τουλάχιστον 50 έδρες στη Γερουσία. Επίσης, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, μπορεί να ψηφίσει σε περίπτωση ισοψηφίας.

«Η Αμερική έδειξε ότι πιστεύουμε στη δημοκρατία μας, ότι οι ρίζες της δημοκρατίας είναι βαθιές και ισχυρές», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ.

Η Γερουσία είναι, σήμερα, μοιρασμένη 50 – 50 μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, με την Καμάλα Χάρις να ψηφίζει σε περίπτωση ισοψηφίας. Επισημαίνεται ότι η νεοεκλεγείσα Γερουσία θα ορκιστεί στις 3 Ιανουαρίου 2023.

Εάν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Ραφαέλ Γουόρνοκ, κερδίσει στις 6 Δεκεμβρίου τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Χέρσελ Γουόκερ, κατά τις επαναληπτικές εκλογές στην Πολιτεία της Τζόρτζια, τότε η πλειοψηφία των Δημοκρατικών θα αυξηθεί σε 51 – 49. Μάλιστα, κάτι τέτοιο θα έδινε στους Δημοκρατικούς ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στην ψήφιση των λίγων νομοσχεδίων που μπορούν να προωθηθούν με απλή πλειοψηφία, αντί για τις 60 ψήφους που απαιτούνται στην πλειονότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων.

Σχετικά Άρθρα