Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ακραία πόλωση – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το come back των Ρεπουμπλικανών

 Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ακραία πόλωση – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το come back των Ρεπουμπλικανών

Η ακραία πόλωση είναι το βασικό χαρακτηριστικό των ενδιάμεσων εκλογών που διεξάγονται σημερα στις ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς να προειδοποιούν ότι το διακύβευμα είναι η ίδια η Δημοκρατία και τους Ρεπουμπλικανούς να κάνουν όπως όλα δείχνουν εκλογικό come back. Σύμφωνα με το Associated Press στις ΗΠΑ επικρατούν οικονομική αναταραχή, εξάλειψη ομοσπονδιακών δικαιωμάτων για τις αμβλώσεις και ευρεία ανησυχία για το μέλλον της δημοκρατίας.

Η στρατηγική Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία επικέντρωσε σε μεγάλο βαθμό στα προπύργια του κόμματός του αντί σε πιο ανταγωνιστικό έδαφος, όπου μπορεί τελικά να κριθεί ο έλεγχος του Κογκρέσου.

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στα δύο τελευταία χρόνια της προεδρίας του Μπάιντεν:

  • Θα διαμορφώσουν την πολιτική από τις κρατικές δαπάνες έως τη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία. Στις πρώτες εθνικές εκλογές μετά τη βίαιη εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου , οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας επικεντρώθηκαν σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τις πολιτικές αξίες του έθνους.

Ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ , διεξήγαγε την τελευταία του συγκέντρωση στο Οχάιο. Αυτή η πολιτεία έχει ιδιαίτερο νόημα για τον πρώην πρόεδρο, καθώς ετοιμάζει νέα υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο, επειδή ήταν ένα από τα πρώτα μέρη όπου μπόρεσε να αποδείξει τη διαρκή του ισχύ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων πριν από δύο χρόνια. Η υποστήριξη του Τζέι Ντι Βανς από τον Τραμπ ήταν ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τον – και κάποτε – επικριτή του Τραμπ να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για μια έδρα στη Γερουσία.

Ο έλεγχος της Γερουσίας θα μπορούσε να περιέλθει σε μια «χούφτα» κρίσιμων πολιτειών. Εκτός από το Οχάιο, αυτές περιλαμβάνουν και την Πενσυλβάνια, όπου ο Δημοκρατικός Αντικυβερνήτης Τζον Φέτερμαν έχει εγκλωβιστεί σε μια κούρσα ενάντια στον Ρεπουμπλικανό και διάσημο χειρουργό Μεχμέτ Οζ.

  • «Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αγώνες στην Αμερική», είπε ο Φέτερμαν σε ένα πλήθος περίπου 100 ατόμων τη Δευτέρα έξω από μια αίθουσα συνδικάτων κοντά σε ένα χαλυβουργείο στο Coatesville, περίπου 40 μίλια δυτικά της Φιλαδέλφειας. «Ο Δρ. Ο Oz έχει ξοδέψει πάνω από 27 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά αυτή η θέση δεν είναι προς πώληση».

Ο Φέτερμαν, ο οποίος ζει ο ίδιος απέναντι από ένα χαλυβουργείο, παρουσιάστηκε από τον Μπέρνι Χολ, το κορυφαίο στέλεχος του συνδικάτου χαλυβουργών στην Πενσυλβάνια. Ο Χολ αναγνώρισε ότι ορισμένοι εργάτες του χάλυβα ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους, παρά τις τακτικές εγκρίσεις του συνδικάτου στους Δημοκρατικούς.

«Αλλά θα έρθουν σπίτι για τον Φέτερμαν γιατί έχει πολύ καλή σχέση με τους εργάτες», όπως είπε ο Χολ.

  • Ο Έλον Μασκ, του οποίου η αγορά του Twitter έχει αναστατώσει τον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης , χρησιμοποίησε αυτή την πλατφόρμα τη Δευτέρα για να υποστηρίξει το GOP, γράφοντας: «Συστήνω να ψηφίσετε για ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, δεδομένου ότι η Προεδρία είναι Δημοκρατική».

Αυτό το μήνυμα ήρθε πολύ αργά για περισσότερους από 41 εκατομμύρια Αμερικανούς που είχαν ήδη ψηφίσει. Στην πραγματικότητα, η Δευτέρα αφορούσε περισσότερο τη διασφάλιση ότι οι υποστηρικτές είτε τηρούν τις προθεσμίες της πρόωρης ψηφοφορίας είτε θα εμφανιστούν για να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα.

Ο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στον αιδεσιμότατο Al Sharpton που μεταδόθηκε τη Δευτέρα σε ραδιοφωνική εκπομπή, προειδοποίησε ότι η πρόοδος της κυβέρνησής του σε βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της χρηματοδότησης για ιστορικά μαύρων κολεγίων και πανεπιστημίων και της προσπάθειας να απαλείψει το χρέος φοιτητικών δανείων για εκατομμύρια Αμερικανούς, θα ήταν σε κίνδυνο εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν το Κογκρέσο.

  • «Αν δεν κερδίσουμε, θα εξαφανίσουν όλα όσα έχουμε κάνει», είπε ο πρόεδρος. Εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τον εκφοβισμό των ψηφοφόρων, λέγοντας, «Η Αμερική πρέπει να αισθάνεται ασφαλής πηγαίνοντας στις κάλπες», είπε μιλώντας για τους ανθρώπους έξω από τα εκλογικά τμήματα με αυτόματα τουφέκια.

«Είναι εξωφρενικό», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ έχει εδώ και καιρό ψευδώς ισχυριστεί ότι έχασε τις εκλογές του 2020 μόνο επειδή οι Δημοκρατικοί εξαπάτησαν και έχει αρχίσει ακόμη και να εγείρει θέμα για εκλογική νοθεία φέτος. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι σε όλη τη χώρα συνεχίζουν να τηρούν την εκλογική άρνηση, ακόμη και όταν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για την πιθανότητα πολιτικής βίας από ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

  • Σε εκστρατεία στη Νέα Υόρκη για την Κυβερνήτη Κάθι Χότσουλ την Κυριακή, ο Μπάιντεν είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ήταν πρόθυμοι να συγχωρήσουν την περσινή επίθεση στο Καπιτώλιο και ότι, μετά την πρόσφατη επίθεση στον Πολ Πελόζι, συζύγου της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι, κάποιοι σε αυτό το κόμμα «έδιδαν δικαιολογίες».

«Δεν υπήρξε ποτέ μια στιγμή στην καριέρα μου που δοξάζαμε τη βία με βάση την πολιτική προτίμηση», είπε ο πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, σε μια συγκέντρωση του Τραμπ την Κυριακή στο Μαϊάμι, μια αναφορά στην Πελόζι προκάλεσε φωνές: «Κλείδωσέ την!», ενδεικτικό του μεγάλου διχασμού στις ΗΠΑ.

  • Ο Τραμπ έκανε εκστρατεία για την επανεκλογή του γερουσιαστή από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, αλλά επικεντρώθηκε και στο δικό του πολιτικό μέλλον. Αφού είπε σε ένα πλήθος στην Αϊόβα την περασμένη εβδομάδα ότι «πολύ, πολύ, πολύ πιθανό» θα είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος, ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να παρακολουθήσουν τη συγκέντρωση του στο Οχάιο.

«Μάλλον θα πρέπει να το κάνω ξανά, αλλά μείνετε συντονισμένοι», είπε ο Τραμπ. «Έχουμε ένα μεγάλο, μεγάλο ράλι. Μείνετε συντονισμένοι για αύριο το βράδυ».

  • Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τεράστιες πιθανότητες να πάρουν τον έλεγχο και της Γερουσίας. Το τελευταίο γκάλοπ του έγκριτου «FiveThirtyEight» δίνει 54 έδρες στους Ρεμπουμπλικανούς και 46 στους Δημοκρατικούς.

Η δυναμική είναι ξεκάθαρα υπέρ των Ρεπουμπλικάνων που κεφαλαιοποιούν την απογοήτευση των πολιτών για τον πληθωρισμό και τους φόβους για την εγκληματικότητα και την παράνομη μετανάστευση.

Μια αιφνιδιαστική νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή και τη Γερουσία θα έδινε στον Μπάιντεν την εντολή να επιδιώξει μια ευρεία νομοθετική ατζέντα σε θέματα όπως τα δικαιώματα των αμβλώσεων, η αστυνομική μεταρρύθμιση στα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του στο Οβάλ Γραφείο.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η Αριζόνα για τις αντοχές του Δημοκρατικού Μπάιντεν. Οι Ρεπουμπλικάνοι μετά την «ψυχρολουσία» του 2020 θέλουν να πάρουν εκ νέου τον έλεγχο της Αριζόνα ρίχνοντας στη «μάχη» τον επιχειρηματία Μπλέικ Μάστερς. Εάν όμως ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Κέλι μπορεί να ξεπεράσει τις απόψεις των ψηφοφόρων της Αριζόνα για τον Μπάιντεν, σύμφωνα με το Politico, θα καθορίσει και εάν οι Δημοκρατικοί μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και να περιορίσουν τις απώλειές τους στη Βουλή.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί υπερασπίζονται σχεδόν 12 κυβερνήτες που στοχεύουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Μια καλή εκλογή για τους Ρεπουμπλικάνους θα μπορούσε να τους οδηγήσει στο να εκδιώξουν τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες σε πολιτείες όπως το Όρεγκον και η Νέα Υόρκη. Αλλά οι Δημοκρατικοί έχουν την ευκαιρία να διατηρήσουν πολλές από τις ευάλωτες πολιτείες τους, αν ξεπεράσουν έστω και ελαφρώς τις προσδοκίες τους.

  • Το βέβαιο είναι ότι θα είναι μια μακρά νύχτα και ίσως χρειαστούν ακόμη και ημέρες αναμονής προτού ξεκαθαρίσει αν οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί του Προέδρου Τζο Μπάιντεν θα ελέγχουν το Κογκρέσο. Και οι 435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ είναι θέμα ποιος θα τις καταλάβει, όπως και 35 έδρες στη Γερουσία των ΗΠΑ και οι 36 κυβερνήτες .

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να πάρουν πέντε έδρες για να πάρουν την πλειοψηφία στη Βουλή και μόνο μία για να ελέγξουν τη Γερουσία . Οι αναλυτές των εκλογών και οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουν την πλειοψηφία της Βουλής, με τον έλεγχο της Γερουσίας πιθανότατα να είναι πιο κοντά.

Το πρώτο κύμα καταμέτρησης ψήφων αναμένεται στην Ανατολική Ακτή μεταξύ 7 μ.μ. και 8 μ.μ. (GMT Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου). Μια πρώιμη ένδειξη επιτυχίας των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να έρθει εάν οι κούρσες που αναμένεται να είναι κοντινές -όπως η 7η περιφέρεια του Κογκρέσου της Βιρτζίνια ή μια έδρα της Γερουσίας των ΗΠΑ στη Βόρεια Καρολίνα- αποδειχτούν καταστροφή για τους Δημοκρατικούς.

  • Γύρω στις 10 μ.μ. ή στις 11 μ.μ., όταν οι κάλπες στη Μεσοδυτική θα κλείσουν για μία ώρα ή περισσότερο, είναι πιθανό οι Ρεπουμπλικάνοι να έχουν αρκετή ώθηση ώστε οι ειδικοί των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης να προβάλουν τον έλεγχο της Βουλής, δήλωσε ο Κάιλ Κόντικ, πολιτικός αναλυτής. στο Κέντρο Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Εάν ο αγώνας για τη Βουλή εξακολουθεί να φαίνεται ότι «παίζεται» καθώς οι καταλογισμοί ψήφων αρχίζουν να έρχονται από τη Δυτική Ακτή – όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες από 12 κούρσες για το Σώμα – θα μπορούσαν να περάσουν μέρες πριν γίνει γνωστός ποιος έχει τελικά τον έλεγχο, όπως είπαν οι ειδικοί.

  • Η Καλιφόρνια χρειάζεται συνήθως εβδομάδες για να μετρήσει όλα τα ψηφοδέλτιά της, εν μέρει επειδή μετράει ψηφοδέλτια που έχουν ταχυδρομική σφραγίδα την ημέρα των εκλογών, ακόμη και αν φτάσουν ημέρες μετά. Η Νεβάδα και η πολιτεία της Ουάσιγκτον επιτρέπουν επίσης καθυστερημένες ψηφοφορίες εάν ταχυδρομική σφραγίδα μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, επιβραδύνοντας την πορεία προς τα τελικά αποτελέσματα.

«Αν το Σώμα είναι πραγματικά στα άκρα, αυτό θα έχει σημασία», είπε ο Κόντικ.

Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, ίσως και περισσότερες εβδομάδες, για να γνωρίζουμε ποιο κόμμα θα ελέγχει τη Γερουσία, με τις αναμετρήσεις στην Πενσυλβάνια, την Αριζόνα και τη Τζόρτζια που πιθανόν να καθορίσουν ποιος θα έχει τελικά τον έλεγχο.

Εάν η κούρσα για τη Γερουσία της Γεωργίας είναι τόσο κοντά όσο αναμενόταν και κανένας υποψήφιος δεν λάβει περισσότερο από το 50% των ψήφων, θα προγραμματιστεί επαναληπτικός γύρος εκλογών για τις 6 Δεκεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα