Ο Τζιτζικώστας επέστρεψε στην Ελλάδα – Ταξίδεψε μαζί με τον Νίκο Δένδια

 Ο Τζιτζικώστας επέστρεψε στην Ελλάδα – Ταξίδεψε μαζί με τον Νίκο Δένδια

Με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε στην Ελλάδα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην πτήση επιστροφής του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέστρεψε στην Ελλάδα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και οι συνεργάτες του.

«Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή στην καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και στην απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου από τις τουρκικές αρχές και κινητοποιηθήκαμε για την παροχή αρωγής», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Απόστολος Τζιτζικώστας κάνει γνωστό πως επέστρεψε στην Ελλάδα και πως ταξίδεψε μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια, αλλά και όσους τον στήριξαν σε αυτή την περιπέτεια.

«Λίγο πριν τη 01:00 χθες αργά το βράδυ προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον φίλο, Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Τέλος καλό, όλα καλά», αναφέρει ο περιφερειάρχης.

Με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε στην Ελλάδα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην πτήση επιστροφής του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέστρεψε στην Ελλάδα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και οι συνεργάτες του.

Σε μείζον διπλωματικό ζήτημα εξελίσσεται η κράτηση για αρκετές ώρες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία, καθώς η είσοδος στην χώρα του απαγορεύτηκε παρά την ιδιότητά του ως Αντιπρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών και Πρόεδρος της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM.

Αυτό ήταν μάλιστα η πρώτη επίσκεψη του κ. Τζιτζικώστα στη γειτονική χώρα με αυτήν την θεσμική ιδιότητα και το ταξίδι είχε σκοπό την συμμετοχή του στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μετέβαινε ακτοπλοϊκώς πραγματοποιώντας ταξίδι με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνη – Θεσσαλονίκη η οποία εγκαινιάστηκε πριν από λίγες εβδομάδες, όμως οι τουρκικές Αρχές έβαλαν μπλόκο στο ταξίδι του προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες.

Ο Περιφερειάρχης ανέμενε για πάνω από στο τουρκικό λιμάνι, καθώς οι τουρκικές Αρχές τον ενημέρωσαν χωρίς καμία προειδοποίηση ότι δεν δύναται να αποβιβαστεί στη χώρα. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της Τουρκία Anadolu, ο λόγος αυτού του απίστευτου καψωνιού στο οποίο υπεβλήθη ο κ. Τζιτζικώστας , είναι το γεγονός ότι προέκυψε «τεχνικό πρόβλημα από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου».

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβαν οι τουρκικές αρχές, ο Τζιτζικώστας, του οποίου η ταυτότητα ελέγχθηκε μαζί με άλλους επιβάτες κατά τη διάρκεια τελωνειακών διαδικασιών στη Σμύρνη, φιλοξενήθηκε για λίγο από τις τοπικές αρχές λόγω τεχνικού προβλήματος που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου».

«Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον Τζιτζικώστα ότι μετά την επίλυση του προβλήματος θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη και να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Ο Τζιτζικώστας, ωστόσο, είπε στις αρχές ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να μπει . Ο Τζιτζικώστας είναι επίσης Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνεχίζει το πρακτορείο.

Ε.Ε.: ”Απαράδεκτο” το τουρκικό μπλόκο στον Απόστολο Τζιτζικώστα, λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών

Για «απαράδεκτη» κατάσταση έκανε λόγω ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., Βάσκο ‘Αλβες Κορντέιρο σχετικά με την απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Α’ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία.

«Πλήρης αλληλεγγύη στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία για να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο κ.Κορντέιρο.

«Ευχαριστούμε την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία για την υποστήριξη. Αυτή η κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη. Ζήτησα από το Προεδρείο της ARLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση ενόψει της κατάλληλης απάντησης» προσέθεσε.

Ερώτηση Σπυράκη στην Κομισιόν

Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει το «διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη», η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας το επεισόδιο η κ. Σπυράκη σημείωσε:   

«Κατέθεσα επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν. Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων (του) διεθνούς δικαίου από τη γειτονική χώρα».

«Οι δικαιολογίες της Τουρκίας δεν πείθουν πλέον κανέναν», αναφέρει και προσθέτει: «Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι προφανές πως τέτοιες τακτικές εκφοβισμού και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης όπως η σημερινή, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και για το λόγο αυτό με επείγουσα ερώτηση μου καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση. Η παραβίαση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών, όπως η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακινήσεων, δεν καθιστά απλώς προβληματική την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αποδεικνύει ότι η γειτονική χώρα δεν ενσωματώνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν προχωρά στην εφαρμογή τους». Η ερώτηση της κ. Σπυράκη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα το πρωί (χθες, Σάββατο) την είσοδο στη χώρα χωρίς καμία νόμιμη αιτία στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πως σχολιάζει το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου ενός Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος μάλιστα κατέχει θεσμική θέση, από τις τουρκικές αρχές;

2. Τί μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της Τουρκίας, δεδομένης της ιδιότητας της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας,  για τον έλεγχο και την πάταξη  πρακτικών που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης;»

Ελληνικές αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχώρησε σε οργισμένες ανακοινώσεις για το αδιανόητο περιστατικό, ενώ ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε πως τελικά του επετράπη η είσοδος στη χώρα, μετά το σάλο, ωστόσο ο ίδιος ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο κ. Τζιτζικώστας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρόλα αυτά εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».

Ευρωπαίος αξιωματούχος

Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τζιτζικώστας, πήγε το πρωί στη Σμύρνη με το πλοίο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Όχι δηλαδή μόνο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος. Όταν έφθασε του είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το ΥΠΕΞ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου. Ο κ. Τζιτζικωστας παραμένει για την ώρα στο πλοίο και θα επιστρεψει στην Ελλάδα.

Οργή της Αθήνας

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τζιτζικώστα.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα. Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Τζιτζικώστα, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε απαράδεκτη και προκλητική τη στάση των τούρκων. Έκανε δε λόγο για απίστευτη πρόκληση και την καταδίκασε.

Αντίδραση Ιμάμογλου

Σημειώνεται πως και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, αντέδρασε στο πρωτοφανές αυτό περιστατικό, καθώς ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

«Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα. Αφού δω τις λεπτομέρειες

του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις», ανέφερε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Ακυρώνει την επίσκεψη στη Σμύρνη ο Μπακογιάννης

Μετά την πρόκληση, ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση και συνολικά την επίσημη επίσκεψη του στη Σμύρνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.

Ο ίδιος ενημέρωσε τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Χριστόδουλο Λάζαρη, όπως και την πρόξενο στη Σμύρνη, Δέσποινα Μπαλκίζα.

Σχετικά Άρθρα