Προκλητικοί οι Τούρκοι: Αποκαλούν τον Τζιτζικώστα, ” προβοκάτορα ” – Διεθνείς διαστάσεις και παρέμβαση της ΕΕ

 Προκλητικοί οι Τούρκοι: Αποκαλούν τον Τζιτζικώστα, ” προβοκάτορα ” – Διεθνείς διαστάσεις και παρέμβαση της ΕΕ

Ως ” Έλληνα προβοκάτορα” χαρακτηρίζει δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος μετά την κράτησή του και την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία, επέστρεψε στην Ελλάδα.

Διαστάσεις -και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- λαμβάνει η υπόθεση της καταχρηστικής κράτησης και απαγόρευσης εισόδου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη.

Οι «εξηγήσεις» των τουρκικών αρχών ότι όλα έγιναν εξαιτίας της «συνωνυμίας» του Απ. Τζιτζικώστα με προσώπου που είχε περιορισμό εισόδου στην Τουρκία δεν έπεισαν, πολύ περισσότερο δε, δεν πείθει τον ίδιο ο χαρακτηρισμός της κράτησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ως «φιλοξενία».

Η ερμηνεία της τουρκικής πλευράς περί τεχνικού προβλήματος, το οποίο όταν λύθηκε άνοιξε την πόρτα της Τουρκίας στον έλληνα περιφερειάρχη, αλλά ήταν πλέον πολύ αργά, δεν έπεισε ούτε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος αφού δεσμεύθηκε να δημοσιοποιήσει περαιτέρω το θέμα, χαρακτηρίζοντάς το «σοβαρό επεισόδιο», βρέθηκε στο στόχαστρο του τουρκικού Τύπου.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Ακσάμ με τίτλο «Υποστήριξε τον Έλληνα προβοκάτορα», επιτέθηκε στον Εκρέμ Ιμάμογλου. Στον τουρκικό Τύπο το περιστατικό υποβαθμίζεται με το επιχείρημα ότι το θέμα λύθηκε μέσα σε 20 λεπτά και πως ο περιφερειάρχης, ο οποίος κρατήθηκε ώρες στο λιμάνι, κατηγορείται ως «προβοκάτορας» γιατί αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα συνέβησαν όταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έφτασε στο λιμάνι της τουρκικής πόλης. Ο κ. Τζιτζικώστας ταξίδεψε το πρωί του Σαββάτου με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM).

Λίγο μετά την άφιξή του ωστόσοκρατήθηκε σε ένα γραφείο από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Μετά την περιπέτεια στη Σμύρνη, ο κ. Τζιτζικώστας βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ελλάδα, καθώς τον παρέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με το κυβερνητικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο της Σμύρνης.

«Λίγο πριν τη 01:00 χθες αργά το βράδυ προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον φίλο, υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Τέλος καλό, όλα καλά» έγραψε στο Twitter ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Καταδίκη από το ΕΛΚ

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταδίκασε την αδικαιολόγητη πρόκληση από την Τουρκία η οποία κράτησε και απαγόρευσε την είσοδο στον Απόστολο Τζιτζικώστα.
«Το EΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση» επισημαίνεται με ανάρτηση του στο twitter για την απαγόρευση εισόδου από την Τουρκία στον Α’Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σημειώνει: «Ενώ φαινομενικά τηρεί τις αξίες της ΕΕ ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία κράτησε εχθές και απαγόρευσε την είσοδο στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Το EΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση».

Σχετικά Άρθρα