Τζιτζικώστας: ”Απαράδεκτη η Τουρκία, επιστρέφω στην Ελλάδα” – Ο Μπακογιάννης ακύρωσε την επίσκεψη του στη Σμύρνη

 Τζιτζικώστας: ”Απαράδεκτη η Τουρκία, επιστρέφω στην Ελλάδα” – Ο Μπακογιάννης ακύρωσε την επίσκεψη του στη Σμύρνη

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά την υπόθεση της κράτησής του στη Σμύρνη και την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα ο Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρόλα αυτά εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».

Μπακογιάννης: “Αδιανόητη η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία στον Απόστολο Τζιτζικώστα” – Ακυρώνει επίσημη επίσκεψη στη Σμύρνη

Την καταδίκη του εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μετά την αδιανόητη πρόκληση των Τούρκων να μην επιτρέψουν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να εισέλθει στη γείτονα χώρα, προκειμένου συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση (ARLEM).

Έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ο δήμαρχος της Αθήνας δήλωσε: «Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα, ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη. Ενός ανθρώπου, που μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ. Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι απαραίτητες συγγνώμες».

Μετά την ακραία πρόκληση των Τούρκων, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση, αναβάλλοντας παράλληλα και την συνολική επίσημη επίσκεψη του στη Σμύρνη.

Μάλιστα, ενημέρωσε για το συμβάν τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δεσμεύτηκε, αύριο το πρωί στη δημόσια εκδήλωση εγκαινίων ενός πάρκου αφιερωμένο στο δίκτυο B40, να προβεί από κοινού με τον Δήμαρχο Αθηναίων σε σχετική δήλωση.

Ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε, ότι πριν από περίπου ένα χρόνο Αθήνα και Κωνσταντινούπολη δημιούργησαν από κοινού το δίκτυο Β40, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία. «Θέλαμε σε πείσμα των καιρών να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα πως μπορούμε από κάτω προς τα πάνω να χτίσουμε γερές γέφυρες συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού, διαλόγου» δήλωσε με έμφαση ο δήμαρχος Αθηναίων, για να προσθέσει ότι «μην ξεχνάτε πως οι δήμοι είμαστε ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε τη δυνατότητα να διερμηνεύσουμε, αν θέλετε, καλύτερα τα συναισθήματα των λαών μας.»

Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι

Σε απίστευτες δικαιολογίες αναφορικά με την κράτηση για αρκετές ώρες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα προχώρησε το επίσημο κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο λόγος αυτού του απίστευτου καψωνιού στο οποίο υπεβλήθη ο κ. Τζιτζικώστας , είναι το γεγονός ότι προέκυψε «τεχνικό πρόβλημα από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου».

Το δημοσίευμα του πρακτορείου

«Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μετέβη με πλοίο στην Τουρκία για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) που θα πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη στις 7-8. Νοεμβρίου», αναφέρει το πρακτορείο και συνεχίζει:

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβαν οι τουρκικές αρχές, ο Τζιτζικώστας, του οποίου η ταυτότητα ελέγχθηκε μαζί με άλλους επιβάτες κατά τη διάρκεια τελωνειακών διαδικασιών στη Σμύρνη, φιλοξενήθηκε για λίγο από τις τοπικές αρχές λόγω τεχνικού προβλήματος που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου».

«Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον Τζιτζικώστα ότι μετά την επίλυση του προβλήματος θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη και να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Ο Τζιτζικώστας, ωστόσο, είπε στις αρχές ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να μπει . Ο Τζιτζικώστας είναι επίσης Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνεχίζει το πρακτορείο.

Αντίδραση Ιμάμογλου

O δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, αντέδρασε στο πρωτοφανές αυτό περιστατικό, καθώς ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

«Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα. Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις», ανέφερε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Άμεσα ενημερώθηκαν Αθήνα και Βρυξέλλες

Σύμφωνα με τους συνεργάτες τουκ. Τζιτζικώστα, το μείζον θέμα έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι συμμετέχοντες της Ευρωμεσογειακής Συνόδου των Περιφερειαρχών, αφού δεν μπορεί να γίνει η σύνοδος, μια και ο κ. Τζιτζικώστας είναι προεδεύων. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δε θα μπει στην Τουρκία, ακόμα και να του επιτραπεί τελικά η είσοδος από τις τουρκικές Αρχές. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες πληρπφορίες, ο κ. Τζιτζικώστας αποχώρησε από τη Σμύρνη με προορισμό την Θεσσαλονίκη.

Το χρονικό της ακραίας πρόκλησης

Ο κ. Τζιτζικώστας έφτασε στη Σμύρνη περίπου στις 11.30 σήμερα το πρωί προκειμένου να προεδρεύσει στη σύνοδο της ευρωμεσογειακής επιτροπής ARNEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο κ. Τζιτζικώστας είναι Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και μετέβη στην Τουρκία υπό αυτή την ιδιότητα, ωστόσο σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά από τουλάχιστον έξι ώρες που βρισκόταν «κρατούμενος» στη γειτονική χώρα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αναγκάστηκε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Μέχρι στιγμής ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση για το εν λόγω γεγονός, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πλέον τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όργανο μετά την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο), όσο και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΥΠΕΞ: «Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», προσθέτει.

Θεοδωρικάκος για Τζιτζικώστα: Η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνάει κάθε όριο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του στα social media αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Αποστόλη Τζιτζικώστα και καταδίκασε την νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά:

«Επικοινώνησα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί, από τις τουρκικές αρχές. Είναι σαφές ότι η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνάει κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κατρούγκαλος για Τζιτζικώστα: Η απαγόρευση εισόδου συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσβολή της Ελλάδας

Στην απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος με ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Η απαγόρευση εισόδου στον κ. Τζιτζικώστα, που έφτασε στη Σμύρνη με την ακτοπλοϊκή σύνδεση από Θεσσαλονίκη, που όλοι στηρίξαμε, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσβολή της Ελλάδας και της ΕΕ. Περιμένουμε εξηγήσεις κ επανόρθωση».

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απαγόρευση από τις τουρκικές αρχές της εισόδου του Περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζίτζικώστα, στη Σμύρνη

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απαγόρευση από τις τουρκικές αρχές της εισόδου του Περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζίτζικώστα, στη Σμύρνη και όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «αποτελεί ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο των προκλήσεων που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση και που απ’ ό,τι φαίνεται, επεκτείνεται ακόμη και στο πεδίο της μετακίνησης προσώπων μεταξύ των δυο χωρών».

Σχετικά Άρθρα