Ιστορικό χαμηλό στην κυβέρνηση από Πάτση και ακρίβεια – Ύστατες προσπάθειες για αντιστροφή κλίματος με επίκεντρο οικονομία και μεσαία τάξη

 Ιστορικό χαμηλό στην κυβέρνηση από Πάτση και ακρίβεια – Ύστατες προσπάθειες για αντιστροφή κλίματος με επίκεντρο οικονομία και μεσαία τάξη

Πάτσης και ακρίβεια δημιουργούν ιστορικό χαμηλό της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις. Η υπόθεση Πάτση έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια κι ανησυχία στη βάση της γαλάζιας παράταξης και ταυτόχρονα η παρατεταμένη ακρίβεια προκαλεί κύμα οργής κι ανασφάλειας στους πολίτες.

Η πλειοψηφία των γαλάζιων στελεχών δεν έχει πειστεί από το επιχείρημα πως οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ανδρέα Πάτση ήταν άγνωστες στο πρωθυπουργό και απαιτεί από την ηγεσία της ΝΔ δραστικότερες παρεμβάσεις πέρα από τη διαγραφή του βουλευτή.

  • Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, η υπόθεση Πάτση «υποτιμήθηκε και κοστίζει πολιτικά».

Ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας σπεύδουν να πάρουν αποστάσεις από τον Α. Πάτση για να μην ταυτιστούν στη συνείδηση των ψηφοφόρων τους με «αρπακτικά» δημοσίου χρήματος και «κοράκια» εισπρακτικών εταιρειών.

Τη στιγμή μάλιστα όπου το Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της προεκλογικής στρατηγικής του, έχει ζητήσει από τους βουλευτές να βγούνε στο δρόμο και να «διαφημίσουνε» το κυβερνητικό έργο. Και την ίδια στιγμή, πολλοί δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας τους.

Η υπόθεση Πάτση ήρθε να ταράξει ακόμα περισσότερο τα ήδη ταραγμένα νερά που υπήρχαν στο εσωτερικό της παράταξης μετά το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών και τις αναταράξεις που έφερε ο κυβερνητικός χειρισμός της υπόθεσης.  

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να συγκαλέσει την πολιτική επιτροπή του κόμματος το αμέσως επόμενο διάστημα, γύρω στα μέσα του μήνα όπου αναμένεται μεταξύ άλλων να τεθεί επι τάπητος και το ζήτημα των υποψηφίων στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζει καλά πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και σε πολύ μεγάλο βαθμό θα κριθεί από την μεσαία τάξη.

Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού επισημαίνουν με νόημα πως «ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να χαρίσει τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια για την προσέλκυση κι αξιοποίηση στελεχών από το μεσαίο χώρο». Προσθέτουν μάλιστα πως «οι πολίτες δεν πιστεύουν πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα νόμο κι ένα άρθρο θα αυξήσει τα εισοδήματα και θα μειώσει τις τιμές».

  • Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει καλά πως «η μητέρα των μαχών» των επόμενων εκλογών θα δοθεί στο οικονομικό πεδίο. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί. Ωστόσο η πλειοψηφία των πολιτών «δοκιμάζεται» από το κύμα ακρίβειας κι εκτιμά πως μέτρα όπως «το καλάθι του νοικοκυριού» δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Από την κυβέρνηση απαντούν πως «το καλάθι του νοικοκυριού δεν είναι το μόνο μέτρο» αλλά έχουν δοθεί παραπάνω από 7 δισ. ευρώ το τρέχον έτος για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κι έχουν γίνει αντίστοιχες παρεμβάσεις για την τιμή φυσικού αερίου και καυσίμων.

«Η μείωση της φορολογίας, αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή μας αυτά τα τρία χρόνια. Στηρίζουμε συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα όλων των ελληνικών νοικοκυριών» προσθέτουν και επισημαίνουν πως σε λίγες ημέρες θα δοθεί το  έκτακτο βοήθημα, σε παραπάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας κοντά στα Χριστούγεννα ενώ την Πρωτοχρονιά για ισχύσουν οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Σχετικά Άρθρα