Δήμας στο libre: Η σύσταση νεοφυών επιχειρήσεων κορυφώθηκε το 2019, την τελευταία τριετία ιδρύθηκε το 44,8% των startups

 Δήμας στο libre: Η σύσταση νεοφυών επιχειρήσεων κορυφώθηκε το 2019, την τελευταία τριετία ιδρύθηκε το 44,8% των startups

Τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων περιγράφει στο libre ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Όπως λέει ο κ. Δήμας «Τα success stories είναι αρκετά, με πολλές startups να έχουν ενισχυθεί από Επενδυτικούς Αγγέλους, ή να συνεργάζονται με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που εμπνεύστηκαν από το έργο τους. Ήδη έχουν προκύψει οι δύο πρώτοι ελληνικοί unicorns, καθώς και έξι soonicorns, που εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Κύριε υπουργέ, έχετε την «πολυτέλεια» να έχετε ένα χαρτοφυλάκιο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολύ σημαντικό για το μέλλον της χώρας. Τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα, στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων;

Τα τελευταία τρία χρόνια κάνουμε συστηματική προσπάθεια ώστε οι ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες, ερευνητές και επιχειρηματίες να αισθάνονται πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο από την Ελλάδα.

  • Παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις των καιρών, προχωρήσαμε την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στοχεύοντας στην καλύτερη αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας που διεξάγεται στην Ελλάδα και την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Ιδρύσαμε το ElevateGreece, που δίνει για πρώτη φορά την δυνατότητα στην Πολιτεία να υποστηρίξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις με μέτρα που να είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των μελών οικοσυστήματος. Η πλατφόρμα παρέχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, όπως φορολογικά κίνητρα για Επενδυτικούς Αγγέλους (Angel Investors), προαίρεση μετοχών (stock options) και η παροχή ρευστότητας μέσω ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σήμερα, το Elevate Greece εξελίσσεται και αναβαθμίζεται σε Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της εξωστρέφειας του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Για να ενισχύσουμε και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τον χώρο έρευνας στην Ελλάδα, ρυθμίστηκε για πρώτη φορά με αναλυτικό και συνεκτικό τρόπο ο θεσμός της εταιρείας-τεχνοβλαστού των ερευνητικών οργανισμών.  Παράλληλα, προωθήσαμε σημαντικές δράσεις μέσω ΈΣΠΆ, όπως είναι οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Innovation Clusters) και τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers). Ενώ, για πρώτη φορά πραγματοποιείται στη χώρα και μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στα θέματα των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, της παραγόμενης Διανοητικής Ιδιοκτησίας από τους Ερευνητικούς Φορείς (Έρευνητικά Κέντρα και ΆΈΙ).

Ακόμη, αυξήσαμε το ποσοστό των υπερεκπτώσεων για τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) από το 130% στο 200%. Ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο για να ωθήσουμε τις Ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα & ανάπτυξη, αλλά και να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες εταιρείες από το εξωτερικό.  Τέλος, δρομολογήσαμε την δημιουργία δύο φυσικών χώρων καινοτομίας, την πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Αττική και το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης  γενιάς – ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη.

Για να γίνει πετυχημένη μια startup τι χρειάζεται; Χρήματα, ιδέες, υποστήριξη;

Το ταλέντο και η εξειδικευμένη γνώση των ιδρυτών, είναι απολύτως απαραίτητα. Απαραίτητο είναι όμως επίσης το προϊόν που παράγεται, η υπηρεσία που προάγεται ή ακόμα και κάποια διαδικασία που προτάσσεται να εμπεριέχει το στοιχείο της καινοτομίας. Επίσης, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ταχείας κλιμάκωσης των πωλήσεών μίας startup στην παγκόσμια αγορά (scalability).

Στο πλαίσιο του elevate Greece έχουν εγγραφεί  663 startups. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πλατφόρμα elevate Greece και τι είδους βοήθεια τους παρέχουν οι υποστηρικτές του προγράμματος; Σας ρωτώ γιατί αυτό που γίνεται, δηλαδή να δίνονται κάποια βραβεία στις επιχειρήσεις που διακρίνονται φαίνεται ότι περισσότερο λειτουργεί υπέρ της προβολής των χορηγών.

Το Elevate Greece είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020. Μέχρι πρότινος η Ελληνική Πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι χρηματοδότηση έχουν λάβει.

  • Δύο χρόνια μετά, η κατάσταση έχει αλλάξει στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν πλέον την Πολιτεία με το μέρος τους, που τους παρέχει επιπλέον εργαλεία ώστε να συνάψουν συνέργειες, να διεισδύουν σε ξένες αγορές και να ενισχύσουν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά τους.

Τα success stories είναι αρκετά, με πολλές startups να έχουν ενισχυθεί από Επενδυτικούς Αγγέλους, ή να συνεργάζονται με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που εμπνεύστηκαν από το έργο τους. Ήδη έχουν προκύψει οι δύο πρώτοι ελληνικοί unicorns, καθώς και έξι soonicorns, που εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς.

  • Η δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι παρά την κρίση της πανδημίας του Covid-19, η σύσταση των νεοφυών επιχειρήσεων κορυφώθηκε το 2019, ενώ κατά την τελευταία τριετία ιδρύθηκε το 44,8% των startups από το διάστημα 2014 έως και το 2021.

Τα ποσά αυτά, σε συνδυασμό με το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, μας καθιστούν πολύ αισιόδοξους για την πορεία της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Ωστόσο η επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες είναι γεμάτη από άλλα θέματα. Μεταξύ αυτών είναι οι παρακολουθήσεις μέσω του predator και της ΕΥΠ αλλά και η υπόθεση που οδήγησε στην διαγραφή του βουλευτή Ανδρέα Πάτση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Θα ήθελα ένα σχόλιο, καθώς – όπως ισχυρίζονται – εντός του μεγάρου Μαξίμου ουδείς γνώριζε το παραμικρό τόσο για τις οικονομικές δραστηριότητες του κ. Πάτση όσο και για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Αρχικά όσον αφορά τις παρακολουθήσεις, το ζήτημα έχει λήξει. Η Αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να συντηρήσει το θέμα προσδοκώντας κομματικά οφέλη. Είναι σαφές -και μάλιστα από την πρώτη στιγμή- ότι δεν υπάρχει κάποια ελληνική κρατική Αρχή Ασφάλειας που να είχε τα συγκεκριμένα λογισμικά.

Το Κράτος δεν έχει προμηθευτεί ούτε το Predator, ούτε κανένα άλλο κακόβουλο λογισμικό και καμία κρατική Αρχή Ασφάλειας στη χώρα δεν χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα κακόβουλα λογισμικά. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και όλες τις έως τώρα σχετικές διαδικασίες. Οι ισχυρισμοί για κακόβουλα λογισμικά έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά, από την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, από υπηρεσιακούς παράγοντες, από τους διοικητές της ΕΥΠ κατά την έρευνα που διεξήχθη στην Εξεταστική Επιτροπή. Δεν υπήρξε κανένα στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει ότι παρουσιάστηκε σύνδεση του Predator με κρατικές υπηρεσίες και πολύ περισσότερο με την ΕΥΠ. Οι ελληνικές υπηρεσίες δεν προμηθεύτηκαν και δεν χρησιμοποιούν ποτέ τέτοια κακόβουλα λογισμικά.

Τώρα, όσον αφορά το θέμα του Βουλευτή, που και αυτό έχει λήξει, με άμεση και αποφασιστική αντίδραση του Πρωθυπουργού, τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κόμματος. Ο βουλευτής κλήθηκε για εξηγήσεις σχετικά με επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας. Οι εξηγήσεις του δεν κρίθηκαν επαρκείς.

Οι εκλογές θα γίνουν σε λίγους μήνες. Πιστεύετε ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασιών; Με ποιο κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΝΔ;

Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη ισχυρών κυβερνήσεων που να βασίζονται σε ισχυρή ομοιογενή πλειοψηφία και αυτή την εντολή θα διεκδικήσουμε από τον ελληνικό λαό στις επερχόμενες εκλογές. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να μείνει η χώρα ακυβέρνητη εν μέσω τόσο σημαντικών παγκόσμιων εξελίξεων. Εμείς ζητάμε ισχυρή εντολή για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που να συνεχίσει προσηλωμένη το μεταρρυθμιστικό της έργο και θα εγγυάται την σταθερότητα. Όλα τα άλλα θα τα δούμε την ώρα τους.

  • Τα τελευταία τρία χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε, μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες, να διαχειριστεί την πανδημία που ξέσπασε το 2020, στηρίζοντας τόσο την κοινωνία, όσο και τις επιχειρήσεις.

Κατάφερε να διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία την καθοδηγούμενη εισβολή μεταναστών στον Έβρο και να ρυθμίσει τα ζητήματα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού στη νησιωτική Ελλάδα. Αντιμετωπίζει την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα με ένα άρτιο σχέδιο αναβάθμισης και ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με αμυντικές συμμαχίες και με μια ενεργητική διπλωματία που αποκατέστησε το διεθνές κύρος και την ισχύ της χώρας. Αναγέννησε την ελληνική οικονομία, η οποία επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τις τεράστιες διεθνείς κρίσεις.

Χάρη σε αυτή την  πρόοδο της οικονομίας μπορεί να στηρίζει την κοινωνία με ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη, να μειώνει δραστικά τους φόρους, να αυξάνει τον κατώτατο μισθό και να περιορίζει την ανεργία, κυρίως στους νέους. Ταυτόχρονα, κάνει φιλικό στον πολίτη και λειτουργικό το Κράτος, με πλήθος ψηφιακών εφαρμογών.

Σχετικά Άρθρα