CNN: Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Βόρεια Κορέα ότι στέλνει κρυφά όπλα στη Ρωσία

 CNN: Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Βόρεια Κορέα ότι στέλνει κρυφά όπλα στη Ρωσία

Τη Βόρεια Κορέα κατηγορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι προμηθεύει με στρατιωτικό εξοπλισμό τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με το CNN.

  • Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, η Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποιεί για προκάλυψη μεταφορές προϊόντων με πλοία από τη Μέση Ανατολή ή την Αφρική, μεταφέροντας οπλισμό στους Ρώσους στρατιώτες, στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου δεν αποκάλυψε την πηγή της πληροφόρησης που έχει, ή αν έχει εντοπιστεί πλοίο της Βόρειας Κορέας που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία είναι γνωστές, ενώ στην Ουάσινγκτον εικάζουν πως η Μόσχα βοηθά σε επίπεδο τεχνογνωσίας την Πιονγκγιάνγκ, να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Οι ΗΠΑ ανεβάζουν τους τόνους για το Ιράν

«Οι Ιρανοί (…) σκοτώνουν αθώους Ουκρανούς» προμηθεύοντας όπλα στη Ρωσία, είχε καταγγείλει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο οποίος τόνισε επίσης ότι «ανησυχεί» για πιθανές παραδόσεις ιρανικών πυραύλων στον ρωσικό στρατό.

«Το καθεστώς της Τεχεράνης γίνεται ανοιχτά και εθελοντικά συνένοχο στη δολοφονία αθώων Ουκρανών στο ουκρανικό έδαφος», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι. Ο ίδιος εξέφρασε «ανησυχία» για πιθανή παράδοση στη Ρωσία ιρανικών πυραύλων εδάφους-εδάφους. «Δεν το έχουμε δει να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής, αλλά παραμένει ανησυχητικό», πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της έχει αρνηθεί ότι έχει ένα τέτοιο σχέδιο. Το Ιράν διαβεβαιώνει επίσης ότι δεν παραδίδει drones στον ρωσικό στρατό, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν η Ουκρανία και πολλές δυτικές χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν για το θέμα των drones.

Σχετικά Άρθρα