Ουκρανία: Απέπλευσαν 12 πλοία με σιτηρά – “Δεν υπήρχαν ρωσικά πλοία στον ασφαλή διάδρομο την ώρα της επίθεση από drone”

 Ουκρανία: Απέπλευσαν 12 πλοία με σιτηρά – “Δεν υπήρχαν ρωσικά πλοία στον ασφαλή διάδρομο την ώρα της επίθεση από drone”

Παρά την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας σε πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη διασφάλιση της εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας απέπλευσαν 12 πλοία με σιτηρά εν μέσω ενός αδυσώπητου πολέμου, και με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, να δέχεται πραγματικό σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μεταξύ των πλοίων είναι το Ikaria Angel, ναυλωμένο από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και φορτωμένα με 30.000 τόνους σιταριού που προορίζονταν για το Κέρας της Αφρικής και δεν μπορεί να αποτελέσει στρατιωτικό στόχο, όπως έγραψε σε ανάρτηση ο συντονιστής του ΟΗΕ, Αμίρ Αμπντουλά.

O επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ διαβεβαιώνει ότι «δεν υπήρχαν ρωσικά πλοία στον ασφαλή διάδρομο των σιτηρών» την ώρα της επίθεσης από drone, την οποία καταγγέλλει η Ρωσία.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον Ιούλιο και με στόχο τη διατήρηση της ροής των προϊόντων διατροφής στις παγκόσμιες αγορές.

Το Κρεμλίνο έχει ήδη χαρακτηρίσει «επικίνδυνο» να επιβληθεί η συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας η οποία περιγράφει συνθήκες «μη ασφαλείς για τη ναυσιπλοΐα», ενώ ο τούρκος δήλωσε νωρίτερα ότι «αν και η Ρωσία ενεργεί διστακτικά, θα συνεχίσει τις προσπάθειες, υπηρετώντας την ανθρωπότητα».

Πηγή: New York Times

Σχετικά Άρθρα