Ερντογάν σε Σολτς: Η Γερμανία να επιστρέψει στην ουδετερότητα για τα ελληνοτουρκικά

 Ερντογάν σε Σολτς: Η Γερμανία να επιστρέψει στην ουδετερότητα για τα ελληνοτουρκικά

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε την ενόχλησή του στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, για τη στάση του στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο, κατά την οποία κάλεσε το Βερολίνο να επιστρέψει στην «ουδετερότητα» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Γερμανός καγκελάριος είχε δηλώσει αναφερόμενος στην Τουρκία ότι «δεν νοείται κράτη – μέλη της συμμαχίας να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».

Όπως τόνισε κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «όλα τα θέματα οφείλουν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου. Είναι συμφέρουσα για όλους μας η καλή γειτονία. Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή γεμάτες δυνατότητες και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, τόνισε πως «τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανένα», ενώ επισήμανε πως «η ιστορία δεν αλλάζει με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες», ξεκαθαρίζοντας πως η θέση μας απέναντι στις απειλές είναι πολύ σαφής». Συνέχισε, λέγοντας ότι αντιτάσσουμε το διεθνές δίκαιο στις διαφορές μας με την Τουρκία. Ο ίδιος θέλησε να κλείσει με την ευχή πως «οι γείτονες μας να επιλέξουν το δρόμο της αποκλιμάκωσης» και εμφανίστηκε ανοικτός να τείνει χέρι φιλίας στην Τουρκία. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες εστίες έντασης (σε διεθνή κλίμακα).

Σχετικά Άρθρα