Γιαννακοπούλου στο libre: Να γίνει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής των εξελίξεων

 Γιαννακοπούλου στο libre: Να γίνει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής των εξελίξεων

«Είμαστε εδώ όλοι για να κάνουμε δυνατό το ΠΑΣΟΚ, πρωταγωνιστή και πάλι των πολιτικών εξελίξεων», δηλώνει στο libre η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Μιλά, για το τι χωρίζει το κόμμα της από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τις πιθανότητες συνεργασίας με τα δύο κόμματα.

Αναφερόμενη στη διακυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει ότι είναι έκδηλη η «αδυναμία της να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε» ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει «έλλειψη αξιοπιστίας και πειστικού εναλλακτικού λόγου».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Κυρία Γιαννακοπούλου, στην επικαιρότητα κυριαρχούν εδώ και πολλούς μήνες η ακρίβεια και τα ελληνοτουρκικά. Στο ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής πως ιεραρχείτε τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας;

To ΠΑΣΟΚ ζει στον παλμό της ελληνικής κοινωνίας, προσπαθεί να βρεθεί σε κάθε χώρο, αφουγκράζεται την αγωνία των Ελλήνων πολιτών.

  • Το κύμα ακρίβειας συμπιέζει τον οικογενειακό λογαριασμό και τροφοδοτεί τεράστιες δυσκολίες σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Η ακρίβεια ακόμα και σε προϊόντα  πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα τρόφιμα, με ένα πληθωρισμό που ανεβαίνει σταθερά και διάχυτες εκφράσεις αισχροκέρδειας δημιουργεί φαινόμενα μιας διευρυνόμενης φτώχειας, μιας δυσκολίας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν, ενώ φέρνει και χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπροστά στον κίνδυνο λουκέτου.

Ταυτόχρονα η επιθετική ρητορική της Τουρκίας  και η αμφισβήτηση των  κυριαρχικών δικαιωμάτων μας  μαζί με την εργαλειοποίηση των μεταναστών τροφοδοτούν ανησυχία για πιθανές περιπέτειες. Αυτά ευλόγως απασχολούν κυρίαρχα τους Έλληνες πολίτες, αυτά βρίσκονται και στην κορυφή της πολιτικής  μας ατζέντας, προσπαθώντας με συγκεκριμένες προτάσεις  να δείξουμε ότι υπάρχουν άλλες λύσεις από τις αδιέξοδες πολιτικές της Κυβέρνησης.

-Οι εκλογές είναι πλέον θέμα μηνών. Ποιο είναι το πολιτικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ ενόψει των εκλογών;

Πορευόμαστε προς τις εκλογές με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση των δυνάμεών μας, θεωρώντας ότι αποκτά καίρια σημασία η ανατροπή των συσχετισμών και το άνοιγμα του δρόμου για μια δημοκρατική ανατροπή.

  • Η διακυβέρνηση της Ν.Δ, η έκδηλη αδυναμία της να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά και η έλλειψη αξιοπιστίας και πειστικού εναλλακτικού λόγου από το ΣΥΡΙΖΑ, που με αυτό τον τρόπο ενισχύει ουσιαστικά την ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη, κάνουν επιτακτική την ενίσχυση ενός προοδευτικού πόλου με ισχυρό το ΠΑΣΟΚ.

Ενός πόλου σοσιαλδημοκρατικού, με σαφείς προτάσεις, με προσανατολισμό στις μεταρρυθμίσεις και τον δημοκρατικό προγραμματισμό, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα πορεία της χώρας με ασφάλεια, ανάπτυξη, άρση των ανισοτήτων, βαθιές τομές σε κρίσιμους τομείς όπως Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη, η καθημερινότητα του πολίτη που είναι σήμερα το μείζον ζήτημα στην πατρίδα μας.

-Υπάρχουν βουλευτές και στελέχη που έστω και έμμεσα εμφανίζονται έτοιμα να στηρίξουν μια κυβέρνηση με τη ΝΔ, ωστόσο – και κυρίως μετά τις εξελίξεις με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ – ο κ. Ανδρουλάκης το αποκλείει. Αυτή η στάση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ;

Η συζήτηση περί στελεχών που «βλέπουν» είτε προς τη Ν.Δ., είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν στηρίζεται πουθενά, οδηγεί σε μια συνειδητή ή όχι αποδυνάμωση της προσπάθειάς μας και της εμφάνισης μας ως χώρου εύκολων μεταγραφών.

Ζήσαμε την λεηλασία του ΠΑΣΟΚ τόσο από τη Ν.Δ. αλλά ιδίως από τον  ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα μιας αντιμνημονιακής ρητορικής, που σε επίπεδο πρώην στελεχών μας δεν είδαμε να εκφράζεται η αντίθετη επιλογή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μας έφερνε το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο παρατείνοντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας που φορτώθηκε 100 δισ.€.

  • Δεν πρόκειται και δεν πρέπει να ξαναζήσουμε αντίστοιχα φαινόμενα. Είμαστε εδώ όλοι για να κάνουμε δυνατό το ΠΑΣΟΚ, πρωταγωνιστή και πάλι των πολιτικών εξελίξεων.

Δεν κατανοώ  για ποια προβλήματα μιλάτε. Η Ν.Δ χρεώνεται όλες τις αποτυχίες αυτής της περιόδου παρά τον πακτωλό χρημάτων που έχουν δαπανηθεί και ταυτόχρονα διακηρύσσει, ότι θέλει μόνο την αυτοδυναμία  και γι’ αυτό φαίνεται διατεθειμένη να πάει και σε δεύτερες και σε τρίτες εκλογές. Επομένως, η Ν.Δ. και όχι το ΠΑΣΟΚ θα χρεωθεί το κόστος των επιλογών της.

-Και οι πιθανότητες συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιες είναι;

Θεωρώ ότι μας χωρίζει μεγάλη απόσταση και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ  δεν ξεχνά ότι στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λεηλατηθήκαμε, προπηλακιστήκαμε, επιδιώχθηκε να κλείσουν κανάλια και εφημερίδες, κυνηγήθηκαν από το δικαστικό παρακράτος στελέχη μας, κ.α. 

Βλέπουν να υπερασπίζονται ακόμη στο ΣΥΡΙΖΑ το ψευτοδημοψήφισμα, να παριστάνουν ότι ξεχνούν το τρίτο μνημόνιο, να υπόσχονται ότι «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς». Και προβάλουν την βαθιά αντιδημοκρατική θεωρία του ελέγχου των αρμών της εξουσίας. Απέναντι σ’ αυτά και απέναντι στον λαϊκισμό και στη λαθεμένη τακτική τους στο μεταναστευτικό, φτάνουν στο σημείο να αναδεικνύουν στρεβλωμένα τα γεγονότα, όπως π.χ. ό,τι έγινε στην νησίδα του Έβρου το Καλοκαίρι.

Η σοσιαλδημοκρατική ταυτότητά μας  απέχει πολύ από τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές.  Γενικότερα, θέλω να τονίσω, ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη σε πολλές εκφάνσεις της πολιτικής του, θέσεις και απόψεις που απέχουν πολύ από τις δικές μας θέσεις, αρχές και αξίες.

-Η πόλωση που θα υπάρξει δεν θα λειτουργήσει υπέρ των μεγάλων κομμάτων;

Ας περιμένουμε να δούμε την πορεία προς τις εκλογές, χωρίς να αναδεικνύουμε κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν, αλλά μπορεί και να ανατραπούν στην πράξη από ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων ξεκινώντας από τις πρώτες εκλογές.

  • Σκεφτείτε για παράδειγμα οι κάλπες να αναδείξουν την Ν.Δ με σημαντική φθορά, το ΣΥΡΙΖΑ με εμφανώς μειωμένα ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ να διπλασιάζει τα ποσοστά του.

Δημιουργείται τότε μια νέα κατάσταση, ένας νέος συσχετισμός. Τροφοδοτούνται νέες δυναμικές. Υπάρχουν νέα δεδομένα.  Εκτιμώ, ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Αυτό ασφαλώς θα εξαρτηθεί από την παρέμβασή μας, την πειστικότητα και εναλλακτικότητα του λόγου μας. Επιπλέον σε σχέση με την πόλωση που λέτε, μη ξεχνάτε ότι η ελληνική κοινωνία είναι μια κουρασμένη κοινωνία, μια κοινωνία ΄΄μπουχτισμένη΄΄ από μεγαλοστομίες, μεγάλες και ψεύτικες υποσχέσεις, από αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία, από προσωπικές επιθέσεις και προσπάθεια πόλωσης ακόμη και με θέματα ‘’τραβηγμένα’’ από τα μαλλιά.  Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα ενισχυθεί όποιος δείξει νηφαλιότητα, σοβαρότητα,  σαφή λόγο, καθαρές προτάσεις, σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση που να είναι όμως  στοιχειοθετημένη και να συνοδεύεται  από προτάσεις. Αυτό κάνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και αυτό  θα συνεχίζει αταλάντευτα.

-Κάτι τελευταίο. Ο κ. Ανδρουλάκης τον Δεκέμβριο θα συμπληρώσει έναν χρόνο στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ. Πως κρίνετε τη θητεία του έως τώρα; Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη περισσότερων πολιτών;

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη εξέπεμψε ένα ισχυρό μήνυμα απαίτησης από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, του κέντρου και της κεντροαριστεράς για μια δυναμική επανεμφάνιση του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων και επέλεξε για Πρόεδρό του ένα νέο άνθρωπο με μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία και πιστεύω ότι έδωσε μήνυμα συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων, ανανέωσης και μεγάλης προσδοκίας.

  • Ταυτόχρονα ήταν φανερή η ανάγκη μιας συστηματικής προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του Κόμματος, έτσι  ώστε να είναι δυνατή η παρέμβασή του σε κάθε χώρο, όπως και η ανάγκη επεξεργασίας και προβολής σύγχρονων μεταρρυθμιστικών προτάσεων για τα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.

Σ’ αυτές τις κατευθύνσεις εργάζεται ο Πρόεδρός μας και όλα τα στελέχη, ο καθένας με τον ρόλο που έχει και με τις δυνατότητες που έχει. Σ΄ αυτές τις κατευθύνσεις θα συνεχίσουμε.  Πιστεύω, ότι στον ένα χρόνο από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβάσει σημαντικά τα ποσοστά του από το 7% στο 12% περίπου, αλλά το κυριότερο είναι, ότι υπάρχει ακόμη στο χώρο μας ακέραια η δυναμική που χρειάζεται για να δώσουμε την μεγάλη μάχη του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και να την κερδίσουμε.

Σχετικά Άρθρα