Ουκρανία: Ενισχύει τα σύνορά της με τη Λευκορωσία, αν και δεν έχει ενδείξεις για εχθρικά στρατεύματα

 Ουκρανία: Ενισχύει τα σύνορά της με τη Λευκορωσία, αν και δεν έχει ενδείξεις για εχθρικά στρατεύματα

Η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκέντρωση στρατού στην άλλη μεριά των συνόρων.

Το Κίεβο έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, αποκάλυψε ανώτατος ουκρανός στρατιωτικός διοικητής. Ο ταξίαρχος Αλεξέι Γκρόμοφ αναγνώρισε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως στη γειτονική χώρα έχει συγκεντρωθεί εχθρική δύναμη κρούσης έτοιμη για επίθεση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Γκρόμοφ, αναπληρωτής διοικητής του Κύριου Τμήματος Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας, είπε: «Προς το παρόν, δεν βλέπουμε πραγματικό σχηματισμό μιας επιθετικής εχθρικής ομάδας» στη Λευκορωσία.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «υπάρχουν απειλές και θα παραμείνουν».

Διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς ότι ο στρατός της χώρας παρακολουθεί στενά το γειτονικό κράτος και «έχει ενισχύσει» την παρουσία του στα βόρεια σύνορα.

Η δήλωση του Γκρόμοφ έρχεται αφού το Κίεβο και το Μινσκ τις τελευταίες εβδομάδες κατηγόρησαν το ένα το άλλο ότι σχεδίαζει μια στρατιωτική πρόκληση στα σύνορα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε ξεκινήσει μυστική κινητοποίηση στη χώρα του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, ο Λευκορώσος ηγέτης αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι η Λευκορωσία δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτική σύγκρουση, εκτός εάν άλλα έθνη καταπατήσουν το έδαφός της.

«Δεν πρόκειται να πάμε πουθενά σήμερα. Κανένας πόλεμος προς το παρόν. Δεν το χρειαζόμαστε», ανέφερε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το κρατικό μέσο της Λευκορωσίας, Belta.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Λευκορώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την ανάπτυξη κοινών ρωσο-λευκορωσικού στρατευμάτων στη χώρα. Τότε, υπέδειξε τις «αυξημένες εντάσεις» στα σύνορα της Λευκορωσίας ως το λόγο που υπαγόρευσε αυτή την απόφαση.

Την περασμένη Δευτέρα, οι αρχές του Μινσκ αποκάλυψαν ότι αρκετές χιλιάδες ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού μαζί με 170 άρματα μάχης, έως και 200 ​​τεθωρακισμένα οχήματα και έως και 100 πυροβόλα όπλα θα έφταναν στη χώρα ως μέρος της επιχείρησης.

Ο Βαλέρι Ρεβένκο, βοηθός του υπουργού Άμυνας της Λευκορωσίας, απέδωσε τη συγκέντρωση των ρωσο-λευκορωσικών δυνάμεων στην «ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά [της Λευκορωσίας] εν μέσω απουσίας διαλόγου».

Σχετικά Άρθρα