ΑΜΥΝΤΑΙΟ/Ένα καινοτόμο έργο από την ΗΛΕΚΤΩΡ – Μια ολόκληρη περιοχή τροφοδοτείται με θερμική ενέργεια

 ΑΜΥΝΤΑΙΟ/Ένα καινοτόμο έργο από την ΗΛΕΚΤΩΡ – Μια ολόκληρη περιοχή τροφοδοτείται με θερμική ενέργεια

Το έργο αφορά στην παραγωγή θερμικής ενέργειας με καύσιμο βιομάζα για την τηλεθέρμανση της ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καινοτόμο έργο, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Αποτελεί έργο με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα τροφοδοτώντας με θερμική ενέργεια μια ολόκληρη περιοχή που πριν τροφοδοτούνταν από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ).

Το Έργο είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου δεδομένου ότι τέθηκε επιτυχώς σε λειτουργία την κρίσιμη στιγμή όπου δεν υπήρχε εναλλακτική πηγή παροχής θερμότητας στο δίκτυο μετά την οριστική παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου  τον Απρίλιο του 2020. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε υπάρξει εναλλακτική για την διασφάλιση της απαιτούμενης θερμότητας – η λύση δόθηκε με τους λέβητες βιομάζας της ΗΛΕΚΤΩΡ.

Η λύση που έχει βρει εφαρμογή τα  τελευταία δύο χρόνια, έχει επαναφέρει την κανονικότητα, ως προς την παροχή ενέργειας, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ επιτρέπει στους κατοίκους να συνεχίσουν κανονικά τον οικογενειακό και επαγγελματικό τους προγραμματισμό. Σε μια περιοχή που η φυγή των νέων ανθρώπων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα πρωταγωνιστεί, και ζει σε περιβάλλον αποβιομηχάνισης, το εν λόγω πρόβλημα, κάθε άλλο παρά αμελητέο μπορεί να είναι.

Μπορεί ο καθένας να αναλογιστεί, πόσο μεγάλο αντικίνητρο θα ήταν για κάποιον, να συνεχίσει να ζει σε μία περιοχή που θα έχανε το θεμελιώδες πλεονέκτημα της οικονομικής τηλε-θέρμανσης.

Το έργο λοιπόν, εισάγει μια καινούργια τεχνολογία και  δείχνει και στην  υπόλοιπη Ελλάδα, το δρόμο για τη νέα εποχή στην ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας. Όπως είναι γνωστό, η αύξηση της χρήσης βιομάζας και εναλλακτικών  καυσίμων αποτελεί πλέον ζητούμενο και πρόκειται να  δημιουργήσει ανάπτυξη δικτύων βιομάζας και εναλλακτικών καυσίμων με ανανεώσιμη χροιά και σημαντικά βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συγκριτικά με την πρότερη κατάσταση, προσφέροντας  την δυνατότητα για οικονομική και αειφόρο ανάπτυξη.

Η φιλοσοφία αυτή έρχεται από το μέλλον, καθώς είναι πλήρως συμβατή με τους ευρωπαϊκούς στόχους για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, στόχους στους οποίους οφείλουν να συνταχθούν όλοι οι φορείς και η κοινωνία των πολιτών σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η «επαναστατική» αυτή μετάβαση, γίνεται στη λογική της αειφορίας, δηλαδή της χρήσης των φυσικών οικοσυστημάτων και των πηγών ενέργειας, ώστε να εξασφαλίζεται η μελλοντική ποιότητα και ισορροπία.

Όσον αφορά στα  κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη Τηλεθέρμανσης με βιομάζα μέσω του τεχνολογικά προηγμένου συστήματος θα μπορούσαν να αναφερθούν τα εξής:

  • Διασφαλίστηκε η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της τηλεθέρμανσης αμέσως μετά το κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου, καλύπτοντας στο 100% τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης για ζεστό νερό απο την αρχή της θερμαντικής περιόδου του 2020, 
  • Παρέχονται πλέον σημαντικές εναλλακτικές δυνατότητες για την ΔΕΤΕΠΑ. Η λειτουργία προσαρμόζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την επάρκεια / διαθεσιμότητα καυσίμων, ή ακόμα και ανάλογα με την πολιτική που επιθυμεί να εφαρμόζει η ΔΕΤΕΠΑ σε επίπεδο επιλογής καυσίμου, τόσο για τεχνικούς όσο και για οικονομικούς λόγους,
  • Ο Δήμος Αμυνταίου καθίσταται παραγωγός ενέργειας, αυτάρκης, επιλέγοντας ο ίδιος τα καύσιμα, τον τρόπο λειτουργίας, και δεν εξαρτάται πλέον από εξωγενείς παράγοντες,
  • Ενώ τέλος, ένα πρόσθετο, -και επίκαιρο- όφελος που προκύπτει για την περιοχή από το έργο έχει να κάνει με την αυτονομία της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης και την απεξάρτησή της από ένα μόνο καύσιμο. 

Η ταυτότητα του έργου

Το Έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση δύο λεβήτων βιομάζας  για την Τ/Θ Αμυνταίου συνολικής ισχύος 30MWth» περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο λεβήτων υπέρθερμου νερού (2*15 MWth) με καύσιμο βιομάζα σε παρακείμενο οικόπεδο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της ΔΕΤΕΠΑ (Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου ).

Αναθέτων φορέας είναι η ΔΕΤΕΠΑ, ανάδοχος εταιρία η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και υπεργολάβος κατασκευής των λεβήτων η ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΕΒΗΤΟΠΟΙΙΑ Α.Ε. με την τεχνολογία της σχάρας καύσης να παρέχεται από την Δανέζικη DES (Danish Energy Systems ApS).

Η τεχνολογία του έργου

Οι δύο λέβητες εγκαταστάθηκαν εντός κτιρίου από σκυρόδεμα ύψους 23 μ. ενώ στο Έργο περιλαμβάνονται διάταξη παραλαβής και τροφοδοσίας καυσίμου (σύστημα τριών  πεδίων με κινούμενα δάπεδα το οποίο επιτρέπει την ταυτόχρονη τροφοδοσία μέχρι και 3 διαφορετικών στερεών καυσίμων), διάταξη εξευγενισμού καυσίμων (απομάκρυνση μετάλλων, υπερμεγεθών και ξένων υλικών), διάταξη τροφοδοσίας καυσίμων  στους λέβητες, σύστημα σχάρας καύσης, σύστημα ανάκτησης θερμότητας με αυλοτοιχόματα, σύστημα υδραυλικού διαχωρισμού (μέσω του οποίου μεταφέρεται το υπέρθερμο νερό που παράγεται στους λέβητες στο δίκτυο του Αμυνταίου), πλήρης αντιρρυπαντικός εξοπλισμός (πολυκυκλώνες, σακκόφιλτρα, σύστημα αποθείωσης με υδράσβεστο και σύστημα μείωσης εκπομπών οξειδίων του αζώτου με έγχυση υδατικού διαλύματος αμμωνίας) καθώς και πληθώρα περιφερειακών συστημάτων.

Σχετικά Άρθρα