Ουκρανία: Οι Αμερικανοί έστειλαν στην Ρουμανία μια αερομεταφερόμενη Μεραρχία – Μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτών στα σύνορα με την Ρωσία

 Ουκρανία: Οι Αμερικανοί έστειλαν στην Ρουμανία μια αερομεταφερόμενη Μεραρχία – Μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτών στα σύνορα με την Ρωσία

Αυξάνονται οι κίνδυνοι για γενικότερη ανάφλεξη από την παρουσία στη Ρουμανία της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας «Screaming Eagles» των ΗΠΑ καθώς χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. 

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια δύναμη 4.700 Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Ρουμανία με το πρόσχημα της συμμετοχής σε «άνευ προηγουμένου στρατιωτικές ασκήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διοικητής των «Screaming Eagles» Τζόζεφ Μαγκί ανακοίνωσε την ετοιμότητα της αμερικανικής μεραρχίας να περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας σε περίπτωση «κλιμάκωσης της σύγκρουσης».

Από την πλευρά της Ρωσίας δηλώνεται πως η παρουσία της Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ στη Ρουμανία είναι σε βάρος της σταθερότητας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε πως «σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια ανάπτυξη στρατιωτών κοντά στα σύνορά μας δεν οδηγεί σε αυξημένη προβλεψιμότητα και σταθερότητα στην περιοχή μας».

Είναι αξιοσημείωτο πως η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του Αμερικανικού Στρατού έχει σταλεί στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 80 χρόνια εν μέσω της κλιμακούμενης πολεμικής αντιπαράθεσης των ΝΑΤΟικών με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το CBS News, η ελαφριά δύναμη πεζικού «Screaming Eagles» εκπαιδεύεται να φτάνει σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης μέσα σε λίγες ώρες και να είναι έτοιμη να εμπλακεί σε μάχη. Είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένη δύναμη για αποστολές αεροπορικής επίθεσης.

Η αμερικανική στρατιωτική αποστολή ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2022 στο ΝΑΤΟ: «Μετά από 80 χρόνια, η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, γνωστή ως Screaming Eagles, επιστρέφει στην Ευρώπη. Σχεδόν 2.400 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία για να προστατεύσουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, να καθησυχάσουν τους Συμμάχους μας και να αποτρέψουν τους αντιπάλους μας».

Σχετικά Άρθρα