Το μήνυμα προς τον Τσίπρα: Καν’ το, όπως με τον Φαραντούρη…

 Το μήνυμα προς τον Τσίπρα: Καν’ το, όπως με τον Φαραντούρη…

Το σύνθημα του τίτλου ακούγεται έντονα, τις τελευταίες ημέρες, σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα. Η ομιλία του στην Κ.Ε, άλλωστε, αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την μακρά και πολωτική προεκλογική περίοδο, αλλά και το κοινωνικό πρόσημο (ακρίβεια, φορολογία, ενίσχυση των ευάλωτων) που σκοπεύει να βάλει στην καμπάνια του κόμματός του. Μια καμπάνια που θα είναι προσαρμοσμένη στον ίδιο, επιχειρώντας να δώσει την δική του απάντηση για το εκλογικό διακύβευμα.

Δημοσκοπικά, ωστόσο, προς το παρόν η Ν.Δ διατηρεί σταθερό προβάδισμα, το οποίο, όμως, απέχει ακόμα από την “παράσταση αυτοδυναμίας”. Είναι γνωστό, δε, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης “παίζει” μόνο για ένα αποτέλεσμα (στην δεύτερη κάλπη), την αυτοδυναμία, δεδομένου πως δεν έχει την δυνατότητα να βρει κυβερνητικό εταίρο. Η περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη κινείται στην σφαίρα της φαντασίας ορισμένων, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, η δε άλλη περίπτωση του Κυριάκου Βελόπουλου θα ισοδυναμούσε με “τερατογέννεση”, ενώ θα σκόνταφτε και στο φιλορωσικό προφίλ του. Άλλωστε και ο ίδιος έχει αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει, ως εκ τούτων, να αναμετρηθεί με δύο προβλήματα: πρώτον, να παραθέσει αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης που θα προτιμηθεί από τους ψηφοφόρους από εκείνη του πρωθυπουργού, και, δεύτερον, να προβάλλει ομάδα διακυβέρνησης που θα αποτελείται από “φρέσκα” πρόσωπα, μίξη πολιτικής και τεχνοκρατίας, και θα απέχει από πρόσωπα και συμπεριφορές της περιόδου 2015-19.

Ως προς το πρώτο, η ομάδα Σταθάκη που καταρτίζει το σχετικό πρόγραμμα πρέπει κάποια στιγμή να καταλήξει στην πρότασή της, αυτή να επικαιροποιηθεί και να παρουσιαστεί ως τελικό κείμενο που θα αντέχει μέχρι τις εκλογές. Ως προς το δεύτερο, το σύνθημα του τίτλου αποκτά μεγάλη χρησιμότητα. Γίνεται “οδηγός”.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του συμβούλου του σε θέματα ενέργειας, καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη. Ο Κεφαλονίτης (θα είναι πιθανότατα υποψήφιος στην μονοεδρική του νησιού) είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, βαθύς γνώστης των ενεργειακών, με πολύ καλές σχέσεις με ολόκληρο το πολιτικό φάσμα από την κεντροδεξιά έως την κεντροαριστερά. Αποδεικνύεται δε επικοινωνιακός και παρεμβαίνει σχεδόν καθημερινά από τα ΜΜΕ, τα οποία τον έχουν αποδεχθεί και δεν τον αντιμετωπίζουν ως… Συριζαίο αλλά ως τεχνοκράτη με πολιτικό λόγο. Προέρχεται από τον περίφημο think tank που είχε λανσάρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Ιανουάριο, και μαζί με τον επίσης επικοινωνιακό και παρεμβατικό καθηγητή της Αιματολογίας στην Σορβόνη Γρηγόρη Γεροτζιάφα, ήταν το δίδυμο που ξεχώρισε.

Οι υπόλοιποι; Εδώ ασκείται ήπια κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έχει αναδείξει και άλλα πολύ ικανά στελέχη του think tank, όπως η εμπειρότατη Ζωρζέτα Λάλη (οικονομολόγος, με μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά), ή η νεότατη και ικανότατη τεχνοκράτης Δανάη Βουτυράκου. Αλλά και αρκετοί ακόμα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την εντύπωση μιας ομάδας διακυβέρνησης σε αναμονή.

Ό,τι έκανε με τον Νικόλα Φαραντούρη, λοιπόν,πρέπει να το κάνει άμεσα και με τα υπόλοιπα στελέχη αυτού του think tank, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δημοσιοποιήσει ονόματα υποψηφίων σε όλη την Ελλάδα που θα ενισχύουν την εικόνα ανανέωσης και διεύρυνσης.

Σχετικά Άρθρα