ΣΥΡΙΖΑ: Οξεία κριτική στα ελληνοτουρκικά – Οι κυβερνητικές διχογνωμίες και το επικοινωνιακό blame game

 ΣΥΡΙΖΑ: Οξεία κριτική στα ελληνοτουρκικά – Οι κυβερνητικές διχογνωμίες και το επικοινωνιακό blame game

Δεν είναι λίγες οι φορές που φωνές από τις αντίπαλες παρατάξεις στο εσωτερικό ζητούν ως προσωπικές τους απόψεις την κατάρριψη ακόμη και ενός τουρκικού drone. Ακούγονται περισσότερο ως προτροπές απέναντι σε μια εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η οποία παραμένει εγκλωβισμένη σε μια λεκτική και μόνο σύγκρουση με τους γείτονες χάριν εντυπώσεων εντός και εκτός Ελλάδας.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Από τη μια πλευρά είναι ο Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος στην τελευταία του συνέντευξη μιλούσε για μια και μόνο διαφορά με τους γείτονες και προέβλεπε αύξηση της έντασης και επί του πεδίου, παρατηρούσε έμπειρο στέλεχος της Κουμουνδούρου επι των διπλωματικών ζητημάτων.

«Φοβάμαι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές η ένταση δεν θα μειωθεί και ο κίνδυνος ατυχήματος ή ενδεχομένως και μιας εσκεμμένης προκλητικής κίνησης αυξάνεται» σημείωνε ο Νίκος Δένδιας, μια πρόταση που έχει επαναληφθεί ως επι τω πλείστω και από την πρώην υπουργό εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

  • Από την άλλη πλευρά ήταν η τοποθέτηση του υπουργού άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ο οποίος εμφανιζόταν πιο μετριοπαθής αισιόδοξος… και μιλούσε για ένταση μόνο ρητορική ευελπιστώντας σε αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσίας γιατί «ο  πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου στις πολλές διαφορές που αναμφισβήτητα έχουμε».

Μετά από αυτές τις δηλώσεις δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από τη νέα ωμή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού με την απάνθρωπη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση 92 γυμνών μεταναστών στον Έβρο, αλλά και από την ακόμη πιο προκλητική και επικίνδυνη κλιμάκωση στο στρατιωτικό σκέλος με τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου που μπορεί να καλύψει την απόσταση από τα απέναντι παράλια μέχρι την Αθήνα.

Τα γεγονότα είναι αμείλικτα και η τουρκική επιθετικότητα όχι μόνο δεν μετριάζεται, αλλά την ίδια στιγμή που ο αμερικανικός αξιωματούχος του state department κ. Σάλιβαν επικοινωνεί για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστες ημέρες με το δεξί χέρι του Ερντογάν Ιμπραίμ Καλίν, οι Τούρκοι προχωρούν τους σχεδιασμούς τους σε Αιγαίο και Μεσόγειο και κλιμακώνουν.

Εξωτερική πολιτική επικοινωνίας

Τις δυο «γραμμές» που φαινομενικά αποτυπώνουν οι τοποθετήσεις αυτές των υπουργών φώτισε σε ένα βαθμό και η δήλωση του τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων από τον κ. Δένδια στη Βασιλίσσης Σοφίας.

  • «Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται σε επίπεδα που δεν τα είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος για να μιλήσει και για εθνικό μέτωπο αλλά και για κόκκινες γραμμές βλέποντας  υποχωρητικότητα της ελληνικής πλευράς στο πεδίο και θυμίζοντας το «Ορουτς Ρέις που το πήρε ο άνεμος».

Η εξωτερική πολιτική επικοινωνίας που συνεχίζεται από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου είναι σε κάθε περίπτωση το σημείο τριβής στο εσωτερικό.

Από την Κουμουδούρου έχουν ήδη μιλήσει κι έχουμε γράψει και στο libre για τη «διπλωματία των δηλώσεων» μεταξύ των δυο ηγεσιών και ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά η οποία δείχνει να αρκείται σε ένα ατελέσφορο blame game ρητορικού επιπέδου και να ικανοποιείται από τις χλιαρές και άλλοτε πιο στομφώδεις τοποθετήσεις κορυφαίων Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Αυτή η τακτική» από την πλευρά της Ελλάδας ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος «εξαγριώνει την επιθετικότητα της Τουρκίας».

Εγκλωβισμός

Για τον εγκλωβισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην ρητορική ένταση και την επικοινωνία μόνο, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες μίλησε και η υπεύθυνη διεθνών και ευρωπαϊκών υποθέσεων και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Δανάη Κολτσίδα.

Σημείωνε χαρακτηριστικά σε πρόσφατο άρθρο της:

  • «Το επιτυχημένο lobbying είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, δεν μπορεί να είναι όμως ούτε η κύρια ούτε βέβαια η μόνη».

Κι αυτό γιατί ουσιαστικά ο κ. Ερντογάν όχι μόνο δεν έχει απομονωθεί όπως παρατηρούν από το ΣΥΡΙΖΑ την ίδια στιγμή που απειλεί και τα ελληνικά νησιά και την Κύπρο παράλληλα δέχεται προσκλήσεις από το Γάλλο Πρόεδρο στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, υπογράφει νέα μνημόνια για έρευνες στις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης με μια προσωρινή κυβέρνηση και αποθρασύνεται στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα παίζοντας το χαρτί του «πολύτιμου σύμμαχου και εταίρου των ΗΠΑ» στην περιοχή.

  • Απαιτείται στρατηγική επιμένουν από την αξιωματική αντιπολίτευση την ώρα που και από την υπόλοιπη αντιπολίτευση ακριβώς για να φανεί ότι η Ελλάδα προβάλει αντιστάσεις και προασπίζει την κυριαρχία της ζητούν ακόμη και κατάρριψη ενός τουρκικού drone.

Η πρόταση ακούστηκε πρώτη φορά από τον Νίκο Κοτζιά, αλλά όταν επαναλαμβάνεται και από τον κ. Σκανδαλίδη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ως προσωπικού του άποψη όπως διευκρίνιζε), η μαζική κριτική στην κυβέρνηση για επιμονή στην επικοινωνία και όχι με απαντήσεις επι του πεδίου αποκτά βαθύτερη υπόσταση για το έλλειμμα στρατηγικής της κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα