CNN: Σκληρή απάντηση Πούτιν για την έκρηξη στη γέφυρα Κερτς – Ήταν έργο και όραμά του

 CNN: Σκληρή απάντηση Πούτιν για την έκρηξη στη γέφυρα Κερτς – Ήταν έργο και όραμά του

Την ”απάντηση” του Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένουν, πλέον, όλοι, μετά την δήλωση του Ρώσου προέδρου ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Ο Πούτιν κατηγόρησε απόψε τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «τρομοκρατική».

«Οι δράστες, οι αυτουργοί και οι εντολείς είναι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες», είπε ο Πούτιν σε μια συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη που στόχευε στην καταστροφή μιας πολιτικής υποδομής κρίσιμης σημασίας» ανέφερε, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Κρεμλίνου στο Telegram.

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος του παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε για την έκρηξη και την πυρκαγιά στη γέφυρα.

Η Μόσχα δεν είχε κατηγορήσει μέχρι τώρα ευθέως το Κίεβο για την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

«Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια που σχεδίασαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Ο στόχος ήταν να καταστραφεί μια μεγάλη πολιτική υποδομή, πολύ σημαντική για τη Ρωσία», είπε ο Μπαστρίκιν σε αυτή τη συνάντηση.

Η γέφυρα, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πούτιν το 2018, χρησιμοποιείται και για τον ανεφοδιασμό των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία.

Τι θα κάνει ο Πούτιν;

Ο Πούτιν τη Δευτέρα έχει συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, που θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητήσει την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας. Το πώς θα «απαντήσει» ο Ρώσος πρόεδρος είναι το ζητούμενο, με πολλούς αξιωματούχους της Μόσχας να ζητούν εκδίκηση για τις καταστροφές στη γέφυρα και τα φερέφωνα του Πούτιν να καλούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, στα πρότυπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ανατίναξη τμήματος της γέφυρας που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου, ενώ το Κίεβο πανηγύρισε για την επίθεση χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη. Μάλιστα μίλησε για ρωσικό δάκτυλο και εσωτερικό εχθρό της Ρωσίας, ως υπαίτιο της επίθεσης.

Τα δεδομένα όμως άλλαξαν και μετά την επίσημη ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου το βράδυ της Κυριακής και όλα τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

CNN: Ο Πούτιν είναι πιθανό να απαντήσει σκληρά

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN, «ο Πούτιν είναι πιθανό να εκλάβει την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας ως προσωπική προσβολή και να απαντήσει σκληρά».

«Το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει να δείξει ότι η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας δεν ήταν τόσο σοβαρή και ότι η κρίσιμη σανίδα σωτηρίας από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα στην παράνομα προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας θα επανέλθει σύντομα στο κανονικό», συνεχίζει στην ανάλυσή του το CNN.

«Η φυσική βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί -η Ρωσία έστειλε αμέσως μια μεγάλη ομάδα έκτακτης ανάγκης στο σημείο- αλλά η ζημιά στο κύρος της Ρωσίας και, το πιο σημαντικό, στην εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα είναι τόσο εύκολο να επιδιορθωθεί.

»Αυτή είναι η γέφυρά του, το έργο του, που χτίστηκε με το ισοδύναμο σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ρωσικό ταμείο. Είναι ένα συμβολικό “γαμήλιο δώρο” που ενώνει τη μητέρα Ρωσία με την Ουκρανία, ή τουλάχιστον μια περιοχή που εξακολουθεί να ανήκει νομικά στην Ουκρανία, κρίσιμη όχι μόνο για την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν αλλά και για την εμμονή του να επαναφέρει την Ουκρανία υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

»Η ομιλία του Πούτιν στις 21 Φεβρουαρίου προς τον ρωσικό λαό, που εκφωνήθηκε λίγο πριν διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία, αποκάλυψε τη στρεβλή άποψή του για την ιστορία. Η Ουκρανία, επιμένει, δεν είναι πραγματικά μια ανεξάρτητη χώρα: “Η Ουκρανία δεν είναι απλώς μια γειτονική χώρα για εμάς”, υποστήριξε. “Είναι αναπαλλοτρίωτο μέρος της δικής μας ιστορίας, πολιτισμού και πνευματικού χώρου”.

»Αυτή η ομιλία, μια από τις πιο αποκαλυπτικές της προεδρίας του, καθιστά σαφές ότι αυτός ο αδελφοκτόνος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας είναι πολύ προσωπικός για αυτόν. Για πολλά χρόνια ήταν προσηλωμένος στον Μέγα Πέτρο, τον Ρώσο τσάρο που ίδρυσε την Αγία Πετρούπολη, την πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Πούτιν.

»Τον Ιούνιο, καθώς ο σκληρός πόλεμος στην Ουκρανία έμπαινε στον τέταρτο μήνα του, ο Πούτιν συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μέγα Πέτρο, επιμένοντας ότι ο Πέτρος, ο οποίος κατέκτησε γη από τη Σουηδία, “επέστρεφε” στη Ρωσία αυτό που στην πραγματικότητα της ανήκε.

»Ο Πούτιν τώρα, προφανώς, πιστεύει ότι η επιστροφή της Ουκρανίας στη Ρωσία είναι η ιστορική του μοίρα. Πιθανότατα βλέπει την τρομακτική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας όχι μόνο ως επίθεση στη ρωσική πατρίδα, αλλά και ως προσωπική προσβολή. Και είναι πιθανόν να απαντήσει με κακεντρέχεια.

»Ήδη, μια μέρα μετά την επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πολυκατοικίες πολιτών στην Ουκρανία. Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Πούτιν ζητούν περισσότερα χτυπήματα στην υποδομή της Ουκρανίας. Οι δυτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι ένας ολοένα και πιο απογοητευμένος Πούτιν μπορεί να καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι θα μπορούσε να απαντήσει ασύμμετρα, χτυπώντας απροσδόκητους στόχους.

»Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: καθώς οι μάχες πλησιάζουν πιο κοντά στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπει την “ιστορική του αποστολή” σε κίνδυνο. Και αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματα θα μπορούσαν να υπερβούν τη λογική. Για την Ουκρανία, και για τον κόσμο, αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή».

Φερέφωνο του Πούτιν καλεί σε «σοβιετικού τύπου» δράση στο εσωτερικό και στο ουκρανικό μέτωπο
Την ίδια ώρα, οι φωνές που καλούν σε εκδίκηση πληθαίνουν στη Ρωσία. Πρώτος πρώτος ο κορυφαίος προπαγανδιστής του Πούτιν, Βλάντιμιρ Σολοβιόφ, κάλεσε σε ολοκληρωτικό πόλεμο και επιστροφή στις επιχειρήσεις της σοβιετικής περιόδου ως απάντηση στην έκρηξη της γέφυρας της Κριμαίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, o κορυφαίος προπαγανδιστής απαιτεί μια «σταλινική», όπως είπε χαρακτηριστικά, απάντηση για να «βυθίσει την Ουκρανία σε σκοτεινούς καιρούς» και να συγκεντρώσει όλους τους Ρώσους ενάντια στον ολοκληρωτικό πόλεμο στον απόηχο του ταπεινωτικού χτυπήματος στη Γέφυρα της Κριμαίας. Αναφερόμενος σε εσωτερικό εχθρό, ο Σολοβιόφ ζήτησε να επιστρέψει το περιβόητο τμήμα σοβιετικής αντικατασκοπεία SMERSH που συγκροτήθηκε το 1943 εν μέσω του πολέμου με τους Ναζί.

Στόχος η συντριβή όλης της εσωτερικής αντίθεσης σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον της Ουκρανίας. Το SMERSH, του οποίου το σύνθημα ήταν «Θάνατος στους κατασκόπους», αποτέλεσε το κεντρικό τμήμα κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων αντικατασκοπείας την περίοδο του πολέμου που καταπολεμούσε τον εσωτερικό εχθρό και τις όποιες απόπειρες ανατροπής του καθεστώτος.

«Είναι καιρός να θυμηθούμε τη σοβιετική στρατιωτική εκπαίδευση και να δράσουμε αποφασιστικά και δημιουργικά», είπε ο Σολοβιόφ.

«Τα πάντα για το μέτωπο, τα πάντα για τη νίκη»

«Δεν απαντάμε στις ενέργειες του εχθρού, αλλά καταστρέφουμε τα σχέδιά του, πλήττοντας με απροσδόκητα χτυπήματα σε κατευθύνσεις όπου ο εχθρός δεν το περιμένει.

«Η Ουκρανία πρέπει να βυθιστεί σε σκοτεινούς καιρούς. Γέφυρες, φράγματα, σιδηρόδρομοι, θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και άλλες εγκαταστάσειςκαι υποδομές θα πρέπει να καταστραφούν σε ολόκληρη την Ουκρανία. Η χώρα πρέπει να γυρίσει τον διακόπτη σε κατάσταση πολέμου, εξολοκλήρου. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την επιστροφή της SMERSH», δήλωσε ο Σολοβιόφ. «Τα πάντα για το μέτωπο, τα πάντα για τη νίκη».

Απειλές στους κατοίκους της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, δύο Ρώσοι αξιωματούχοι-κυβερνήτες ρωσικών περιοχών εκδήλωσαν ανοιχτά την επιθυμία τους για εκδίκηση μετά την επίθεση στη γέφυρα Κερτς που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, με έναν βουλευτή να ισχυρίζεται ότι οι καταστροφικοί πύραυλοι Sarmat θα στοχεύουν πόλεις της Ουκρανίας.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της νότιας περιφέρειας της Σταυρούπολης της Ρωσίας, Βαλερί Τσερνίσοφ αναφώνησε: «Ουκρανοί, αφήστε τις πόλεις σας, ειδικά τις μεγάλες. Γιατί μια μεγάλη έκπληξη σας περιμένει. Οι πύραυλοι Sarmat είναι έτοιμοι να χτυπήσουν», σε ένα απειλητικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Ο κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ δήλωσε ότι υπάρχει «μια υγιής επιθυμία για εκδίκηση» μετά την έκρηξη που κατέστρεψε τμήματα της γέφυρας του Κερτς χθες το πρωί και σκότωσε τρεις ανθρώπους.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη -είναι δυσάρεστη, αλλά όχι μοιραία», είπε ο Ακσιόνοφ για τη γέφυρα που αποτελεί ένα διάσημο σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Μόσχα και μια βασική οδό ανεφοδιασμού στις δυνάμεις που μάχονται στη νότια Ουκρανία.

«Φυσικά, τα συναισθήματα έχουν πυροδοτηθεί και υπάρχει μια υγιής επιθυμία για εκδίκηση».

Σχετικά Άρθρα