Η Ουκρανία μοιράζει χάπια ιωδίου υπό τον φόβο πυρηνικής επίθεσης

 Η Ουκρανία μοιράζει χάπια ιωδίου υπό τον φόβο πυρηνικής επίθεσης

Ο δήμος του Κιέβου ανακοίνωσε απόψε ότι διανέμει χάπια ιωδιούχου καλίου σε συντονιστικά κέντρα, ώστε να μπορούν να μοιραστούν στον πληθυσμό σε περίπτωση εκκένωσης περιοχών μετά από πυρηνική επίθεση, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Κατά τις ίδιες πηγές, δυτικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι παρά τα σενάρια και την κινητοποίηση του ΝΑΤΟ, δεν έχει διαπιστωθεί ασυνήθιστη κινητικότητα στις ρωσικές μονάδες που χειρίζονται τα πυρηνικά όπλα.

  • Το ιώδιο χρησιμοποιείται για την προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε ραδιενέργεια. Όμως, εάν κάποιος δεν έχει εκτεθεί σε ραδιενέργεια, η λήψη ιωδίου δεν τον προστατεύει, αντίθετα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.

Οι απειλές για χρήση πυρηνικών

Οι τελευταίες επιτυχίες της Ουκρανίας, με τις ανακαταλήψει εδαφών έχουν εξοργίσει συμμάχους του Πούτιν όπως ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της νότιας ρωσικής περιφέρειας της Τσετσενίας.

“Κατά την προσωπική μου γνώμη, θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι και να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος στις μεθοριακές περιοχές και να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος“, έγραψε πριν δύο ημέρες ο Καντίροφ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχουν δηλώσει πως η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα, όμως η δήλωση του Καντίροφ ήταν η πιο κατηγορηματική μέχρι τώρα.

Η Ουκρανία λέει πως η κατάληψη της Λιμάν θα της επιτρέψει να προωθηθεί στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, την πλήρη κατάληψη της οποίας ανακοίνωσε η Μόσχα στις αρχές Ιουλίου.

Σχετικά Άρθρα