Δένδιας: “Η Τουρκία δεν φαίνεται έτοιμη για ουσιαστικό διάλογο”

 Δένδιας: “Η Τουρκία δεν φαίνεται έτοιμη για ουσιαστικό διάλογο”

Την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί την εδαφικής της ακεραιότητα τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Νίκος Δένδιας διεμήνυσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά «εξυπακούεται ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας».

Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών: «αυτό δεν συνιστά ρητορική έκφραση. H ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, προϊόν του υστερήματος του ελληνικού λαού μας επιτρέπει να διατυπώνουμε τον ισχυρισμό αυτό με εδραία αυτοπεποίθηση. Ευελπιστούμε ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο. Αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», τονίζει χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει την πρωτοφανή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων «με ένα κρεσέντο ανιστόρητων δηλώσεων, ψευδών ισχυρισμών, νομικά αβάσιμων αιτιάσεων, ακόμα και προσωπικών προσβολών». Πρόσφατο παράδειγμα, όπως υπενθυμίζει είναι η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, η οποία αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα.

«Ως Ελλάδα έχουμε επιλέξει να μην ακολουθήσουμε την γειτονική μας χώρα σε αυτόν τον εξωφρενικό και επικίνδυνο κατήφορο επιθετικής ρητορικής», τονίζει. «Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και την αυτοπεποίθηση που μας δίνουν οι ξεκάθαρες θέσεις μας, οι οποίες στηρίζονται στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και στην αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μας».

Όπως σημειώνει ο κ. Δένδιας, τις απαντήσεις έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε με επιστολές τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και στις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητά της. «Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και με πάσα ειλικρίνεια ότι είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για έναν εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, που δεν μπορεί να διεξαχθεί παρά μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Δυστυχώς, όμως, αναφέρει, η άλλη πλευρά δεν φαίνεται έτοιμη, ενώ επενδύει την άρνηση με τον ισχυρισμό ότι η χώρα μας δεν μπορεί να είναι ισότιμος συνομιλητής με την Τουρκία διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά. «Πρόκειται για μία καινοφανή προσέγγιση, που καταστρατηγεί έναν βασικό κανόνα των διεθνών σχέσεων – την αρχή της ισοτιμίας μεταξύ των κρατών».

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως αυτό που βιώνουμε σήμερα στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι πρωτοφανές, καθώς για πρώτη φορά η όξυνση είναι τόσο διαρκής και μακροχρόνια, φθάνοντας ένα διάστημα που προσεγγίζει τα τρία χρόνια. «Σήμερα πλέον, δεν μπορούμε να μιλάμε απλώς για κλιμάκωση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, γιατί η Τουρκία έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα», αναφέρει και τονίζει πως παρατηρείται μία ενορχηστρωμένη επιθετικότητα εκ μέρους της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

«Αντιμετωπίζουμε ένα κράμα ακραίου εθνικισμού, αναθεωρητισμού, και προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας», σημειώνει και υπογραμμίζει πως η θεωρία περί δηλώσεων εσωτερικής κατανάλωσης αποτελεί «υπεραπλούστευση».

Ερωτηθείς σχετικά με την αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τις σχέσεις και τις συμμαχίες που η χώρα μας έχει διαμορφώσει μέσα από ένα «τουρκο-κεντρικό» πρίσμα.

«Είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση, με εμπιστοσύνη στις θέσεις και τις αρχές μας, με ενεργητική εξωτερική πολιτική», αναφέρει και τονίζει πως οι σχέσεις μας με τις παραπάνω χώρες έχουν πλέον αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα ενώ έχουν και μια σαφή οικονομική διάσταση, που ολοένα και διευρύνεται.

Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική θέση ότι η Ελλάδα «ρυμούλκησε» την αμερικανική κυβέρνηση στην απόφαση να μπλοκαριστεί η πώληση F-35 στον Ερντογάν και τώρα κάνει λόμπινγκ για να καθυστερήσει η αναβάθμιση των τουρκικών F-16, ο κ. Δένδιας αναφέρει: «Η χώρα μας δεν «ρυμουλκεί» ούτε «παρασύρει» κανέναν, πόσω μάλλον τις ΗΠΑ».

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο, μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή που διεξάγεται ένας πόλεμος στην Ουκρανία, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στη Συμμαχία», επισημαίνει. «Η αμυντική συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν στην ασφάλεια τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας», αναφέρει και προσθέτει:

«Σε τελική ανάλυση η απόφαση εξαγωγής αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία εξαρτάται κατά βάση από τις σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών, καθώς και τις επιλογές που έχει κάνει η Τουρκία όσον αφορά την προμήθεια στρατιωτικού υλικού από μη-Νατοϊκή χώρα».

Κατρούγκαλος στην “Αυγή”

Για το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας μίλησε στην “Αυγή της Κυριακής” και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος:

Είναι αλήθεια ότι η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Άγκυρας έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα τόσο στη ρητορική όσο και στο πεδίο. Αμφισβητείται πλέον η κυριαρχία στα νησιά μας, εκτοξεύονται απροκάλυπτες απειλές μέχρι και για στρατιωτική δράση, ενώ πολλαπλασιάζονται οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και οι υπερπτήσεις. Η πάγια τουρκική αναθεωρητική στρατηγική χρησιμοποιεί την προβολή ισχύος όχι για να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο στο πεδίο, αλλά για να «γκριζάρει» περιοχές και δικαιώματα.

Η Τουρκία πρέπει να ξέρει ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι σ’ αυτές τις απειλές. Όμως, απέναντι στην τουρκική στρατηγική, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ασκεί μια συνεπή και αποτελεσματική πολιτική κινήτρων και αντικινήτρων. Έχουμε πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη η Τουρκία να εισπράττει απτό κόστος για την επιθετική της συμπεριφορά, ώστε να πειστεί να καθίσει σοβαρά στο τραπέζι ενός ουσιαστικού διαλόγου. Το κενό αυτό δεν μπορεί να αναπληρωθεί από συναντήσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν, όπως αυτή της Κωνσταντινούπολης, χωρίς ατζέντα και χωρίς στοχοθεσία. Η δική μας εξωτερική πολιτική αρχών βασιζόταν τόσο στην προώθηση ουσιαστικού διαλόγου, με τελικό προορισμό τη Χάγη, αλλά και τη χάραξη σαφών κόκκινων γραμμών, όχι απλώς στα λόγια, αλλά με συνοδεία κυρώσεων. Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο απέτυχε να αξιοποιήσει το πλαίσιο κυρώσεων που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας να υιοθετηθεί ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2019, αλλά και να συναινεί χωρίς όρους στη συμμετοχή της Τουρκίας στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας τον Οκτώβριο με την ίδια ευκολία που συναίνεσε στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας τον Μάιο 2021.

Σχετικά Άρθρα