Πούτιν: Προσάρτηση Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνας, Ζαπορίζια – Αποτελούν το 15% της ουκρανικής επικράτειας

 Πούτιν: Προσάρτηση Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνας, Ζαπορίζια – Αποτελούν το 15% της ουκρανικής επικράτειας

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» αναφέρεται στα δύο διατάγματα Ζαπορίζια και Χερσώνας, που υπέγραψε ο Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει εντός της ημέρας την προσάρτησή του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ μέσω μιας φιέστας. Πρόκειται ουσιαστικά για το 15% των ουκρανικών εδαφών τη μεγαλύτερη προσάρτηση από το β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις τέσσερις περιφέρειες (Λουγκάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα), οργανώθηκαν δημοψηφίσματα, που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν παράνομα, για την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Η τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησής τους θα διεξαχθεί στις 15:00 στο Κρεμλίνο.

Την ίδια ώρα ωστόσο δεν πάνε και πολύ καλά τα πράγματα με την επιστράτευση, με τον Πούτιν να εμφανίζεται εκνευρισμένος.

Ο Πούτιν ζήτησε σε έντονο ύφος να “διορθωθούν τα λάθη” στην επιστράτευση που είναι σε εξέλιξη στη Ρωσία για την ενίσχυση της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία μιλώντας σε συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, κι ενώ η δυσαρέσκεια μεγαλώνει απέναντι στη συχνά χαοτική κλήση των στρατεύσιμων.

Τα μέσα ενημέρωσης και οι Ρώσοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν περιπτώσεις επιστράτευσης ηλικιωμένων, φοιτητών, ασθενών ή στρατεύσιμων χωρίς στρατιωτική εμπειρία.

Η επιστράτευση προκάλεσε επίσης διαδηλώσεις και τη φυγή χιλιάδων ανδρών στο εξωτερικό.

“Η επιστράτευση αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα. Πρέπει να διορθωθούν όλα τα λάθη και να διασφαλιστεί να μην επαναληφθούν”, επέπληξε ο Πούτιν κατά τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Δήλωσε επίσης ότι αυτοί που έχουν στρατιωτική εμπειρία και εκπαίδευση σε απαιτούμενες ειδικότητες θα πρέπει να κληθούν πρώτοι.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι κλήθηκαν πατέρες πολύτεκνων οικογενειών, άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή ακόμη υπέργηροι, περιπτώσεις που θα έπρεπε να εξαιρούνται βάσει του νόμου.

“Εάν έγινε ένα λάθος, πρέπει να το διορθώσουμε και να φέρουμε πίσω στα σπίτια τους αυτούς που κλήθηκαν χωρίς να υπάρχει κατάλληλος λόγος”, υπογράμμισε ο Πούτιν.

Σχετικά Άρθρα