Νέος γύρος αντιπαράθεσης Πλεύρη – Ξανθού για την ‘αποτυχία’ του θεσμού του προσωπικού γιατρού

 Νέος γύρος αντιπαράθεσης Πλεύρη – Ξανθού για την ‘αποτυχία’ του θεσμού του προσωπικού γιατρού

Την εικόνα που έδινε λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες αγκαλιάζουν τη μεταρρύθμιση του Προσωπικού Γιατρού», καθώς «…μέσα σε μόλις 45 ημέρες, 4.000.000 πολίτες έκαναν εγγραφή στο σύστημα», ήρθε να ανατρέψει επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Ξανθού, για την αποτυχία του νέου θεσμού του προσωπικού γιατρού, που συζητήθηκε τη Δευτέρα 26/9, στη Βουλή.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Στις κατηγορίες για αποτυχία που καταλογίζει ο κ. Ξανθός, ο υπουργός Υγείας επιχειρηματολογεί υποστηρίζοντας ότι ο θεσμός έχει τύχει υποδοχής από πολίτες και γιατρούς και παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν δείχνει ότι θα λειτουργήσει.

Ανδρέας Ξανθός: Το ‘μοντέλο Πλεύρη’ οδηγεί σε πλήρη ‘μετάλλαξη’ της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον προσωπικό γιατρό έχει ήδη ναυαγήσει. Το μόνο που έχει γίνει είναι η απλή αντιστοίχιση πληθυσμού κυρίως με γιατρούς του Δημόσιου τομέα (Κέντρων Υγείας-ΤΟΜΥ και Περιφερειακών Ιατρείων), υπό την απειλή των προστίμων προς τους πολίτες, που έχουν αναγκάσει πολύ κόσμο να επιλέξει γιατρούς μακριά από τον τόπο κατοικίας του, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί.
«Έτσι όμως, οδηγούμαστε σε ένα σύστημα προσωπικού γιατρού χωρίς άμεση επαφή και διαπροσωπική σχέση με τον ασθενή! Σε συνδυασμό μάλιστα με την παγκόσμια πρωτοτυπία να μπορούν να έχουν ρόλο προσωπικού γιατρού υπερεξειδικευμένοι γιατροί, όπως ογκολόγοι, φυσίατροι, αιματολόγοι, γαστρεντερολόγοι κλπ , το ‘μοντέλο Πλεύρη’ οδηγεί σε πλήρη ‘μετάλλαξη’ της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και σε ‘κακοποίηση’ του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος πρέπει κατά προτεραιότητα να βασιστεί στις δημόσιες δομές υγείας, στη διεπαγγελματική συνεργασία με τους υπόλοιπους υγειονομικούς της ΠΦΥ, στην πρόληψη-προαγωγή της υγείας και στην κοινοτική φροντίδα».

Θάνος Πλεύρης: «Εμείς δώσαμε κίνητρο στους γιατρούς»

Άμεση ήταν η απάντηση υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στην επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, που βασίστηκε σε όσα προέβλεπε αντίστοιχο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

«Κύριε Ξανθέ, χαίρομαι που κάνετε σήμερα αυτήν την ερώτηση, διότι είναι ευκαιρία και για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν συνεχείς ερωτήσεις και ουσιαστικά κατακρίνουν εσάς και το νομοσχέδιο που είχατε το 2018.

«Να απαντήσουμε λοιπόν στην πρώτη κριτική που μου κάνουν με ερωτήσεις οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ένας γιατρός για 2.000 άτομα είναι πολύ.
Εσείς ψηφίσατε έναν γιατρό για 2.250 άτομα. Και αν τα 2.000 είναι πολλά, τα 2.250 είναι περισσότερα. Και τους μιλούσατε για εργασία 20 ωρών την εβδομάδα, δηλαδή σε 20 ώρες την εβδομάδα θα βλέπανε στο χρόνο τον πληθυσμό ευθύνης και εμείς τους έχουμε 27 ώρες την εβδομάδα… Με τη δική σας ρύθμιση υπήρξαν γύρω στους 750 ιδιώτες γιατρούς που τους βρήκαμε στο σύστημα και συνολικά ενεγράφησαν περί του 1,5 εκατομμύριο κόσμου σε 4 χρόνια. Τι κάνατε για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα; Πολύ γρήγορα κύριε Ξανθέ επειδή είδατε ότι δεν πέτυχε ο οικογενειακός σας γιατρός, κάνατε συμβάσεις με τους γιατρούς να παίρνουν 2.000 ευρώ το μήνα οι οικογενειακοί γιατροί, ασχέτως πληθυσμού που ήταν εγγεγραμμένος και βάλτωσε η μεταρρύθμιση».

Επανερχόμενος στις ρυθμίσεις που αφορούν σήμερα το θεσμό και εφαρμόζονται από 1η Αυγούστου, ο κ. Πλεύρης είπε: «Αυτή τη στιγμή, τα σημερινά στοιχεία με αναφορά της Παρασκευής, 3.329 γιατροί, 2.200 περίπου του δημοσίου έχουν μπει στο σύστημα και 1.200 του ιδιωτικού τομέα. Από όσους μπορούσαν να μπούνε του ιδιωτικού τομέα, 4.000 είναι οι γιατροί παθολόγοι, γενικοί, οικογενειακοί που έχουν τουλάχιστον 50 συνταγές το χρόνο… Άρα, μέσα στον Αύγουστο και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, το 30% των ιδιωτών γιατρών έδειξε προθυμία και μπήκε. Αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί 4.146.000 πολίτες, που αντιστοιχεί στο 46% – 47% του πληθυσμού που είχε δικαίωμα να εγγραφεί.
|Στη συζήτησή μας με τους θεσμούς που όλα αυτά κύριε Ξανθέ μας τα έθεσαν ως προαπαιτούμενα, διότι είχε αποτύχει ο οικογενειακός γιατρός…

Πατήσαμε λοιπόν στις δικές σας διατάξεις. Γιατί βγαίνουν εδώ πέρα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και λένε, να στηριχτείτε στο δημόσιο σύστημα.

Μα το δημόσιο σύστημα, οι γιατροί που υπηρετούν και μπορούν να μπουν, είναι 2.200 παθολόγοι, γενικοί, οικογενειακοί. Συνεπώς, εκ των πραγμάτων απευθύνεστε στους ιδιώτες. Τι διαφορετικό κάναμε εμείς κύριε Ξανθέ;

Πρώτα απ’ όλα στους γιατρούς του δημοσίου δώσαμε κίνητροΕσείς δεν δώσατε. Τους είπατε με το μισθό που έχετε θα έχετε και πληθυσμό ευθύνης. Εμείς τους δίνουμε 10.000 ευρώ το χρόνο για να έχουν πληθυσμό ευθύνης.
Δεύτερον, δώσαμε σοβαρές οικονομικές αμοιβές στους ιδιώτες που θα μπουν, με διαβάθμιση από 857 ασθενείς έως 2.000 και χρήματα που ξεκινούν από 27.000 ευρώ το χρόνο και φτάνουν τις 70.000 το χρόνο.
Τρίτον, (για ένταξη κ άλλων ειδικοτήτων) επειδή ακριβώς είδαμε ότι οι γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας δεν πρόκειται να καλύψουν το θεσμό σε πληρότητα 100%, κάναμε αυτό το οποίο έκανε η Ιταλία.

Υπάρχουν δυσλειτουργίες στο σύστημα; Προφανέστατα. Όταν σε 45 μέρες έχουνε εγγραφεί 4.200.000 πολίτες και έχουμε πιάσει τον στόχο που μας βάλανε οι θεσμοί για τις 31/12 δεν θα υπάρχει πίεση; Θα υπάρχει πίεση. Και αυτό που λέμε στους πολίτες είναι ότι η λογική των αντικινήτρων δεν θα εφαρμοστεί μέχρι το σημείο που θα υπάρχει επάρκεια των γιατρών.

Γιατροί λοιπόν θα μπαίνουν στο σύστημα συνεχώς και με τις ειδικότητες και με τους ιδιώτες, γιατί σας πληροφορώ καθημερινά μπαίνουνε 20 με 30 γιατροί στο σύστημα, επειδή ακριβώς βλέπουνε ότι πια ο θεσμός πάει να λειτουργήσει και ευελπιστούμε ότι θα ανέβει και η κάλυψη του πληθυσμού».

Για τον πληθυσμό που βρίσκεται σε απόσταση

«Το γεγονός ότι 3–3,5 εκατομμύρια κόσμος θα έχουν γιατρούς στην περιοχή, τους οποίους είναι και θα πηγαίνουν να τους επισκέπτονται με ραντεβού τα οποία θα είναι ηλεκτρονικά και θα κάνουν τις επισκέψεις και θα είναι δωρεάν και δε θα πληρώνουν τίποτα, αυτό δεν είναι κομβική διαφορά από τον οικογενειακό γιατρό των 2.000 ευρώ το μήνα, ασχέτως πληθυσμού;

Κύριε Ξανθέ, εσείς θα έπρεπε να πείτε ότι ναι, χρήζει διόρθωση ο θεσμός, να κάνατε τις παρατηρήσεις, αλλά επί της αρχής περίμενα από εσάς κύριε Ξανθέ να λέγατε, δείχνει αυτή τη στιγμή ότι πάει να λειτουργήσει…

Ο δικός σας οικογενειακός γιατρός απέτυχε και υποχρεωθήκατε να αναδιπλωθείτε, να πάτε σε μισθοδοσία το μήνα και σταματήσατε όλο το πλαίσιο του οικογενειακού γιατρού.

Θα έπρεπε τώρα να πείτε ότι πράγματι ξεκινάει μια προσπάθεια ότι χρειάζεται να υπάρχει προσωπικός γιατρός, ότι όπου υπάρχουν δυσλειτουργίες, αυτές οι δυσλειτουργίες με την παρουσία των γιατρών θα διορθωθούν και εκεί πέρα θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συζήτηση.

Η ουσία είναι μία: Έχουμε ένα θεσμό που αγκαλιάζεται από τους πολίτες, ένα θεσμό που η ιατρική κοινότητα ακόμα τον παρακολουθεί, αλλά έχει μπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και ένα θεσμό ου σέβεται το γιατρό του δημοσίου, γιατί δεν του λέμε ότι με το μισθό σου θα έχεις πληθυσμό ευθύνης, αλλά του δίνει επιπλέον χρήματα.

Με τις ειδικότητες και με άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν και στους ιδιώτες, θα δείτε ότι αυτό που λέμε θα γίνει πραγματικότητα. Το τρίμηνο αυτό είναι ένα πιλοτικό στάδιο. Θα μπούνε γιατροί, θα φτάσουμε τουλάχιστον στο 75% του πληθυσμού με τους γιατρούς που θα μπαίνουν στο 70% του πληθυσμού, του δικαιούχου πληθυσμού και για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο προσωπικός γιατρός στη χώρα» κατέληξε ο υπ. Υγείας.

Σχετικά Άρθρα