Το Μαξίμου… διαβάζει με ικανοποίηση τις δημοσκοπήσεις – Το τρίπτυχο φωτιά που βγάζει ακόμη και αυτοδυναμία

 Το Μαξίμου… διαβάζει με ικανοποίηση τις δημοσκοπήσεις – Το τρίπτυχο φωτιά που βγάζει ακόμη και αυτοδυναμία

Επέστρεψαν τα χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την «στρατηγική» των κυβερνητικών στελεχών και δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την ανάλυση των κυβερνητικών στελεχών, οι δημοσκοπικές τάσεις δείχνουν πως στα δυνατά «χαρτιά» του Κ. Μητσοτάκη συγκαταλέγεται η διαχείριση των εθνικών ζητημάτων, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η προστασία μεσαίας τάξης.

Της Άννας Καραβοκύρη

Το κυριότερο εύρημα των σφυγμομετρήσεων που έφερε ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη φετινή ΔΕΘ δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες.

  • Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως όλες οι δημοσκοπικές τάσεις αποτυπώνουν την αίσθηση τους πως «ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται τόσο για το ζήτημα των υποκλοπών όσο για την οικονομία και την ακρίβεια».

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως «η τσέπη των πολιτών θα κρίνει τις εκλογές» και εκεί προσπαθούν να επικεντρωθούν, καλούμενοι να διαχειριστούν τα υπέρμετρα εμπόδια. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, τα καύσιμα και το «καλάθι της νοικοκυράς» αποτελούν ένα τρίπτυχο-φωτιά, το οποίο βάζει σε μεγάλη δοκιμασία το οικονομικό επιτελείο, που θα πρέπει για μία ακόμη φορά να ισορροπήσει μεταξύ της αναγκαίας στήριξης της κοινωνίας και των δημοσιονομικών περιθωρίων της οικονομίας μας.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται γρήγορα τις αλλαγές και τα προβλήματα, όπως έγινε και με τις προτάσεις για την ενεργειακή κρίση τις οποίες είχε συζητήσει ήδη πριν από την ΕΕ και για αυτό τις έθεσε πρώτη» αναφέρουν χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση και υπογραμμίζουν πως «θα σταθούμε δίπλα σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται από την ενεργειακή κρίση. Θα σεβαστούμε τα δημοσιονομικά όρια τα οποία μας επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση και όχι επιστροφή σε υπερβολές του παρελθόντος και θα αποδείξουμε για ακόμα μία φορά ότι αυτή η παράταξη δεν είναι για τα εύκολα, είναι για τα δύσκολα και μπορεί πάντα να τα βγάζει πέρα και να προχωρά τη χώρα μπροστά».

Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά ότι με την έμπρακτη αποτύπωση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των τελευταίων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, το κλίμα θα βελτιωθεί ακόμα περαιτέρω για την κυβέρνηση.  

  • Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η πόλωση που θα δημιουργήσει στο πολιτικό σκηνικό η επίσημη προεκλογική περίοδος μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε στις δεύτερες κάλπες να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της αυτοδυναμίας.

Η εκτίμηση τους αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι η πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνώσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και σε συνδυασμό με το «άνοιγμα» που σχεδιάζεται προς τον μεσαίο χώρο, ένα μέρος των ψηφοφόρων του θα συσπειρωθεί γύρω από το πρώτο κόμμα εξουσίας.

  • Για αυτό το λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους λίγο πριν τις κάλπες μετατρέποντας τις επόμενες εκλογές σε μονομαχία Μητσοτάκη Τσίπρα.

Εξάλλου σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα στελέχη του Μαξίμου καταγράφεται ως «καταλληλότερος πρωθυπουργός» ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ασφαλή διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Ταυτόχρονα οι δημοσκοπικές τάσεις δείχνουν πως οι πολίτες τάσσονται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης παρά μιας κυβέρνηση συνεργασίας. 

Σχετικά Άρθρα