Μητσοτάκης: Κλιμακωτή επιδότηση στο ρεύμα- Κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας

 Μητσοτάκης: Κλιμακωτή επιδότηση στο ρεύμα- Κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας

Κλιμακωτή επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σήμερα θα ανακοινωθεί το πλαίσιο της κυβερνητικής παρέμβασης για το χειμώνα.

“Όσο πιο πολύ εξοικονομείς ρεύμα σε σχέση με τον περσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση”, εξήγησε ειδικότερα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στον Sfera 102.2

“Θα υπάρχει μία οριζόντια επιδότηση του φυσικού αερίου”, δήλωσε επίσης, σημειώνοντας ότι είναι ένα μεγάλο ζήτημα γιατί αφορά 700.000 καταναλωτές.

“Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές και αυτή είναι η πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε επίσης στο μηχανισμό υποστήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και εκτίμησε “για αυτό το τελευταίο διάστημα φαντάζομαι ότι θα ακούτε λιγότερα παράπονα για τους λογαριασμούς”. Παραδέχθηκε πάντως ότι: “Δώσαμε επιστροφές για το ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς γιατί είχαμε κάνει λάθος στον αρχικό μας σχεδιασμό πέρσι και είχαμε βάλει ένα όριο σχετικά χαμηλό.”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι θα υπάρχει παρέμβαση και στο πετρέλαιο θέρμανσης και συγκεκριμένα οριζόντια παρέμβαση στην αντλία.

“Θα πάρουμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και θα επιστρέψουμε σε μία οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης”, είπε ο πρωθυπουργός.

Προανήγγειλε και πρόσθετη επιδότηση όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης.

“Συνθέτουν μία συνεκτική πολιτική όλα αυτά και όποιος έρχεται και σας λέει ότι μπορούμε να πληρώνουμε τους ίδιους λογαριασμούς που πληρώναμε πριν από δύο χρόνια σας λέει ψέματα”, υποστήριξε πάντως ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την άποψη ότι πραγματική μείωση των τιμών θα επέλθει όταν συντελεστεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. “Δεν μπορεί να μας πάρει κανείς τον ήλιο για αυτό και είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι εκβιασμούς”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

“Δεν τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας- Μπορούμε να διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε”

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά.

“Η επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο κρεσέντο δηλώσεων και τοποθετήσεων που έχουν ξεπεράσει τα όρια”, τόνισε.

Εκτίμησε ότι η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας οφείλεται σε προεκλογικούς λόγους.

“Είμαστε καταδικασμένοι – με την καλή έννοια – να συνυπάρχουμε με την Τουρκία. Οι λαοί το αντιλαμβάνονται και εγώ θα καταβάλω πάντα προσπάθεια από τη μία να είμαι αυστηρός, όπως τα όρια που θέτουμε – έχουμε ισχυρές συμμαχίες, έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ξέρουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα – από την άλλη πρέπει να είμαστε σε θέση να συζητούμε, να λύνουμε τις διαφορές μας ή να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, διαμηνύοντας στην Άγκυρα:

“Δεν εκτιμώ ότι από τη μία στιγμή στην άλλη θα λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία. αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτή την καθημερινή ένταση και το δηλητήριο.”

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα