Τσίπρας: Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες- Όχι σε κυβέρνηση ηττημένων, προοδευτική διακυβέρνηση μόνο με νίκη ΣΥΡΙΖΑ

 Τσίπρας: Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες- Όχι σε κυβέρνηση ηττημένων, προοδευτική διακυβέρνηση μόνο με νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Μεστή πολιτικών μυνημάτων για το πολιτικό τοπίο μετά τις επόμενες εκλογές ήταν η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την βεβαιότητα πως το κόμμα του θα νικήσει και έτσι θα δρομολογηθούν τα σενάρια προοδευτικής συνεργασίας, αμέσως μετά την πρώτη κάλπη, απέρριψε, δε, το ενδεχόμενο για μια “κυβέρνηση ηττημένων”, όπως είπε, χωρίς, δηλαδή, το πρώτο κόμμα.

Η συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε με αναφορά στην επέτειο των εννέα χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Τσίπρας για το κόστος των εξαγγελιών του και ενδεχόμενο νέο “μνημόνιο”

Κατηγορούν εμάς ότι θα οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που την οδήγησαν σε μνημόνια. Μας κατηγορούν εμάς, που διαχειριστήκαμε τη χρεοκοπία βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Κινδυνεύουμε να έχουμε… υποκλοπές και στο ζήτημα αυτό. Σας ενημερώνω πως το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Το κόστος αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ. Κοστολογημένα ένα προς ένα. Το όραμά μας σε σχέση με αυτό του κ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα. Αντιστρέφω το ερώτημα. Αν δεν εφαρμοστεί ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης; Αν δεν εφαρμοστεί, το κόστος για την ελληνική οικονομία θα είναι δυσανάλογο για την επόμενη γενιά.

Το κόστος των μέτρων που εξήγγειλα δεν είναι υπερβολικό. Είναι κατά τι μεγαλύτερο από αυτό του κ. Μητσοτάκη, αλλά υπάρχει διαφορετική αντίληψη. Η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι «φορολογούμε όποιον μιλά Ελληνικά». Να θυμίσω πως εμείς ρυθμίσαμε το χρέος. Το επόμενο διάστημα χάρη στη δική μας ρύθμιση έχουμε ένα βατό ορίζοντα αποπληρωμών. Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Το κρίσιμο στοιχείο είναι να έχουμε το επιτόκιο μέσα από το οποίο χρηματοδοτούμε το χρέος σε ένα νούμερο που θα είναι βιώσιμο. Για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα χρειάζεται να έχουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη. Με ένα σχέδιο που δημιουργεί κέρδη για λίγους δεν δημιουργούν προοπτικές βιώσιμες ανάπτυξης. Άρα, έχουμε απόλυτη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και του τρόπου με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε τα πράγματα.

Τσίπρας για υποκλοπές: Πολιτική δειλία Μητσοτάκη

Τόσο εγώ, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ορθώς μιλάμε για μία αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε ξανασυναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά. Σε καμία ευνομούμενη χώρα δεν θα καθόταν στη θέση του πρωθυπουργός που θα είχε πιαστεί να παρακολουθεί πολιτικούς. Εκτός από την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη, έχουμε και την παρακολούθηση Σπίρτζη. Μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να ρίχνει την ευθύνη μόνο στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία.

Τσίπρας για παρακολούθηση Πιτσιόρλα

Η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση όσα το γράμμα του νόμου ορίζει. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Εγώ είχα μία θεσμική συμπεριφορά και σχέση με τον διοικητή της ΕΥΠ.

Όπως ξέρετε δεν ανήκε στον πρωθυπουργό, αλλά στο ΥΠΡΟΠΟ, το οποίο όμως με ενημέρωνε. Η ΕΥΠ, λοιπόν, αποφάσισε να διευρύνει την έρευνα συμπεριλαμβάνοντας στελέχη της τότε κυβέρνησης, Δεν έδωσα καμία εντολή για παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα. Έπραξα όπως έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους. Και ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ να με ενημερώσει αν υπάρχει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο.

Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Εμείς λειτουργούσαμε διαφορετικά. Εγώ δεν παρακολούθησα κανέναν. Δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Η ΕΥΠ έκρινε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην έρευνα στελέχη που τότε ήταν στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα λέγατε εσείς σήμερα αν εγώ είχα παρέμβει για να αποκλειστούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι φίλοι μου. Τι θα λέγατε; Έπραξα αυτό που έπρεπε. Τόσο ο κ. Ρουμπάτης, όσο και ο κ. Δραβίλλας κατέθεσαν το σκεπτικό τους και διαφώτισαν την Επιτροπή. Ο κ. Δεμίρης και ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό.

Εμείς είχαμε μία… κακιά συνήθεια επί των ημερών μας. Να μην καταστρέφουμε φακέλους. Χθες μαθαίνω ότι για την υπόθεση αυτή οδηγούνται στη δικαιοσύνη 7 πρόσωπα. Μεταξύ αυτών δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. Είχα δώσει ρητή εντολή όλα τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν από τον κ. Ρουμπάτη για όλα τα ζητήματα. Όχι μόνο ενημέρωσε αλλά κάθισε και για ένα μήνα ως διοικητής της ΕΥΠ, παραδίδοντας όλους τους φακέλους στον κ. Μητσοτάκη. Όλα αυτά ήταν γνωστά. Η υπόθεση αυτή έχει δημοσιευτεί το 2020.

Τσίπρας για μεσαία τάξη: Την αδικήσαμε και έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντί της

Η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων. Είχε τεράστιες απώλειες, ειδικά από το 2010 ως το 2015. Στη δική μας περίοδο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχε μία αύξηση εισοδήματος, όμως είχε επιβάρυνση. Εγώ το έχω πει πρώτος: Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. Ξεχνάτε, όμως, τι περάσαμε για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια; Δεν ήμασταν σε μνημόνια εκείνη την περίοδο; Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν κατάφεραν  οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, αλλά όχι από συνειδητή επιλογή. Έπρεπε να φέρουμε τη χώρα στο τέλος των μνημονίων. Έχουμε, λοιπόν, σήμερα ηθική υποχρέωση απέναντι στη μεσαία τάξη.

Τσίπρας για σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Παίζει σε όλα τα διεθνή Μέσα. Εδώ δεν συμβαίνει τίποτα…

Είχαν τη δυνατότητα να ακούνε το κινητό του Σπίρτζη όταν βρισκόταν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με εμένα, σε συνεδριάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν κάμερα και να παρακολουθούν και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Εδώ είμαστε υπεύθυνοι όλοι. Πολιτικές δυνάμεις, βουλευτές, δημοσιογράφοι, πολίτες. Όλα τα διεθνή Μέσα έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα. Όλα. Κι εδώ λειτουργούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τελικός κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός. Εμείς δεν θα την αφήσουμε έτσι την υπόθεση. Όπου μπορούμε, θα παλέψουμε για να μην μείνει η υπόθεση στο σκοτάδι. 

Τσίπρας: Θα μπει τέλος στο πάρτι αισχροκέρδειας της ΔΕΗ

Ένα χρόνο πριν, από τη ΔΕΘ, κατέθεσα προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο. Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ.

Τσίπρας για Χρηματιστήριο Ενέργειας

Σε όλες τις χώρες υπάρχει προθεσμιακή αγορά. Υπάρχουν διμερή συμβόλαια. Εδώ δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει μία ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά. Γι’ αυτό και η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής ενέργειας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αποσύνδεσης του της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Άλλες χώρες το έκαναν. Ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν το έκανε; Εμείς θα το ζητήσουμε, θα το διεκδικήσουμε και πιστεύουμε θα το πετύχουμε. 

Τσίπρας για κυβέρνηση συνεργασίας: Πραγματικότητα που πρέπει να δούμε κατάματα

Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση να μην είναι στην εξουσία, η πλειοψηφία των πολιτών όμως θεωρούν το αντίστροφο. Στην πλειοψηφία των κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία πρέπει να δούμε κατάματα. Αυτή θα είναι η νέα μεγάλη αλλαγή. Να μάθουμε να ακολουθούμε προγραμματικές συγκλήσεις. Δεν μπορούν αν υπάρξουν ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, αλλά μπορούν να υπάρχουν ανάμεσα στις προοδευτικές ή τις συντηρητικές δυνάμεις. Έτσι γίνεται σε άλλες μεγάλες χώρες. Είναι μία μεγάλη αλλαγή που δεν δημιουργεί αστάθεια, αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Προφανώς και μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα με τα οποία έχω πολιτικές διαφορές. Αλλά το βάρος που θα έχει προγραμματική σύγκληση θα έχει να κάνει με το βάρος που θα έχει δώσει ο λαός στα πολιτικά κόμματα. Για να προχωρήσει αυτή η προοπτική της νέας μεγάλης αλλαγής υπάρχει μόνο μία εκδοχή: Να είναι πρώτο σε κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας για δημοσκοπήσεις; Προβλήματα συστημικού χαρακτήρα, ορισμένες με πλαστογραφία της στιγμής

Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη τις τάσεις. Υπάρχει μία διαρκής υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, όχι από δόλο αλλά με συστημικό τρόπο που γίνονται οι δημοσκοπήσεις. Σας θυμίζω τις εκλογές του 2019. Όλοι θα κριθούμε. Και τα κόμματα και οι μετρήσεις. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις υπάρχει πλαστογραφία της στιγμής. Μόλις πριν μια βδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας ότι σε μία από τις – όχι και πιο γνωστές – εταιρείες, ο ιδιοκτήτης της έχει πάρει σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ απευθείας αναθέσεις.

Τσίπρας για το στεγαστικό πρόβλημα των νέων

Είναι ένα κρίσιμο θέμα γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών βρίσκονται σε στεγαστική κρίση. Η πρόταση που έφερε η κυβέρνηση πολύ όψιμα με χρηματοδότηση τα λεφτά των εργαζομένων. Είναι ένα πολυδάπανο πρόγραμμα, 1,8 δισ. για να καλύψει το πολύ σε 10.000 συμπολίτες μας κάποιες ανάγκες, όταν υπάρχουν πάνω από 4 εκ. συμπολίτες μας που χρήζουν κάλυψης των αναγκών τους. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως πυρήνα τα χαμηλότατα δάνεια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι μία από τις πρωτοβουλίες του Τζο Μπάιντεν όταν εξελέγη ήταν να διαγράψει τα χρέη των φοιτητών από τα δάνεια. Δεν ξέρω αν το γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης που επισκέπτεται τις ΗΠΑ συχνά. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μεταφέρει το πρόβλημα στις μικρότερες ηλικίες για να εξυπηρετήσει τις τράπεζες. Δεν είναι λύση αυτό. Επίσης, δεν λέει κουβέντα για τη μάστιγα της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα, τεράστια οικοδομικά τετράγωνα να περνάνε στα χέρια επιχειρήσεων από το εξωτερικό και έχουν εκτοξεύσει την τιμή του ενοικίου στον θεό και δεν υπάρχει στέγη για τον φοιτητή ή για τα νέα ζευγάρια. Στον αντίποδα αυτής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, εμείς καταθέτουμε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τους εξής άξονες: Πρώτον, τον διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου και τη διεύρυνση των οικονομικών ορίων που θα αφορά 400.000 πολίτες, ο δεύτερος είναι η παρέμβαση στο Airbnb βάζοντας όριο και ο τρίτος σημαντικός άξονας είναι η τράπεζα της στέγης που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Τσίπρας για αστυνομική βία: Όταν τα καθεστώτα τρίζουν καταφεύγουν στην καταστολή

Εδώ είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές πρακτικές. Κι αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που διαχειρίζεται τις δημοκρατικές ελευθερίες η κυβέρνησης και πώς ελέγχει την ελευθερία του Τύπου, αλλά και δικαστών. Φαίνεται από τα 7,5 δισ. απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους, φαίνεται από τις υποκλοπές. Όταν τα καθεστώτα τρίζουν, καταφεύγουν στην καταστολή. Τους προειδοποιώ να μην επιχειρήσουν στο εξής την κλιμάκωση της έντασης. Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει να δει η κοινωνία. Είναι επιθέσεις για να αλλάξουν την ατζέντα και να δημιουργήσουν ένταση. Η επόμενη εκλογική μάχη δεν θα είναι πόλεμος, αλλά ειρηνική επανάσταση.

Τσίπρας για εκλογικό νόμο

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν είμαι κωλοτούμπας, αλλά αν θέλει ο κ. Τσίπρας να γίνουμε και οι δυο κωλοτούμπες. Είμαι θεσμικός, αλλά αν θέλει ο κ. Τσίπρας μπορώ να γίνω μη θεσμικός»/ Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψάχνει να βρει διέξοδο. Δεν θα του δώσουμε κανένα. Την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν την κάναμε το 2017-18 έχοντας πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι πάγια θέση αξιών αυτή που έχουμε για την ισοτιμία της ψήφου.

Τσίπρας για συνεργασία με Ανδρουλάκη και ενδεχόμενη τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και την ηθική και την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρχει προγραμματική σύγκληση και μίας κυβέρνηση μακράς πνοής. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις. Πιστεύω βαθύτατα ότι η νέα μεγάλη αλλαγή είναι η συνεργασία. Είναι αυτό που θα προκύψει την επόμενη μέρα των εκλογών. Η τρικομματική κυβέρνηση θα ήταν τερατογένεση. Όπως ήταν τερατογένεση η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ το 2012. Όλες οι δημοκρατικές συγκλήσεις έχουν έναν άξονα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη, ούτε πρωθυπουργών που θα έχουν βγει από παρακάμερες συμφερόντων.

Τσίπρας για συνταξιούχους: Δεν μπορούμε να τους κοροϊδεύουμε κατάματα

Με το καλημέρα της κυβέρνησης ΝΔ είχαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης το 2019. Επίσης είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων. Θέλουμε με ειλικρίνεια, κοιτώντας τους στα μάτια, να τους πούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε από το βλέμμα μας τη νέα γενιά, τις παραγωγικές ηλικίες, αλλά δεν μπορούμε να σας πετάξουμε στον δρόμο και να σας κοροϊδεύουμε κατάματα.

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Το “γιοκ” έπρεπε να το λέει στα κρίσιμα ο Μητσοτάκης

Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη ρητορική κλιμάκωση του Ερντογάν. Βεβαίως, υπάρχει ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία. Αλλά δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε. Πρέπει να δούμε με ποια στρατηγική θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κλιμάκωση για να μην υπάρξει ένταση. Έχω ασκήσει έντονη κριτική για το δόγμα εξωτερικής οπλιτικής της κυβέρνησης. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του πριν μια βδομάδα να λέει γιοκ στον κ. Ερντογάν Εγώ θα περίμενα το γιοκ να το λέει εκεί που πρέπει, όχι μόνο στο κοινό του. Όπως στο Oruc Reis, στο Turkaegean και στις κρίσιμες στιγμές.

Τσίπρας για πρόσφυγες στον Έβρο: Άλλοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις

Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας; Να ζητήσουμε και συγγνώμη; Είχαμε ένα δράμα να εκτυλίσσεται στον Έβρο. Ανεξάρτητα αν η νησίδα αυτή ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στον θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη για ποιο λόγο; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση που έκανε για μέρες ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι 38 να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος να τους σώσει κι αν είναι σε τουρκικό έδαφος να διεθνοποιήσει το ζήτημα; Αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να προασπίζει τα σύνορά της. Αλλά και υποχρέωση να τηρεί τους στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς όρους. Νομίζω ότι άλλοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. 

Τσίπρας για επέκταση του φράχτη στον Έβρο

Κάποιες φορές, η επανάληψη μιας διαστρεβλωμένης διατύπωσης διαμορφώνει συνείδηση. Είναι δυνατόν εγώ να είπα ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα; Ούτε μπαίνει σε αντιδιαστολή η ασφάλεια με την ανάγκη να έχουμε μια ανθρωπιστική στάση. Όσα τείχη και να φτιάξει κανείς, άνθρωποι απελπισμένοι, κατατρεγμένοι, θα βρίσκουν τρόπο να τα περάσουν. Προφανώς δεν αντιτιθέμεθα στην πρακτική, εκεί που υπάρχουν περάσματα να υπάρχει έλεγχος. Πώς μπορεί κανείς να αποτρέψει τους απελπισμένους και κυρίως αν δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές. Οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.

Τσίπρας για αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε ένα άλλο κόμμα

Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα που είναι στην αντιπολίτευση είναι τόσο μεγάλες που κανένα άλλο κόμμα δεν έχει συναντήσει. Είναι πολύ βαθιά ανασυγκρότηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο κόμμα.

Τσίπρας για Συμφωνία των Πρεσπών: Υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον κατά απόλυτο τρόπο

Φανταστείτε να μην είχε γίνει. Τι πιέσεις θα δεχόταν σήμερα κάθε κυβέρνηση για να μπει η γειτονική μας χώρα στο ΝΑΤΟ με συνταγματική νομοθεσία “Μακεδονία”. Φανταστείτε. Νομίζω ότι υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον κατά απόλυτο τρόπο. 

Τσίπρας: To βαθύ αίσθημα αναξιοπιστίας δεν αποκαθίσταται με φαινόμενα Λιγνάδη

Η Δημοκρατική αναγέννηση περνά μέσα από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων μας. Κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει περισσότερα στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση. Εμείς θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην αντίθετη κατεύθυνση. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο του δικαστή, τον ρόλο των ΜΜΕ, από τα οποία θα δεχτούμε κριτική και αυτός είναι ο ρόλος τους. Οι χυδαίες παρεμβάσεις που κάνει η ΝΔ στη δικαιοσύνη πρέπει να σταματήσουν. Οι ασυλίες πρέπει να σταματήσουν. Από αυτές των λοιμωξιολόγων μέχρι των τραπεζιτών. To βαθύ αίσθημα της αναξιοπιστίας δεν αποκαθίσταται με φαινόμενα Λιγνάδη, αλλά ενισχύεται.

Τσίπρας για μετρό Θεσσαλονίκης

Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το 2025. Κι όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό Δημόσιο. Και πληρώνεται ο εργολάβος γιατί οι καθυστερήσεις τώρα είναι με υπαιτιότητα του ελληνικού δημοσίου και όχι του εργολάβου. Εδώ έχουμε μία περίπτωση όπου σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Δεν ξέρω ποια είναι η σημερινή αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης για τον πολιτισμό γενικότερα, αν και την είδαμε στο τελευταίο νομοσχέδιο της κυρίας Μενδώνη η οποία νομιμοποίησε μία τεράστια αρχαιοκαπηλία. Τη νύφη την πληρώνει ο πολίτης της Θεσσαλονίκης.

Τσίπρας για ελληνικά Πανεπιστήμια

Μίλησα για την ανάγκη διπλασιασμού σε βάθος τετραετίας των δημοσίων δαπανών για τα Πανεπιστήμια. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ποιοτικής αναβάθμισης των δημόσιων Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Η σύνδεση του πτυχίου με την αγορά εργασίας είναι ένα άλλο ζήτημα. Για εμάς η γνώση έχει και μία αυταξία. Η λογική της κυβέρνησης είναι άλλη: Όσο έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν. Εμείς θέλουμε δωρεάν, καλά προγράμματα σπουδών, ισχυρά Πανεπιστήμια, δωρεάν μεταπτυχιακά. 

Τσίπρας για Βενιζέλο και Αλιβιζάτο

Ο κ. Βενιζέλος δεν περνά απαρατήρητος. Είναι γνωστές οι διαφωνίες που έχουμε. Νομίζω ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχε η συγκυβέρνηση το κόμματός του με τη Νέα Δημοκρατία έχει κριθεί από τον δημοκρατικό κόσμο, εντούτοις έχει ένα εκτόπισμα που είναι σημαντικό. Στις  τελευταίες εξελίξεις, οι θέσεις που έχει ήταν αυτές που περίμενε να ακούσει κάθε πολίτης από κάθε σκεπτόμενο επιστήμονα και αυτό πιστώνεται θετικά. Αλλά δεν νομίζω ότι τις διατύπωσε γιατί επιδιώκει να τις εξαργυρώσει σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα. Το ίδιο θα πω και για τον κύριο Αλιβιζάτο.

Σχετικά Άρθρα