Η γερμανική κυβέρνηση εξαγόρασε την τοπική μονάδα της ρωσικής Rosneft- Έκτακτα μέτρα για την διάσωση της Uniper

 Η γερμανική κυβέρνηση εξαγόρασε την τοπική μονάδα της ρωσικής Rosneft- Έκτακτα μέτρα για την διάσωση της Uniper

Το διυλιστήριο πετρελαίου PCK Schwedt που λειτουργεί από την PCK Raffinerie GmbH, θυγατρική της Rosneft Oil Co., στο Schwedt της Γερμανίας.Φωτογράφος: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Η Γερμανία ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας (εμμέσως κρατικοποιεί) την τοπική μονάδα της ρωσικής μεγάλης πετρελαϊκής Rosneft PJSC καθώς το Βερολίνο κινείται για να αναλάβει τον σαρωτικό έλεγχο της ενεργειακής βιομηχανίας της, να εξασφαλίσει τις προμήθειες και να κόψει δεκαετίες βαθιάς εξάρτησης από τη Μόσχα για καύσιμα.

Η κυβέρνηση είπε ότι εξαγοράζει τη γερμανική μονάδα της Rosneft, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε τρία διυλιστήρια πετρελαίου. Καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του έτους λόγω κυρώσεων, πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές και να διασφαλίσει ότι η ρωσική ιδιοκτησία των βασικών διυλιστηρίων της δεν θα αποτελέσει απειλή για τις προμήθειες.

Η Γερμανία έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την οικονομική αντιπαράθεση με το Κρεμλίνο λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Οι κυρώσεις και οι προσπάθειες της Μόσχας να τιμωρήσει οικονομικά την Ευρώπη για την υποστήριξή της στην Ουκρανία κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής σε ύφεση. Ο ενεργειακός της τομέας ξετυλίγεται από τη συμπίεση των προμηθειών, και τα κρατικά προγράμματα διάσωσης μειώνονται γρήγορα από την κλίμακα της κρίσης.

Παράλληλα με την έξοδό της στη Rosneft, η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Uniper SE και δύο άλλων μεγάλων εισαγωγέων φυσικού αερίου για να αποφύγει την κατάρρευση του ενεργειακού της συστήματος, ανέφερε την Πέμπτη το Bloomberg. Η απόφαση μπορεί να ληφθεί εντός ημερών. Η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική καθώς η Uniper χάνει 100 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα καθώς προσπαθεί να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο με πιο ακριβές εναλλακτικές λύσεις.

«Τα πράγματα είναι πολύπλοκα, το επεξεργαζόμαστε πολύ προσεκτικά», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σχετικά Άρθρα