Ιστορική διάσωση του κολοσσού Uniper από τους γερμανούς φορολογούμενους

 Ιστορική διάσωση του κολοσσού Uniper από τους γερμανούς φορολογούμενους

Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει το μερίδιό της στη Uniper πάνω από το 50% και είναι ανοιχτή να κάνει το ιστορικό βήμα της πλήρους εθνικοποίησης του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας, εάν χρειαστεί, για να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος, μεταδίδει το Bloomberg News.

Η Uniper, με έδρα το Ντίσελντορφ, χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από το κράτος αφού έχει ήδη αναλώσει το πακέτο βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και οι περικοπές της ρωσικής προμήθειας προκάλεσαν ημερήσιες απώλειες εκατομμυρίων, ωθώντας την κυβέρνηση να παρέμβει με ένα πακέτο διάσωσης τον Ιούλιο, που της έδωσε μερίδιο 30% στην εταιρεία.

Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε τον Ιούλιο να διασώσει την Uniper ώστε να δώσει ρευστότητα στην εταιρεία.

Σήμερα η μετοχή της Uniper μειώνεται κατά 3,5%. Από τις αρχές της χρονιάς η μετοχή έχει χάσει στη Φρανκφούρτη πάνω από 88%.

Ο CEO της Uniper, Klaus-Dieter Maubach, μιλώντας πρόσφατα στο CNBC, ερωτηθείς αν οι σχέσεις της εταιρείας με την Gazprom θα αποκατασταθούν και αν θα συνεργαστούν ξανά αν το Κρεμλίνο κηρύξει τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, απάντησε ότι οι δεσμοί με τη Ρωσία χρονολογούνται από τη δεκαετία του ‘70 και προσωπικά ο ίδιος την έχει υπερασπιστεί ως αξιόπιστο πάροχο ενέργειας.

«Ίσως αυτό να ήταν και λάθος, γιατί πίστευα ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν το αέριο. Ίσως αυτό να ήταν απλώς ευσεβής πόθος», ανέφερε ο Maubach.

«Νομίζω ότι ο δεσμός μας έχει σπάσει και δεν νομίζω ότι μπορεί να ξανακολλήσει τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια. Αρα κοιτάμε πώς να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο».

Σχετικά Άρθρα