Οι Γερμανικοί κολοσσοί ενέργειας Uniper και RWE αποκλείονται από το ρωσικό φυσικό αέριο- Συναγερμός στην Ευρώπη από τον εκβιασμό της Gazprom

 Οι Γερμανικοί κολοσσοί ενέργειας Uniper και RWE αποκλείονται από το ρωσικό φυσικό αέριο- Συναγερμός στην Ευρώπη από τον εκβιασμό της Gazprom

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας και ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μένουν χωρίς ρωσικό αέριο
Συναγερμό σε όλη την Ευρώπη προκάλεσε η αποκάλυψη του πρακτορείου Reuters ότι η ρωσική Gazprom επικαλείται «ανωτέρα βία» και σταματά παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου που έφτασε στα χέρια του Reuters αναφέρει ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.

Σε μια μηνιαία δημοπρασία τη Δευτέρα, η ρωσική Gazprom PJSC επέλεξε να μην κλείσει επιπλέον χωρητικότητα για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω ουκρανικών αγωγών τον Αύγουστο. Αυτό διατηρεί περιορισμένες τις παραδόσεις στην ήπειρο, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η σύνδεση Nord Stream ενδέχεται να μην επιστρέψει πλήρως όταν τελειώσει η συντήρηση αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην επιστολή σημειώνεται ότι το μέτρο ανωτέρας βίας, μια ρήτρα που επικαλείται όταν μια επιχείρηση πλήττεται από κάτι πέρα από τον έλεγχό της, ισχύει από τις παραδόσεις που ξεκινούν από τις 14 Ιουνίου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, ήταν μεταξύ των πελατών που δήλωσαν ότι έλαβαν επιστολή. Η εταιρεία απέρριψε επισήμως τον ισχυρισμό ως αδικαιολόγητο.

Παράλληλα, ο RWE ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας και ένας άλλος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν επίσης ότι έλαβαν ειδοποίηση ανωτέρας βίας.

«Παρακαλούμε κατανοήστε ότι δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες ή τη νομική μας γνώμη», ανέφερε η RWE.

Κύκλοι εμπορίας φυσικού αερίου εκτιμούν οι παραδόσεις αφορούν τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι ροές μέσω του αγωγού είναι μηδενικές καθώς η σύνδεση υφίσταται ετήσια συντήρηση που ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Η Ευρώπη ωστόσο φοβάται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κρατήσει τον αγωγό κλειστό σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εντείνοντας μια ενεργειακή κρίση που κινδυνεύει να οδηγήσει την περιοχή σε ύφεση.

Ήδη στις 14 Ιουνίου, η Gazprom μείωσε τη χωρητικότητα του αγωγού στο 40%, επικαλούμενη την καθυστέρηση μιας τουρμπίνας που συντηρείται στον Καναδά από τον προμηθευτή εξοπλισμού Siemens Energy.

Σχετικά Άρθρα