Η Γερμανία στο επίκεντρο του ενεργειακού “σεισμού”- Η Uniper ζητά επισήμως διάσωση με κόστος 9 δισ.- Προειδοποίηση για έκρηξη των τιμών ενέργειας

 Η Γερμανία στο επίκεντρο του ενεργειακού “σεισμού”- Η Uniper ζητά επισήμως διάσωση με κόστος 9 δισ.- Προειδοποίηση για έκρηξη των τιμών ενέργειας

Τα γερμανικά νοικοκυριά και βιομηχανίες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «τεράστιο κύμα» υψηλότερων τιμών ενέργειας που θα αρχίσουν να χτυπούν τους λογαριασμούς το επόμενο έτος, προειδοποίησε η εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper SE .

Η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στην Γερμανία κατέθεσε επίσημο αίτημα διάσωσης από το γερμανικό κράτος, με κόστος 9 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση είχε αρχικώς προϋπολογίσει το σχετικό κόστος στα 2 δισ.

Οι περισσότεροι πελάτες, όπως αναφέρει το Bloomberg, κλειδώνουν τις τιμές για ένα χρόνο και δεν αισθάνονται ακόμη τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους χονδρικής, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Uniper Klaus-Dieter Maubach. Ο γίγαντας του φυσικού αερίου την Παρασκευή αναζήτησε κυβερνητική διάσωση εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

«Θα συμβεί μια τεράστια αύξηση, αυτό πρέπει να περιμένουν οι Γερμανοί καταναλωτές και εναπόκειται σε όλους μας τώρα να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τους υψηλότερους λογαριασμούς είναι να καταναλώνουμε λιγότερο φυσικό αέριο, είπε. Κάτι που επιβεβαιώνει τα πιο ανησυχητικά σενάρια για δελτίο στο ρεύμα. Ήδη μία μεγάλη εταιρεία που διαχειρίζεται περίπου 500.000 ακίνητα στην Γερμανία προειδοποιεί τους ενοικιαστές πως θα διακόπτει την παροχή ρεύματος από τις 11 το βράδυ έως τις 6 το πρωί καθ΄ όλη την διάρκεια του χειμώνα!

Η Γερμανία ήδη αντιμετωπίζει την ένταξη σε μια πανευρωπαϊκή ύφεση που οφείλεται στο υψηλό ενεργειακό κόστος και η ζοφερή προοπτική από την Uniper σηματοδοτεί ότι δεν υπάρχουν σημάδια αυτής της χαλάρωσης. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες στην Ευρώπη κατά μήκος του αγωγού Nord Stream, χρησιμοποιώντας την ενέργεια ως όπλο εν μέσω των επιπτώσεων του πολέμου κατά της Ουκρανίας.