Επιχείρηση “ρωσικός δάκτυλος”;- Τι σημαίνει η ανακοίνωση της Ν.Δ- Οι κινήσεις κεφαλαίων υπέρ των “Μακεδονομάχων” το 2018- Το τηλεγράφημα που αποδέσμευσε το SD και η αποκάλυψη του Associated Press

 Επιχείρηση “ρωσικός δάκτυλος”;- Τι σημαίνει η ανακοίνωση της Ν.Δ- Οι κινήσεις κεφαλαίων υπέρ των “Μακεδονομάχων” το 2018- Το τηλεγράφημα που αποδέσμευσε το SD και η αποκάλυψη του Associated Press

Members of the Guard of Honour of the Presidential Regiment perform during the Changing of the Guard ceremony in Red Square in Moscow, Russia June 30, 2018. REUTERS/Sergei Karpukhin

Η Ρωσία έχει ξοδέψει κρυφά περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια από το 2014 για να προσπαθήσει να επηρεάσει πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, ισχυρίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε τηλεγράφημα που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το οποίο μεταδίδει το AP.

Το θέμα λαμβάνει και ελληνικές διαστάσεις καθώς σημερινή ανακοίνωση της Ν.Δ καλλιεργεί εντυπώσεις πως μεταξύ των χωρών όπου έχουν διακινηθεί ύποπτα ρωσικά κεφάλαια είναι και η Ελλάδα. Παραπέμπει, δε, σε παλαιότερη αποκάλυψη που βασίστηκε σε δήλωση Ρώσου ολιγάρχη ότι είχε χρησιμοποιηθεί ως πολιορκητικός κριός για την δημιουργία ρωσικού καναλιού στη χώρα μας.

Σε ανακοίνωση της η ΝΔ σχολιάζοντας τις αμερικανικές αποκαλύψεις για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητάει να ερευνηθεί για το αν χρηματοδοτήθηκαν κι ελληνικά κόμματα. Πάντως, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στο θέμα αυτό, είναι βέβαιο πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με αποκαλύψεις για φιλορωσική στάση δικών της βουλευτών και μεγαλοπαραγόντων στη Βόρεια Ελλάδα, την ώρα που ως αξιωματική αντιπολίτευση στήριζε τα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά και βασικοί οικονομικοί παράγοντες της Θεσσαλονίκης που στηρίζουν την κυβέρνηση ίσως βρεθούν στο επίκεντρο της υπόθεσης αυτής.

Αναλυτικά:

Λίγες μέρες μετά τις αναφορές του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για παρεμβάσεις της Ρωσίας εντός της Ευρώπης, έρχεται η αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες, από τον Πούτιν.

Αυτό που ξέρουμε ήδη για την Ελλάδα, είναι ότι η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά.

Τι αναφέρει το διεθνές πρακτορείο

Το τηλεγράφημα που κυκλοφόρησε την Τρίτη αναφέρεται σε μια νέα αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών των παγκόσμιων μυστικών προσπαθειών της Ρωσίας να υποστηρίξει πολιτικές και κόμματα που συμπαθούν τη Μόσχα. Το καλώδιο δεν κατονομάζει συγκεκριμένους ρωσικούς στόχους, αλλά αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παρέχουν απόρρητες πληροφορίες σε επιλεγμένες μεμονωμένες χώρες.

Είναι η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει τις πληροφορίες σχετικά με τους στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους της Μόσχας, που χρονολογείται από τις εν τέλει σωστές εκτιμήσεις ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέο πόλεμο κατά της Ουκρανίας . Πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της Μόσχας και υπηρέτησαν στην κυβέρνηση όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε εκτενείς εκστρατείες για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και το 2020 .

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε να πει πόσα χρήματα πιστεύεται ότι ξόδεψε η Ρωσία στην Ουκρανία, όπου ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy και οι κορυφαίοι αναπληρωτές του κατηγορούν εδώ και καιρό τον Πούτιν για ανάμιξη στην εσωτερική πολιτική. Ο αξιωματούχος σημείωσε ισχυρισμούς για ρωσική επιρροή στις πρόσφατες εκλογές στην Αλβανία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο, όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν αντιμετωπίσει ιστορικές πιέσεις από τη Μόσχα.

Σε αντίθεση με τις δεδηλωμένες προσπάθειες των ξένων κυβερνήσεων να ασκήσουν πιέσεις για προτιμώμενες πρωτοβουλίες, η μυστική επιρροή της Ρωσίας περιλάμβανε τη χρήση οργανώσεων (βιτρίνας) για τη διοχέτευση χρημάτων σε προτιμώμενους σκοπούς ή πολιτικούς, υποστηρίζει το τηλεγράφημα. Αυτό περιλαμβάνει δεξαμενές σκέψης στην Ευρώπη και κρατικές επιχειρήσεις στην Κεντρική Αμερική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική .

Πάϊατ: «Αυτό που επεκτείνεται είναι η φιλοδοξία του Κρεμλίνου να προκαλέσει σύγχυση στον προσανατολισμό αυτών των χωρών και στην διαδικασία της συνεχούς μεταρρύθμισης και της ευθυγράμμισής τους με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, που οι άνθρωποι αυτών των χωρών έχουν επιλέξει.»

Και οι ΗΠΑ έχουν χρηματοδοτήσει κρυφά πολιτικές ομάδες

Οι ΗΠΑ στην ιστορία τους έχουν επίσης χρηματοδοτήσει κρυφά πολιτικές ομάδες και ήταν υπεύθυνες για τις προσπάθειες ανατροπής ή υπονόμευσης ξένων κυβερνήσεων, αναφέρει το AP. Ο αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με τους κανόνες που θέτει η κυβέρνηση, απέρριψε τις συγκρίσεις μεταξύ των δραστηριοτήτων της Ρωσίας και της τρέχουσας αμερικανικής χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών πρωτοβουλιών.

Ο Πούτιν ξόδευε τεράστια ποσά «σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσει τις δημοκρατίες εκ των έσω», είπε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις χαρακτήρισε τη μυστική χρηματοδότηση της Ρωσίας «επίθεση στην κυριαρχία».

«Είναι μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η ικανότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να επιλέγουν τις κυβερνήσεις που θεωρούν καταλληλότερες για να τους εκπροσωπούν, να εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους και να εκπροσωπούν τις αξίες τους», είπε.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε το ασυνήθιστο βήμα δημοσιοποιώντας ένα διπλωματικό τηλεγράφημα που εστάλη τη Δευτέρα σε πολλές πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ στο εξωτερικό, πολλά από αυτά στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Νότια Ασία, εκθέτοντας τις ανησυχίες.

Το τηλεγράφημα, το οποίο είχε την επισήμανση «ευαίσθητο» και δεν προοριζόταν για ξένο ακροατήριο, αλλά δεν ήταν απόρρητο, περιείχε μια σειρά από θέματα συζήτησης που οι Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν εντολή να θίξουν με τις κυβερνήσεις υποδοχής τους σχετικά με υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση. Μεταξύ των βημάτων που είπαν οι διπλωμάτες να προτείνουν περιλαμβάνουν κυρώσεις, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και έκθεση κρυφής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, αξιωματούχοι των πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία σχεδίαζε να μεταφέρει «τουλάχιστον εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη» δολάρια σε χρηματοδότηση σε συμπαθή κόμματα και αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο.

Το τηλεγράφημα δεν αναφέρει πώς οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών κατέληξαν στο συνολικό ποσό των 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, δεν αντιμετωπίζει τις ανησυχίες ότι η Ρωσία ή άλλοι αντίπαλοι ενδέχεται να προσπαθήσουν ξανά να παρέμβουν στην πολιτική των ΗΠΑ.

Οι επίσημοι ενημερωτικοί δημοσιογράφοι σημείωσαν ότι ο Μπάιντεν είχε πρόσφατα επεκτείνει μια εθνική κήρυξη έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης απειλής ξένης παρέμβασης στις εκλογές.
“Προωθούμε τον συντονισμό με τους δημοκρατικούς ομολόγους μας”, είπε ο αξιωματούχος. “Και θα ανταλλάξουμε διδάγματα, όλα για να προωθήσουμε τη συλλογική μας εκλογική ασφάλεια, αλλά και την εκλογική μας ασφάλεια εδώ στο σπίτι.”

Ο Τζος Ρούντολφ, συνεργάτης της Συμμαχίας για τη Διασφάλιση της Δημοκρατίας του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ που ερευνά τη ρωσική και την κινεζική οικονομική επιρροή, συνέκρινε την απόφαση του Λευκού Οίκου να δημοσιοποιήσει τα νέα ευρήματα με τον αποχαρακτηρισμό των ρωσικών σχεδίων και προθέσεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Αυτό ήταν πολύ λογικό γιατί έκανε τους Ουκρανούς έτοιμους για τη δική τους άμυνα και βοήθησε να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους να οικοδομήσουν έναν διεθνή συνασπισμό», είπε ο Ρούντολφ. «Αυτό μπορεί να έχει όλα αυτά τα ίδια πλεονεκτήματα, αλλά και να καταστρέψει την ίδια τη λειτουργία. Εάν ο στόχος είναι οι ψηφοφόροι, τότε αυτό που πρέπει κυρίως να κάνετε είναι να προσεγγίσετε αυτούς τους ψηφοφόρους και να τους ενημερώσετε τι τους συμβαίνει».

Μια παλιά γνωστή ιστορία

Για την προσπάθεια δημιουργίας θύλακα ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα έχουν γραφτεί πολλά κατά το παρελθόν. Ιδιαίτερα την περίοδο που η κυβέρνηση Τσίπρα με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά διαπραγματευόταν την Συμφωνία των Πρεσπών με την κυβέρνηση Ζάεφ.

Τότε, για παράδειγμα, η εφημερίδα “Το Βήμα” δημοσίευσε σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ με αποκαλυπτικές πληροφορίες, υπό τον τίτλο “H δράση πρακτόρων στην Ελλάδα και το «ρωσικό» κόμμα”. Είναι γνωστό πως η Μόσχα ήθελε να ναυαγήσουν οι προσπάθειες, καθώς εκτιμούσε -όπως και συνέβη- ότι θα αδυνάτιζε η επιρροή της στα Βαλκάνια.

Επικαλούμενο διπλωματικές και άλλες πηγές το “Βήμα” σημείωνε:

“…Στην πραγματικότητα οι αποκαλύψεις αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν δραστηριότητες ρώσων παραγόντων που ήταν ευρύτερα γνωστές, απλώς αποτυπώνουν κάτι που όλοι γνώριζαν: ότι η Ελλάδα αποτελεί το πεδίο ενός συνολικού γεωπολιτικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία που αφορά τις συνολικές ισορροπίες στα Βαλκάνια.

Άλλωστε, την ίδια έντονη δραστηριότητα έχει επιδείξει και η αμερικανική πλευρά. Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του Τζέφρι Πάιατ, ενός διπλωμάτη με εμπειρία στην πρώτη γραμμή του αμερικανορωσικού ανταγωνισμού, εφόσον ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία το 2014. Ο Πάιατ εξαρχής έκανε σαφές ότι τον ενδιαφέρει η ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα και δεν δίστασε να υποδεικνύει ποια ήταν κατά τη γνώμη του τα επενδυτικά σχέδια για τα ποία έπρεπε να δοθούν εξηγήσεις λόγω ενδεχόμενης παρουσίας ρωσικών κεφαλαίων (π.χ. η πώληση του ΟΛΘ).

Η συνάντηση Πάϊατ με Τζιτζικώστα

Θα κάνει μάλιστα μια πολύ χαρακτηριστική δήλωση: «Αυτό που επεκτείνεται είναι η φιλοδοξία του Κρεμλίνου να προκαλέσει σύγχυση στον προσανατολισμό αυτών των χωρών και στην διαδικασία της συνεχούς μεταρρύθμισης και της ευθυγράμμισής τους με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, που οι άνθρωποι αυτών των χωρών έχουν επιλέξει.»

Μάλιστα, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι ήταν ο ίδιος ο Πάιατ που επέδειξε ζήλο ανάλογο των Ρώσων ομολόγων του, όπως π.χ. όταν επέλεξε να συναντήσει κατ’ επανάληψη τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, με βασικό σκοπό, σύμφωνα με πληροφορίες, την αποτροπή να βρεθεί υπό ρωσική επιρροή.

Άλλωστε, οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία έντονης παρουσίας στην Ελλάδα, τόσο μέσα από άμεσες παρεμβάσεις στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα (δεν είναι τυχαίο ότι διάφοροι θυμήθηκαν την εποχή Πιουριφόι) όσο, όμως, και με μορφές χρήσης soft power, εκμετάλλευσης πολιτιστικών δεσμών και πρώτα και κύρια της κοινής «δυτικής» και «φιλελεύθερης» παράδοσης.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε κάτι σημαντικό, Η όξυνση του αμερικανορωσικού ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια, αυτό που σχηματικά ονομάστηκε «νέος Ψυχρός Πόλεμος», διαμορφώνει και νέες απαιτήσεις από τη μεριά των ΗΠΑ ως προς τη στάση των υπόλοιπων συμμάχων τους…”

Συμπλήρωνε, δε, με νόημα:

Σε αυτό το φόντο, η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι γεγονός επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε μια έντονη φιλοαμερικανική στροφή. Εκτιμήθηκε ότι απέναντι στις αντιφάσεις της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας κυρίως να επιδιώξει τη συμπόρευση με τις ΗΠΑ και τους βασικούς συμμάχους της στην περιοχή, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Ταυτόχρονα, στον ενεργειακό τομέα η Ελλάδα επέλεξε να μην προχωρήσει σε μεγάλα projects συνεργασίας με τη Ρωσίας ακυρώνοντας τελικά την προοπτική δημιουργίας νέου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου. Βέβαια, σε άλλους τομείς, οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις παρέμειναν σημαντικές. Με περίπου ένα εκατομμύριο Ρώσους τουρίστες να επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, η Ρωσία παραμένει μια πολύ σημαντική αγορά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Η εφημερίδα περιέγραφε, μάλιστα, πως ενώ αρχικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έβλεπε με συμπάθεια την πιθανότητα δημιουργίας φιλορωσικού πατριωτικού κόμματος, τελικά επέλεξε την ρήξη με την Ρωσία ( που οδήγησε και στις απελάσεις διπλωματών της ρωσικής πρεσβείας με εντολή Κοτζιά), επειδή αξιολόγησε και πληροφορήθηκε τις διασπαστικές κινήσεις φιλορώσων στην Βόρεια Ελλάδα.

Την ίδια εποχή, στελέχη των κινήσεων που αντιδρούσαν στην Συμφωνία των Πρεσπών και συμμετείχαν στην οργάνωση συλλαλητηρίων κατήγγειλαν την δράση άλλων και την προώθηση του στρατηγού ε.α Φραγκούλη Φράγκου, υπονοώντας πως υπήρξε μετακίνηση κεφαλαίων για την οργάνωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των “μακεδονομάχων”.

Το σάϊτ της Θεσσαλονίκης voria.gr έγραφε εκείνη την περίοδο (2018):

Η Θεσσαλονίκη μπήκε στο κάδρο με αφορμή την προ ημερών επίσκεψη του πρωθυπουργού της FYROM Ζόραν Ζάεφ, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Η πρωτοβουλία του δημάρχου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και συνετέλεσε θετικά στην περαιτέρω εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το ακανθώδες θέμα της ονομασίας της γείτονος.

Όμως, παράλληλα με τις συντεταγμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες, εξυφαίνονται και διάφορα σενάρια και κινήσεις οι οποίες είτε χαρακτηρίζονται περιθωριακές, είτε κινούνται στη σφαίρα της συνομωσιολογίας.

Το «ορφανό» συλλαλητήριο

Τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται, μέσω κυρίως του facebook να διοργανωθεί συλλαλητήριο στον Λευκό Πύργο, το απόγευμα της 21ης Ιανουαρίου προκειμένου να «μην ξεπουληθεί το όνομα της Μακεδονίας». Αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκονταν ομογενειακές οργανώσεις και διάφορα μακεδονικά σωματεία. Ωστόσο, απεδείχθη ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία ενός περιθωριακού σωματείου ονόματι «Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν», αγνώστων λοιπών στοιχείων. Μετά την αρχική σύγχυση που παρατηρήθηκε, σχεδόν οι πάντες, κόμματα, φορείς, προσωπικότητες, τήρησαν αποστάσεις από αυτήν την πρωτοβουλία, πλην ορισμένων «μακεδονομάχων» του διαδικτύου.

Η «λίγκα του Βορρά»

Παράλληλα, από συγκεκριμένους κύκλους διοχετεύτηκαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εξυφαίνονται στο παρασκήνιο ζυμώσεις για την ίδρυση κόμματος, στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, κάτι σαν την ιταλική «Λίγκα του Βορρά». Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, στο εκκολαπτόμενο κόμμα είναι έτοιμοι να ενταχθούν βορειοελλαδίτες βουλευτές, προερχόμενοι κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι θα καταψηφίσουν στη Βουλή τυχόν συμφωνία για σύνθετη ονομασία της FYROM που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Τα ίδια δημοσιεύματα εμπλέκουν στο εγχείρημα, και μάλιστα ως πιθανό επικεφαλής, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Επικαλούνται, δε, την πρόσφατη δήλωσή του ότι «η χρονική συγκυρία και οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή είναι ιδανικές και ευνοούν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Δηλαδή, μια πλήρη συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους». Βεβαίως, ο κ. Τζιτζικώστας προσέθεσε αμέσως μετά ότι «σε καμία, όμως, περίπτωση η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Κι αυτό νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο και πρέπει να είναι ξεκάθαρο». 

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το περιβάλλον του κ. Τζιτζικώστα, η δήλωση του περιφερειάρχη «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα σενάρια περί δήθεν εμπλοκής του στην ίδρυση κόμματος» τα οποία η ίδια πηγή τα χαρακτηρίζει «αστεία». Εξηγεί, δε, πως το κομμάτι της δήλωσης σχετικά με την μη περίληψη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος, αφορά την εκτίμηση του περιφερειάρχη ότι «αυτή τη στιγμή τα Σκόπια καίγονται περισσότερο από την Αθήνα για να βρεθεί λύση, άρα εμείς, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το μέγιστο».

Ο υποτιθέμενος ρωσικός δάκτυλος

Σύμφωνα με τη σεναριολογία περί «λίγκας», το εγχείρημα ενθαρρύνει και ο ρωσικός παράγοντας ο οποίος επιδιώκει να ναυαγήσει η νέα προσέγγιση Αθήνας – Σκοπίων προκειμένου η Ρωσία να εδραιώσει την επιρροή της στη γειτονική χώρα. Εξ ου και μέρος του σεναρίου εμπλέκει στο εγχείρημα της «λίγκας» και γνωστό ομογενή επιχειρηματία. Πάντως, από καμία πλευρά, πολιτική ή επιχειρηματική, δεν επιβεβαιώνεται αυτό το σενάριο, το οποίο όλοι το αναγάγουν στη σφαίρα της συνομωσιολογίας.

Εμπλοκή της αυτοδιοίκησης

Τις προηγούμενες ημέρες έφτασε στα δημαρχεία της Βόρειας Ελλάδας επιστολή από την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων» με την οποία ζητείται από τους δήμους να υποστηρίξουν την καμπάνια «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα». Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η καμπάνια υποστηρίζεται από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις του εξωτερικού, το International Hellenic Association (οργάνωση ομογενών με έδρα τις ΗΠΑ), ακαδημαϊκούς και προσωπικότητες. Περιέρχεται, δε, ψήφισμα και ζητείται η υιοθέτησή του από τα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων της Βόρειας Ελλάδας. Επιπλέον, γνωστοποιείται η προσπάθεια συλλογής υπογραφών μέσω διαδικτύου (www.onomasia.gr) οι οποίες θα σταλούν προς τον έλληνα πρωθυπουργό ζητώντας να τηρηθεί η απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του 1992 «περί μη χρήσης επ’ ουδενί του όρου ‘Μακεδονία’».

Στις 24 Ιανουαρίου 2018, μάλιστα, εκδηλώθηκε δημόσια καταγγελία για τέτοιες κινήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων της Βόρειας Ελλάδας:

Ο Βασίλης Μαυροσκάς, μέλος της δημοτικής κίνησης «Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν Ακομμάτιστοι Πολίτες», από την οποία προήλθε η «Συντονιστική Επιτροπή» του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία κάνει λόγο για παράτυπη επιβολή του Φραγκούλη Φράγκου ως ομιλητή στο μεγάλης επιτυχίας συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη και αναφέρεται σε περίεργες διαδρομές χρηματοδότησης. Των καταγγελιών Μαυροσκά ακολούθησε ανάρτησή και δεύτερου μέλους της 8μελους «Συντονιστικής», της Κατερίνας Πατσιάνη.

Οι καταγγελίες για το καπέλλωμα

Οπως αναφέρει ο Βασίλης Μαυροσκάς αποχώρησε από τη συντονιστική επιτροπή διότι «τα μέλη της συν/κής κ. Οθων Ιακωβίδης και κ. Μιχαήλ Πατσίκας ενεργούν αυτοβούλως, χωρίς να σέβονται τις αποφάσεις της επιτροπής, συμπεριφέρονται αλαζονικά και, το κυριότερο, προσπαθούν να δώσουν πολιτική χροιά στο συλλαλητήριο. Πιο συγκεκριμένα αποφασίσαμε την 14/1 σε σύσκεψή μας να μην υπάρχει κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της 21/1, επειδή κρίναμε ότι δεν υπάρχει πολιτικό η άλλο πρόσωπο που να εκφράζει το σύνολο του λαού στη συγκεκριμένη στιγμή. Ένα από τα ονόματα που προτάθηκε, αλλά το απορρίψαμε με ψήφους 6-2, ήταν του κ. Φράγκου για τον οποίο οι δυο προαναφερόμενοι κύριοι έδωσαν σκληρή μάχη να τον επιβάλουν. Επίσης, αποφασίσαμε ομόφωνα ν’ απευθύνει ολιγόλεπτο χαιρετισμό ένας ιερωμένος. Δεν συζητήσαμε κανένα άλλο όνομα και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη ημέρα. Η συνάντηση αυτή όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!!!!! Με έκπληξη τόσο δική μου όσο και άλλων μελών του συν/κού, είδαμε να αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ονόματα ομιλητών, μεταξύ των οποίων υπήρχε το όνομα του ιερωμένου αλλά και του στρατηγού Φράγκου καθώς κι άλλων, τα ονόματα των οποίων όχι μόνο ποτέ δεν συζητήθηκαν αλλά και κάποιοι απ’ αυτούς έχουν κομματική ταυτότητα».

Πού βρέθηκε η χρηματοδότηση

Στη δεύτερη ανάρτηση του ο Μαυροσκάς αποκαλύπτει ένα σκοτεινό πάρε-δώσε σε ό,τι αφορά τις πηγές και τη διαχείριση των οικονομικών. Όπως γράφει, «την 14/1 συζητήθηκαν και οι οικονομικές ανάγκες της εκδήλωσης. Μ’ έκπληξη άκουσα από τα δυο προαναφερόμενα μέλη της επιτροπής φαραωνικά σχέδια, για αερόστατα, 500.000 φέιγ-βολάν, μικροφωνικές εγκαταστάσεις που να καλύπτουν ολόκληρη την έκταση της παραλίας και το κυριότερο…. διαβεβαιώσεις ότι όλα έχουν καλυφτεί από χορηγίες, αλλά δεν άκουσα κανένα όνομα χορηγού! Όλοι οι παραπάνω λόγοι με οδήγησαν στην απόφαση αποχώρησής μου από τη συντονιστική επιτροπή, διότι ούτε φιλόδοξους και κομματικούς ομιλητές μπορέσαμε να απομακρύνουμε, ούτε τη συλλογικότητα και τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας να διασφαλίσου- με, ούτε βέβαια συμφωνώ με αυθαίρετες συμπεριφορές. Είμαι ένας άνθρωπος που προέρχομαι από το λαό, αγωνίζομαι με το λαό, λογοδοτώ στο λαό, στη συνείδησή μου και πάνω απ’ όλα λογοδοτώ στην Πατρίδα και το Έθνος. Γυρίζω λοιπόν στο φυσικό μου χώρο και αφήνω τη μυρωδιά της καμαρίλας σε όσους μπορούν να την αντέξουν αλλά και είναι πρόθυμοι να την υπηρετήσουν».

Οι φήμες για το κανάλι Ρώσου ολιγάρχη

Εάν κρίνει κανείς από την ανακοίνωση της Ν.Δ γίνεται προφανές πως θα επιχειρηθεί να συνδεθεί ο “ρωσικός δάκτυλος” με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το σχέδιο (;) για δημιουργία καναλιού ρωσικής επιρροής. Ήδη πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά περισσότερο αμέσως μετά η υπόθεση είχε έρθει στο φως και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ την συνέδεσαν με τον Κώστα Βαξεβανη.

Το iefimerida.gr, για παράδειγμα είχε γράψει πως συνελήφθη από το FBI ο τηλεοπτικός παραγωγός Jack Hanick που εργάστηκε για τον Ρώσο ολιγάρχη Konstantin Malofeyev, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παραβίασε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και έκανε ψευδείς δηλώσεις σε πράκτορες του FBI.

Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κάθειρξης έως και 20 ετών. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Αμερικανός εισαγγελέας Damian Williams δήλωσε: «Ο Konstantin Malofeyev είναι στενά συνδεδεμένος με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, αφού προσδιορίστηκε από την OFAC ότι ήταν μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης για την προώθηση των συνδεδεμένων με τη Ρωσία αυτονομιστικών ομάδων που δρουν στο κυρίαρχο έθνος της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στον Malofeyev απαγορεύουν στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να εργάζονται ή να συναλλάσσονται με τον Malofeyev, αλλά όπως λέγεται, ο Hanick παραβίασε αυτές τις κυρώσεις δουλεύοντας απευθείας για τον Malofeyev σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα κατά τη διάρκεια πολλών ετών».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «ο Τζον Χάνικ εργαζόταν επίσης για τον Κωνσταντίν Μαλοφέγιεφ σε ένα πρότζεκτ για τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου και στις προσπάθειες για να αποκτήσει ένα βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο. Υπό την καθοδήγηση του Μαλοφέγιεφ, ο Χάνικ ταξίδεψε στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία σε διαφορετικές περιστάσεις το 2015 και το 2016 προκειμένου να εργασθεί επάνω σε αυτές τις πρωτοβουλίες και έδινε αναφορά απευθείας στον Μαλοφέγειφ για τη δουλειά του. Για παράδειγμα, το Νοέμβριο του 2015, ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοφέγιεφ πως το Ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ήταν «μία ευκαιρία για να παρουσιαστεί η ρωσική οπτική στην ελληνική τηλεόραση». Σε σχέση με τις προσπάθειες του Μαλοφέγιεφ να αποκτήσει βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Χάνικ ανέλαβε ενέργειες προκειμένου να αποκρύψει το ρόλο του Μαλοφέγιεφ στην εξαγορά, κανονίζοντας να ταξιδέψει στη Βουλγαρία με ένα άλλο άτομο, το οποίο αναγνώρισε/εντόπισε Έλληνας συνεργάτης του Μαλοφέγιεφ, ώστε να φαίνεται πως ο αγοραστής ήταν Έλληνας και όχι ο Μαλοφέγιεφ».

Σχετικά Άρθρα