Φοιτητική στέγη: Αυξήσεις πάνω από 20% – Πόσο ανέβηκαν τα ενοίκια σε γκαρσονιέρες και δυάρια σε πόλεις με συγκέντρωση Πανεπιστημίων

 Φοιτητική στέγη: Αυξήσεις πάνω από 20% – Πόσο ανέβηκαν τα ενοίκια σε γκαρσονιέρες και δυάρια σε πόλεις με συγκέντρωση Πανεπιστημίων

Με βάση τα στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα για την αγορά φοιτητικών κατοικιών της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis, το επίπεδο  της αύξησης σε γκαρσονιέρες και δυάρια στις πόλεις με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε σχέση με πέρσι είναι διψήφιο και προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 14,4%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις συγκριτικά με πέρσι εντοπίζονται στην Πάτρα (+20,07%) ενώ οι μικρότερες στην Κομοτηνή (+9,18%).

  • Η Αθήνα (Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη) αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες τιμές και ο Βόλος (κέντρο) την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017 οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 44,4% με την Αθήνα να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κατά 53,10%.

Από πλευράς ηλικιών, όπως ήταν αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (κέντρο) με διάμεση ηλικία τα 51 έτη.

Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 43 έτη, ο Βόλος με 36 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης (κέντρο) με 35 έτη και η Πάτρα με 27 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή (κέντρο) με 21 έτη.

Από πλευράς επιφανειών, τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα, Ροτόντα, Αγίου Δημητρίου)  και τον Βόλο με διάμεση επιφάνεια τα 50 τ.μ. Ακολουθεί η Αθήνα με 49 τ.μ., το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τ.μ. και η Κομοτηνή με 42 τ.μ.

Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφτηκαν στην Πάτρα (κέντρο) με 40 τ.μ.

Ο λόγος της εκτίναξης των τιμών στα ενοίκια των σπιτιών που επιλέγονται από τους φοιτητές είναι η μείωση της προσφοράς.

Σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2017, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 10-15% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Μάλιστα η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένεται να σημειώσει περεταίρω μείωση λόγω αύξησης του τουρισμού, επισημαίνεται στην έρευνα.

  • Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε περιορισμένη επίπλωση διαμερισμάτων για να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα και μικρότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται ραγδαία μείωση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν παρά το γεγονός ότι επιμερίζονται τα έξοδα. Αποτέλεσμα είναι τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ότι οι γκαρσονιέρες.

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων παικτών του real estate να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα «φοιτητικών εστιών», καθώς είναι πλέον διαπιστωμένο ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Η διατήρηση της ανόδου των μισθωτικών αξιών των φοιτητικών διαμερισμάτων λόγω περιορισμένης προσφοράς αποτελεί από μόνη της μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία θα απασχολεί όλο και περισσότερο εγχώριες ΑΕΕΑΠ και επενδυτές τα αμέσως επόμενα χρόνια, αναφέρεται από τους αναλυτές της Geoaxis.

Καθώς οι φοιτητές αρχίζουν και επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του Πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, η ζήτηση στο μέλλον αναμένεται να ενταθεί κοντά στα μεγάλα Πανεπιστήμια και να μειωθεί στην επαρχία.

  • Να σημειωθεί ότι τα φοιτητικά διαμερίσματα μαζί με τις αποθήκες, τα Logistic Centers, τα Data Centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο οι πλέον ανθεκτικές κατηγορίες ακινήτων έναντι της μείωσης αξιών λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών.

Πηγή: ot.gr

Παναγιώτης Δρίβας