Τα 21 μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης – “Επιχειρησιακό λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη” – “Δεν θα γίνω επισπεύδων πολιτικής αστάθειας”

 Τα 21 μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης – “Επιχειρησιακό λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη” – “Δεν θα γίνω επισπεύδων πολιτικής αστάθειας”

Με το σύνθημα “Συνέπεια – Συνέχεια – Σταθερότητα” ο Πρωθυπουργός, στην τελευταία ομιλία του στη ΔΕΘ πριν από τις εκλογές, έθεσε το διακύβευμα της κάλπης: ¨Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω”.

“Βρίσκομαι για 4η χρονιά στη ΔΕΘ ως Πρωθυπουργός και ξέρω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Δεν θα κρύψω ότι τώρα οι μεγάλες μας επιλογές είναι σαφέστερες: “‘Η συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. ‘Η η Ελλάδα γίνεται πρωταγωνιστής στην Ευρώπη ή αφήνουμε τη χώρα στο άγνωστο. ‘Η δίνουμε 2η ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

“Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες ότι τίποτα από όσα κερδίσαμε δεν είναι δεδομένο. Με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν. Ο λαός είδε και έμαθε το δρόμο που θα διαλέξει” πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός έκανε απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων της κυβέρνησης του με αυτής του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάζοντας διεξοδικά τους πέντε άξονες στους οποίους έδωσε έμφαση: “Χαμηλότεροι φόροι και μεγαλύτερη ανάπτυξη για όλους, περισσότερες δουλειές, Υγεία και Παιδεία και αποτελεσματικότερο κράτος δίπλα στον πολίτη”, όπως τόνισε.

Η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

21 κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε 3 κύκλους μέσα στο 2022 και το 2023

  • -Ενίσχυση €250 σε 2.3 εκ. ευάλωτους συμπολίτες μας το Δεκέμβριο – συν μια μηνιαία δόση για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
    – Αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης από €1000 στα €1500 – στα €2.000 ανά άτομο αν συγκατοικήσουν
  • -Αύξηση επιδόματος θέρμανσης στα €300 εκ. και διεύρυνση κριτηρίων για 1,3 εκ. νοικοκυριά.
    – Ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία
  • – Επιδότηση € 60 εκ. για λιπάσματα – € 80 εκ. για ζωοτροφές
  • -Αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή» – επιπλέον €140 εκ.
  • – Χρηματοδοτούνται 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά μεμονωμένων παραγωγών για δωρεάν ενέργεια
  • – Επιπλέον 200.000 δικαιούχοι στο «Τουρισμός για Όλους» – επέκταση τουριστικής περιόδου
  • – Άμεση διευθέτηση σε μισθολογικά αιτήματα Ενόπλων Δυνάμεων
  • – Απαλλαγή 40% ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης
  • – Μόνιμη μείωση 3 μονάδες σε ασφαλιστικές εισφορές από Ιανουάριο – αυξάνεται το εισόδημα 2.2 εκ. εργαζομένων
    – Καταργείται για πάντα η Εισφορά Αλληλεγγύης – ανακούφιση για 2,7 εκ. φορολογούμενους
  • – Καταργείται η Εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων – θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο
  • – Αυξάνονται οι συντάξεις 1 εκ. συνταξιούχων – 6% για φέτος
  • – Αναμόρφωση Ειδικού Μισθολογίου 20.000 γιατρών ΕΣΥ με αύξηση μισθού και επιδομάτων Ευθύνης – μεσοσταθμικά 10%
  • – Αναμόρφωση μισθολογίου 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων με έμφαση σε χαμηλόμισθους και θέσεις ευθύνης
  • – Επέκταση επιδόματος μητρότητας σε ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες
  • -Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ ως Ιούνιο 2023 – αναστολή ΦΠΑ 24% σε οικοδομές μέχρι τέλη 2024
  • -Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με κίνητρα
  • – Αύξηση πόρων Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά €120 εκ. ετησίως
  • – Νέα αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου 2023
  • – Πρόγραμμα στέγασης € 1,8 δις για νέους και ζευγάρια – 150.000 ωφελούμενοι
  • – Ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 Φοιτητικές Εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική.
  • – Στεγαστικά δάνεια €500 εκ. με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο – για 25.000 νέους μέχρι 40 ετών
  • – Πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους – μέχρι €30.000 η ενίσχυση
  • – Κίνητρο έως €10.000 για ανακαίνιση σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων
  • – Θεσμοθετείται η «κοινωνική αντιπαροχή» για δημόσια ακίνητα – οι μισές για ενοίκιο με χαμηλά ποσά σε νέους μισθωτές
  • – Στα €500.000 η Golden Visa για να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες
  • – Πρόγραμμα «Εστία 2» – το Δημόσιο μισθώνει 1.000 ακίνητα και τα διαθέτει σε ευάλωτους
  • – Συνεκτικό πρόγραμμα φροντίδας και ανάπτυξης για όλα τα στρώματα και ηλικίες

Μητσοτάκης προς Ερντογάν: “Νταηλίκια ΓΙΟΚ”

“Στις απειλές της Τουρκίας απαντούμε με το “‘ΟΧΙ” κ. Ερντογάν”. Με αυτό το μήνυμα απάντησε ο Πρωθυπουργός στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Άγκυρας και όρθιο το ακροατήριο του τον καταχειροκρότησε όταν… απευθύνθηκε στη γλώσσα του Τούρκου Προέδρου: “Για να το δω στη γλώσσα που ίσως καταλαβαίνει καλύτερα: “Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα”.

“Η απάντηση μας στο προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας είναι η επιφυλακή μας, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ακμαία οικονομία μας, οι διεθνείς συμφωνίες μας…” πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, καλώντας τον Πρόεδρο Ερντογάν να σταματήσει τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα για εσωτερική κατανάλωση. “Δεν μας φοβίζουν και δεν θα πτοούν” τόνισε.

“Η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Επιχειρησιακό λάθος” η παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Η ομιλία του Πρωθυπουργού είχε και σημεία… αυτοκριτικής, με σημείο αιχμής την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. “Η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την ευθύνη” είπε, μιλώντας για ένα “ένα επιχειρησιακό λάθος”.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση εκκίνησε όλες τις θεσμικές διαδικασίες ώστε να χυθεί άπλετο φως, ενώ προέβη σε θεσμικές αλλαγές και στη λειτουργία της ΕΥΠ. “Το θέμα είναι πλέον στη Δικαιοσύνη και στη Βουλή” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα σημείωσε “ η ΕΥΠ είναι και θα είναι ακόμη πιο πολύτιμη στις εποχές που έρχονται”. “Να βελτιωθεί, όχι θα ακυρωθεί. Έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Να μην εγκλωβιστεί η επικαιρότητα στις φήμες και στα σενάρια, κάτι που το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδας” τόνισε με έμφαση.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας – Βολές κατά Πούτιν 

Ευθείες βολές κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν ότι με όχημα την ενεργειακή κρίση επιχειρεί την πολιτική αστάθεια στις χώρες της Ευρώπης, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που υφίσταται η Ρωσία, άφησε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

“Όποιος θέλει αναταραχή, δεν θα τους κάνουμε το χατήρι. Έχουμε μια κυβέρνηση σταθερή με έναν Πρωθυπουργό που δεν δέχεται πιέσεις και είναι αποφασισμένος να οδηγήσει ξανά τη χώρα στο ξέφωτο. Και αυτό θα κάνω, όποιο κι αν είναι το κόστος που θα χρειαστεί να αναλάβω” διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω” πρόσθεσε.

Ωστόσο απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα φέρει ή όχι νέο εκλογικό νόμο, ώστε η χώρα να μη κινδυνεύσει να μπει περιπέτειες μετά τις εκλογές, οι οποίες επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

“Θα οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια και σταθερότητα στο τέλος της 4ετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε” τόνισε και καταχειροκροτήθηκε.

Σχετικά Άρθρα