Προεκλογική ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σε τρεις άξονες: Απολογισμός, παροχές, διλλήματα κάλπης

 Προεκλογική ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σε τρεις άξονες: Απολογισμός, παροχές, διλλήματα κάλπης

Σε τρεις βασικούς άξονες θα κινηθεί η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.  Φέτος η  ΔΕΘ διοργανώνεται σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία για την κυβέρνηση, καθώς είναι η  τελευταία πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές και διεξάγεται ενόψει βαθιάς ενεργειακής κρίσης και εν μέσω της υπόθεσης των υποκλοπών που κλονίζουν την κυβέρνηση.  

Αναμφίβολα η φετινή ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει έντονο προεκλογικό άρωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο έχει «δομήσει» την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο σε τρείς βασικούς άξονες: απολογισμός, παροχές και διλλήματα της κάλπης.

Της Άννας Καραβοκύρη

Ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλία του θα υπενθυμίσει στους πολίτες τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του κάνοντας έναν απολογισμό του μέχρι σήμερα κυβερνητικού έργου.

  • Θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην μείωση της ανεργίας, στην στήριξη των ευπαθών κι ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε περιόδους κρίσης, στην προώθηση καινοτομιών στον πρωτογενή τομέα και την εκπαίδευση, στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς και στην ψηφιοποίηση του κράτους.

Με τον δεύτερο άξονα της ομιλία του, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει το «καλάθι» της ΔΕΘ, δηλαδή θα εξαγγείλει το πακέτο παροχών όπως έχει διαμορφωθεί «πάντα μέσα στα επιτρεπτά δημοσιονομικά περιθώρια».

  • Μεταξύ άλλων θα ανακοινώσει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, την χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, το ξεπάγωμα των συντάξεων και νέες αυξήσεις και τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό και επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και των τουριστικών ροών, δίνουν το περιθώριο για παροχές που είναι εντός των αντοχών του προϋπολογισμού.

Στον τρίτο άξονα της ομιλίας του θα περιγράψει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και θα ξεδιπλώσει τις προθέσεις του για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας.

  • Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα τονίσει την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας που μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί αποτελεσματικά σε περιόδους πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Θα συγκρίνει τις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση της ΝΔ, πανδημία, ελληνοτουρκικά ενεργειακή κρίση καλώντας τους πολίτες να αναλογιστούν το τι θα συνέβαινε αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Τέλος θα υπογραμμίσει την ανάγκη αυτοδύναμης και ενισχυμένης Νέας Δημοκρατίας, εξηγώντας το βασικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών.

Σχετικά Άρθρα