Συνέντευξη Σκανδαλίδη στο libre: Με το σημερινό μοντέλο, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί αθρόα μια οικονομική ελίτ

 Συνέντευξη Σκανδαλίδη στο libre: Με το σημερινό μοντέλο, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί αθρόα μια οικονομική ελίτ

«Η πράσινη οικονομία, το αγροδιατροφικό μοντέλο, η ενίσχυση της μεταποίησης και η συνδιασμένη ανάπτυξη των περιφερειών δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης που βαδίζει στην πεπατημένη», αναφέρει σε συνέντευξη στο libre ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ / Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης.

Επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική βλέποντας και κάνοντας, μένει σε μια παροχολογία ακριβή για την ελληνική οικονομία και αναιμική για τις κοινωνικές ανάγκες». 

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο 

Κύριε Σκανδαλίδη, ζούμε μια κρίση που δεν έχει προηγούμενο. Αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της και σ’ ό,τι αφορά την Ελλάδα έρχεται να προστεθεί στις συνέπειες που προκάλεσαν τρία μνημόνια και στη συνέχεια η πανδημία. Μεγάλο μέρος των πολιτών δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του ανάγκες. Προοπτικές ανάπτυξης – εκτός του τουρισμού – για την ελληνική οικονομία υπάρχουν;

Βεβαίως και υπάρχουν αλλά όχι με το σημερινό παραγωγικό μοντέλο το οποίο αναπτύσσει μονομερώς τον τομέα των υπηρεσιών.

  • Ούτε με τη δεδομένη κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Κατανομή που ενισχύει αυτό το μοντέλο, χρηματοδοτεί αθρόα μια οικονομική ελίτ και κυρίως αγνοεί τις κρίσιμες προτεραιότητες της οικονομίας. Αγνοεί την ανθεκτικότητα της και την παραδίδει έρμαιο στους ισχυρούς οικονομικούς ανέμους της εποχής.

Η πράσινη οικονομία, το αγροδιατροφικό μοντέλο, η ενίσχυση της μεταποίησης και η συνδιασμένη ανάπτυξη των περιφερειών δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης που βαδίζει στην πεπατημένη. Έτσι και η ίδια η τουριστική ανάπτυξη στηρίζεται σε κινούμενη άμμο, δεν παράγει προστιθέμενη αξία, δεν ενισχύει την ολική ποιότητα. 

Η ενεργειακή κρίση δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρώπη. Ωστόσο -όπως συνήθως- ο καθένας τραβάει το δρόμο του για τη λύση των προβλημάτων του. Η Ελλάδα τι είδους συμμαχίες μπορεί να οφείλει να δημιουργήσει για να ανταπεξέλθει στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται; 

Δυο κρίσιμες παρατηρήσεις. Η πρώτη αφορά την αμεριμνησία της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το συναγερμό που έχει σημάνει σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στη Γερμανία, τη Φιλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία, την Ιταλία οι κυβερνήσεις έχουν εξαγγείλει  και κάποιες εφαρμόζουν από τώρα συγκεκριμένα μέτρα. Η Ελλάδα αρμενίζει αμέριμνη.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά τη δομική αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαράξει κοινή πολιτική, να εφαρμόσει ενιαία μέτρα και να χρηματοδοτήσει αναλογικά τα κράτη από κοινό ταμείο. Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο η Κυβέρνηση θα όφειλε να κινηθεί δυναμικά με συγκεκριμένες πολιτικές και προτάσεις. Τρέχει ασθμαίνουσα πίσω από τα γεγονότα.  

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, τι προτείνει για να μειωθούν όσο γίνεται περισσότερο οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης ενόψει του χειμώνα που έρχεται;

Το ΠΑΣΟΚ από την αρχή της ενεργειακής κρίσης αλλά και σε κάθε βήμα της στη συνέχεια έκανε συγκεκριμένες προτάσεις. Να μπει πλαφόν στη λιανική τιμή και όχι στη χονδρική για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Τα υπερέσοδα που εισπράττει το δημόσιο από την αλματώδη αύξηση της τιμής να διατεθούν με δίκαιο και θεσμικό τρόπο ώστε να ανακουφίσουν οικονομικά τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Και να σχεδιαστούν έγκαιρα οι επιλογές του χειμώνα για σημαντική μείωση της κατανάλωσης με κύριο μέλημα τις συνθήκες διαβίωσης των όσων έχουν ανάγκη.

Αντί γι’ αυτό η Κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική βλέποντας και κάνοντας, μένει σε μια παροχολογία ακριβή για την ελληνική οικονομία και αναιμική για τις κοινωνικές ανάγκες. 

Πόσο σας ανησυχεί η κρίση της ενέργειας σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό; 

Θέλω να θυμίσω στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους είχαν προειδοποιήσει τον Υπ. Οικονομικών να εγκαταλείψει κάθε αισιόδοξο σενάριο για γρήγορη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και να προετοιμάσει τη χώρα για πολύ δύσκολες συνθήκες.

  • Τώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει, η ακρίβεια εξανεμίζει τα χαμηλά εισοδήματα και η ενεργειακή κρίση προμηνύει σκληρό και δύσκολο χειμώνα οι συνθήκες γίνονται δραματικές.

Η Κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει και προσπαθεί εναγωνίως να συνεχίσει μια αναποτελεσματική πολιτική προεκλογικών παροχών χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Είναι να μην ανησυχεί κανείς; 

Τελικά είμαστε μια χώρα που το μόνο που έχει να επιδείξει ως προς την ανάπτυξη είναι ο τουρισμός; 

Νομίζω, ότι  προηγουμένως σας είπα ποιες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες της χώρας για μια άλλου τύπου ανάπτυξη.

  • Δυστυχώς αυτή την εποχή εισπράττει τα κρίσιμα και χρήσιμα έσοδα από την θεαματική αύξηση του  τουριστικού προϊόντος αλλά την ίδια στιγμή συντελείται η κατά συρροή εξαγορά από ξένες εταιρίες των πιο σημαντικών τουριστικών υποδομών.

Η Ελλάδα μοιάζει χώρα του «μπάστε σκύλοι αλέστε». Μια άλλη συνδιασμένη πολιτική είναι εφικτή και απαραίτητη. Είναι, όμως, έξω από τη λογική της συντηρητικής Κυβέρνησης γιατί θα απαιτούσε τολμηρές επιλογές και αποφάσεις και πραγματικές και όχι εικονικές μεταρρυθμίσεις.   

Σχετικά Άρθρα