Παρασκήνιο: Τι κρύβεται πίσω από το αφήγημα της “αστάθειας” για αλλαγή του εκλογικού νόμου – Αυξάνονται οι υποστηρικτές στη ΝΔ

 Παρασκήνιο: Τι κρύβεται πίσω από το αφήγημα της “αστάθειας” για αλλαγή του εκλογικού νόμου – Αυξάνονται οι υποστηρικτές στη ΝΔ

Στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης έχει φουντώσει η συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που προεξοφλούν πως με τα νέα δεδομένα της απομάκρυνσης από το ΠΑΣΟΚ και  τον πρόσφατο εκλογικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ δεν πρόκειται να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για κυβέρνηση συνεργασίας. Συνεπώς, η αλλαγή του εκλογικού νόμου φαντάζει μονόδρομος για την πολιτική τους επιβίωση.

Της Άννας Καραβοκύρη

Ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές που αισθάνονται πως «απειλείται» η έδρα τους ή πως δεν υπάρχει στον κοινοβουλευτικό χάρτη πρόθυμος κυβερνητικός εταίρος για τη ΝΔ συντάσσονται με την γραμμή όσων εισηγούνται στο Μέγαρο Μαξίμου την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

  • Κορυφαία και καθόλου τυχαία στελέχη για την παράταξη τάσσονται καθημερινά υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου. 

Πλέον το θέμα συζητείται και δημοσίως, απο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και την Ντόρα Μπακογιάννη να μην μιλούν ευθέως μεν για αλλαγή του νόμου, αλλά να εκφράζουν με πολύ έντονο τρόπο, ότι πρέπει να αποφευχθεί η ακυβερνησία. Και αυτό είναι το βασικό επιχείρημα: η απειλή της πολιτικής αστάθειας. 

Χθες στη λίστα όσων συζητούν το ζήτημα δημοσίως αφήνοντας «ανοικτό παράθυρο» προστέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Βορίδης και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με το επιχείρημα πως με τα σημερινά δεδομένα η χώρα απειλείται από ενδεχόμενη ακυβερνησία. Στις κατ ιδίαν συζητήσεις των βουλευτών δεκάδες είναι εκείνοι που τάσσονται υπερ της αλλαγής του εκλογικού νόμου αν και δεν τολμούν να εκφράσουν δημοσίως την άποψη αυτή γιατί έρχεται σε αντίθεση με την κυβερνητική γραμμή. 

Μάλιστα, χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας πως το Υπουργείο είναι έτοιμο, αλλά δεν έχει ζητηθεί αλλαγή εκλογικού νόμου.  

  • «Κανείς δεν μου είπε να ετοιμάσω έναν καινούργιο εκλογικό νόμο, ούτε έχω συζητήσει κάτι σχετικό με τον πρωθυπουργό. Προφανώς όμως το πολιτικό κλίμα του Σεπτεμβρίου είναι διαφορετικό από του Μαΐου, ότι έχει αυξηθεί η τοξικότητα σε επίπεδο αντιπολίτευσης είναι μια πραγματικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Βεβαίως η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι μια «περίπλοκη» διαδικασία καθώς θα ψηφιστεί ως ένα απλό νομοσχέδιο και δεν απαιτεί κάποια ιδαίτερη θεσμική και χρονοβόρα κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους. Γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα πειράματα ή λάθη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και για αυτό «ζυγίζουν» όλες τις παραμέτρους.    

  • Από το Μέγαρο Μαξίμου η επίσημη απάντηση είναι ότι «ο εκλογικός νόμος πρέπει αφενός να αποτυπώνει τους εκλογικούς συσχετισμούς και αφετέρου να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις».

Εξηγούν πως «στόχος είναι οι κυβερνήσεις να μπορούν να παίρνουν γρήγορα αποτελεσματικές, θαρραλέες αποφάσεις και, αντίστροφα, ο εκλογικός νόμος να αποτρέπει και την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες ουσιαστικών αποφάσεων, που επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον».

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «τα βαδίζουμε προς τις εκλογές με το θεσμικό πλαίσιο του εκλογικού νόμου που υπάρχει και θα επιδιώξουμε μια καθαρή εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτή ήταν και αυτή είναι η επιδίωξή μας». 

Σχετικά Άρθρα