Εξοικονόμηση ενέργειας/Δημόσιο: “Καρότο και μαστίγιο”… με εξαίρεση από προσλήψεις και κινητικότητα – Αναλυτικά τα μέτρα

 Εξοικονόμηση ενέργειας/Δημόσιο: “Καρότο και μαστίγιο”… με εξαίρεση από προσλήψεις και κινητικότητα – Αναλυτικά τα μέτρα

Μέτρα για μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ανακοινώθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς. Προβλέπουν κίνητρα αλλά και κυρώσεις για τους φορείς που δεν θα συμμορφωθούν ενώ όπως είπε ο κ. Μάκης Βορίδης θα δοθεί ένα άτυπο μικρό χρονικό περιθώριο για τη συμμόρφωση Δήμων και Υπηρεσιών.

Τα μέτρα παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και όπως έγινε σαφές η κυβέρνηση παροτρύνει τους φορείς του Δημοσίου τομέα να εξοικονομήσουν ενέργεια ενώ προανήγγειλε συστάσεις για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Αρχικά ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για προώθηση μέτρων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση το 30% μέχρι το 2030 και στη συγκρότηση του ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης. 

Δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ, ενώ ζήτησε επίσης τα εξής:

  • Ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου για τον έλεγχο των κτηρίων και των εγκαταστάσεων του δημοσίου.
  • Συντήρηση κλιματιστικών και ρύθμιση για την ορθολογική ενεργειακή κρίση.
  • Βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και περιορισμένη λειτουργία του καλλωπιστικού και διακοσμητικού φωτισμού, που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 35%-50%
  • Κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού κατά την αποχώρηση των εργαζομένων. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.
  • Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνουμε τη βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.

Εξειδικεύοντας ο κ. Βορίδης ανέφερε πως εδώ και δύο μήνες μόνο 221 ενεργοποίησαν υπεύθυνο και έκαναν καταχώρηση στοιχείων από τους 2.395 φορείς του δημοσίου, επισημαίνοντας περίπου 1.800 είναι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικά πρόσωπα που συνδέονται με αυτή.

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για ένα «ηθικό ζήτημα» για το Δημόσιο, καλώντας το Δημόσιο να πρωτοστατήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. 

Υποστήριξε ότι η ανάγκη για τα μέτρα οφείλεται στην γεωπολιτική σύγκρουση και τις συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας απέναντι στην Ε.Ε. κι όχι σε «επίθεση όχι της αγοράς», παραβλέποντας επιδεικτικά τα ανεξέλεγκτα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας.

  • Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις ανακοίνωσε ότι για όσους δημόσιους φορείς δεν συμμορφώνονται, θα εξετάζεται αν θα ενταχθούν στον προγραμματισμό προσλήψεων ή όχι. Επίσης, δεν θα εντάσσονται στον κύκλο κνητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβρη.

Στη συνέχεια ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι για όσο καιρό δεν εφαρμόζεται η εγκύκλιος, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα των συγκεκριμένων φορέων για ενισχύσεις σχετικά με κάλυψη ενεργειακού κόστους ή άλλες έκτακτες δαπάνες μη αναγκαστικού χαρακτήρα.

  • Σύμφωνα με τον υπουργό, το κράτος δεν θα δώσει έκτακτη βοήθεια στο τέλος του έτους, εάν δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση κατά 10% σε σχέση με τον οδοφωτισμό, που αποτελεί δεσμευτικό στόχο.

Σχετικά με τα κίνητρα στους φόρους, ο υπουργός είπε πως στο φετινό σύστημα bonus, που λαμβάνουν υπάλληλοι και διοικήσεις υπηρεσιών, θα περιλαμβάνεται πλέον ο στόχος της 10% μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, όσοι καταφέρουν να εξοικονομήσουν 15% θα λαμβάνουν ενίσχυση με 5% ποσό στον προϋπολογισμό ή τακτικής δαπάνης

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο κόστος του ρεύματος στο Δημόσιο, που το 2021 ανήλθε σε ύψος 700 εκατ. ευρώ. «Θα γλιτώσουμε πληρωμές» εξήγησε, «όταν 240 ευρώ που κοστίζει σήμερα η Μεγαβατώρα σημαίνει 12 – 14% επιβάρυνση».

Οπως είπε ο Θ. Σκυλακάκης

  • Για τους Δήμους, όποιος στόχος δεν επιτυγχάνεται, το κράτος δεν θα τους ενισχύει για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους
  • Στους στόχους που έχουμε βάλει στους φορείς του Δημοσίου για Bonus, προστίιθεται το 10% της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας
  • Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% ως στόχο, θα ενισχυθούν κατά 5%

Σχετικά Άρθρα