Νεκρός Ρώσος ολιγάρχης που κατέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία – Ο πρόεδρος της Lukoil,Ραβίλ Μαγκάνοφ

 Νεκρός Ρώσος ολιγάρχης που κατέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία – Ο πρόεδρος της Lukoil,Ραβίλ Μαγκάνοφ

Υπό διερεύνηση ο θάνατος του προέδρου της Lukoil, Ραβίλ Μαγκάνοφ, καθώς σύμφωνα με τοπικό πρακτορείο ειδήσεων, οι Αρχές έχουν σπεύσει στο νοσοκομείο προκειμένου να εξετάσουν το μυστήριο κάτω από ποιες συνθήκες έπεσε, από το παράθυρο του δωματίου που νοσηλευόταν.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής εταιρείας είχε ζητήσει τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εκφράζοντας την αντίθεσή του στον πόλεμο που ξεκίνησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ENews112, «…ο Ραβίλ Μαγκάνοφ νοσηλευόταν σε θάλαμο στον 6ο όροφο του νοσοκομείου. Οι αρχές θα διευκρινίσουν την αιτία της πτώσης του διάσημου στελέχους στη βιομηχανία πετρελαίου, καθώς αξιωματικοί βρίσκονται στο σημείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης». Από την πλευρά του, το πρακτορείο TASS μεταδίδει μία διαφορετική εκδοχή του «θρίλερ», τονίζοντας ότι ο Μαγκάνοφ αυτοκτόνησε επικαλούμενο τοπικό αστυνομικό αξιωματούχο που δεν κατονομάζει. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο 67χρονος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο έπειτα από καρδιακή προσβολή, ενώ λάμβανε επίσης αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Μάλιστα, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι ο θάνατος του Μαγκάνοφ, συγκρίνεται μοιραία με τους θανάτους πολλών ακόμη Ρώσων ολιγαρχών μέσα στο 2022.

Ο Μαγκάνοφ, είχε γεννηθεί το 1954 στο Αλμετίεφσκ του Ταταρστάν. Μετά την αποφοίτηση του το 1977 από το Ινστιτούτο της Βιομηχανίας Πετροχημικών και Αερίου της Μόσχας άρχισε να εργάζεται για την Langepasneftegaz και το 1993 έκανε μεταγραφή στην Lukoil όπου έγινε αντιπρόεδρος. Εργαζόταν στη Lukoil από το 1993, λίγο μετά την ίδρυση της εταιρείας, και είχε επιβλέψει τη διύλιση, την παραγωγή και την εξόρυξη, ενώ έγινε πρόεδρος του κολοσσού το 2020. Ο αδελφός του Nάιλ, είναι επικεφαλής της μεσαίου μεγέθους ρωσικής πετρελαιοπαραγωγού εταιρείας Tatneft. Υπήρξε στενός συνεργάτης ενός από τους ιδρυτές της Lukoil, του Βαγκίτ Αλεκπέροφ. Ο τελευταίος, πρώην υφυπουργός πετρελαίου της σοβιετικής εποχής, παραιτήθηκε από πρόεδρος της Lukoil τον Απρίλιο, μια εβδομάδα αφότου η Βρετανία δέσμευσε τα περιουσιακά του στοιχεία στοιχείων και του επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση, ως μέρος των κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο 8ος… περίεργος θάνατος Ρώσου ολιγάρχη

Αυτό που προβληματίζει τις Αρχές, είναι ότι πριν από τον Μαγκάνοφ, προηγήθηκαν άλλοι 7 θάνατοι Ρώσων ολιγαρχών, αρκετοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνταν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και οι οποίοι πέθαναν μέσα στο 2022 υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Αν και επίσημα διερευνώνται ως αυτοκτονίες, δεν λείπουν οι εικασίες περί πιθανής εμπλοκής του Κρεμλίνου.

Από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα τέτοιες περιπτώσεις. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές. Το 2017 έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας USA Today έκανε λόγο για τουλάχιστον 38 Ρώσους ολιγάρχες που είχαν πεθάνει ή κηρυχθεί «αγνοούμενοι» μέσα σε μια τριετία. Από τους δέκα θανάτους Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, οι εννέα έγιναν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι οκτώ, δε, αφορούν άτομα με άμεση ή έμμεση σύνδεση με τον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Εξ αυτών οι επτά σχετίζονται με τον κρατικό κολοσσό Gazprom.

Το αμερικανικό ένταλμα κατάσχεσης αεροσκάφους

Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ έχουν πλέον στα χέρια τους ένα ένταλμα για την κατάσχεση ενός αεροσκάφους αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων. Το αεροσκάφος είναι ιδιοκτησία της ρωσικής ενεργειακής εταιρίας PJSC Lukoil, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. «Το αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο για τη Νότια Περιφέρεια του Τέξας έχει εγκρίνει την κατάσχεση». ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Το αεροσκάφος πέταξε προς και από τη Ρωσία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει κατά της Μόσχας το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, όπως πρόσθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σχετικά Άρθρα