Νέος μυστηριώδης θάνατος στη Ρωσία – Βρέθηκε απαγχονισμένος ο αντιπρόεδρος της Lukoil

 Νέος μυστηριώδης θάνατος στη Ρωσία – Βρέθηκε απαγχονισμένος ο αντιπρόεδρος της Lukoil

Ο κατάλογος των μυστηριωδών θανάτων μεταξύ των κορυφαίων στελεχών στον ρωσικό ενεργειακό τομέα γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Ο Βιτάλι Ρομπέρτους, αντιπρόεδρος της Lukoil, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου της Ρωσίας, βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στη Μόσχα την Τρίτη, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με το Newsweek, πολλά ρωσικά κανάλια Telegram, ανέφεραν την Πέμπτη ότι ο Ρομπέρτους βρέθηκε «απαγχονισμένος» στο γραφείο του.

Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο κορυφαίου στελέχους της Lukoil από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Την Τετάρτη, η Lukoil ανέφερε σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της ότι ο Ρομπέρτους πέθανε “ξαφνικά” σε ηλικία 54 ετών, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την αιτία θανάτου του. Η εταιρεία τόνισε ότι ο Ρομπέρτους εργαζόταν στον πετρελαϊκό κολοσσό για περισσότερα από 30 χρόνια, ξεκινώντας ως οικονομολόγος, και ότι του είχαν απονεμηθεί «κρατικά και υπηρεσιακά βραβεία για την επιτυχία του στην ανάπτυξη του εγχώριου συγκροτήματος καυσίμων και ενέργειας».

«Στη μνήμη μας θα παραμείνει ένας ταλαντούχος ηγέτης, ένας πολύπλευρος άνθρωπος, ένας συμπαθής σύντροφος» αναφέρεται σε δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα της Lukoil. «Η ομάδα της LUKOIL εκφράζει βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του».

Ο Ρομπέρτους είναι το τέταρτο κορυφαίο στέλεχος της Lukoil που πεθαίνει τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Η εταιρεία τον Μάρτιο του 2022 επέκρινε δημοσίως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλιστα, το Διοικητικό της Συμβούλιο εξέδωσε τότε ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε «τις βαθύτατες ανησυχίες του για τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία».

Τον Μάιο του 2022, ένας πρώην κορυφαίος διευθυντής της Lukoil, ο Αλεξάντερ Σουμπότιν πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες σε ηλικία 44 ετών. Βρέθηκε νεκρός στο υπόγειο του σπιτιού ενός σαμάνου σε μια πόλη βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μόσχας, αφού υπέστη προφανώς καρδιακή προσβολή, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Το Tass ανέφερε ότι πήγε στο σπίτι του σαμάνου «σε κατάσταση σοβαρής μέθης από αλκοόλ και ναρκωτικά την προηγούμενη ημέρα» του θανάτου του.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2022, ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, πρόεδρος της Lukoil, βρέθηκε νεκρός αφού έπεσε από το παράθυρο ενός νοσοκομείου στη Μόσχα. Οι συνθήκες της πτώσης του 67χρονου παραμένουν ανεξήγητες. Εργαζόταν στη Lukoil από το 1993.

Τον Οκτώβριο του 2023, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Βλαντιμίρ Νεκράσοφ, πέθανε σε ηλικία 66 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες από οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.

Σχετικά Άρθρα