Βρετανία: Επέβαλε κυρώσεις σε 4 Ρώσους ολιγάρχες χαλυβουργίας και πετροχημικών

 Βρετανία: Επέβαλε κυρώσεις σε 4 Ρώσους ολιγάρχες χαλυβουργίας και πετροχημικών

”Σήμερα επιβάλλουμε κυρώσεις σε ακόμη τέσσερις ολιγάρχες που βασίζονται στον Πούτιν για τις θέσεις εξουσίας που έχουν και με τη σειρά τους χρηματοδοτούν τη στρατιωτική του μηχανή”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις Ρώσους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων χάλυβα και πετροχημικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής χάλυβα Evraz.

Σε αυτούς που επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Αλεξάντερ Αμπράμοφ και ο Αλεξάντερ Φρολόφ, τους οποίους η Βρετανία περιγράφει ως γνωστούς συνεργάτες του Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, στον οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις νωρίτερα φέτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνεται ότι η καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων του Αμπράμοφ εκτιμάται στα 4,76 δισ. ευρώ και του Φρολόφ στα 1,9 δισ.ευρώ. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι στοχοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στους τομείς των εξορύξεων, των μεταφορών και των κατασκευών.

Ο Φρολόφ είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Evraz, στην οποία επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Βρετανία επειδή δραστηριοποιείται σε τομείς «στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση της Ρωσίας».

«Σήμερα επιβάλλουμε κυρώσεις σε ακόμη τέσσερις ολιγάρχες που βασίζονται στον Πούτιν για τις θέσεις εξουσίας που έχουν και με τη σειρά τους χρηματοδοτούν τη στρατιωτική του μηχανή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι.

«Στοχοποιώντας αυτά τα άτομα, αυξάνουμε την οικονομική πίεση στον Πούτιν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να επικρατήσει η Ουκρανία».

Οι κυρώσεις που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν απαγορεύσεις ταξιδιών, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και κυρώσεις στις μεταφορές, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του.

Η βρετανική κυβέρνηση, της οποίας ηγήθηκαν φέτος τρεις πρωθυπουργοί, είναι συνεπής στη στάση της στο ζήτημα του πολέμου, έχοντας επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες ρωσικά φυσικά και νομικά πρόσωπα από τότε που η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την περασμένη εβδομάδα, του υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη της χώρας προς την Ουκρανία θα είναι σταθερή και «τόσο ισχυρή όσο ποτέ υπό την πρωθυπουργία του».

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι επέβαλε επίσης κυρώσεις στον Αϊράτ Σαϊμίγιεφ, η καθαρή αξία των περιουσιακών του στοιχείων εκτιμάται στα 1.04 δισ.ευρώ και στον Αλμπέρτ Σιγκαμπουτνίνοφ, η καθαρή αξία των περιουσιακών του στοιχείων εκτιμάται στα 1,13 δισεκ. ευρώ.

Ο Σιγκαμπουτνίνοφ ήλεγχε περίπου το 96% της χημικής και πετροχημικής επεξεργασίας στην περιοχή Ταταρστάν της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αργού πετρελαίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα