Επιτροπή Θεσμών/Υποκλοπές: Συνεδριάζει σε κλίμα πολιτικής έντασης – Κρίσιμα ερωτήματα σε Κοντολέοντα, Δημητριάδη

 Επιτροπή Θεσμών/Υποκλοπές: Συνεδριάζει σε κλίμα πολιτικής έντασης – Κρίσιμα ερωτήματα σε Κοντολέοντα, Δημητριάδη

Σε κλίμα έντασης κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσέρχονται στις 10 το πρωί στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας παρουσία όλων των αρμοδίων της ΕΥΠ, της ΑΔΑΕ, της εισαγγελίας και του πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού. Ζητούμενο παραμένει πάντως αν θα δοθούν τελικά απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Σε κάθε περίπτωση κρίνεται σημαντική, καθώς εκεί θεωρητικά μπορούν να δοθούν οι απαντήσεις από τα αρμόδια χείλη με τον δέοντα θεσμικό τρόπο.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα βομβαρδίσουν τον νυν και δη τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα με δεκάδες ερωτήματα, απαιτώντας ξεκάθαρες απαντήσεις. Στην κορυφή ο λόγος που τέθηκε υπό παρακολούθηση ο Νίκος Ανδρουλάκης και το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για διαβίβαση του σχετικού φακέλου στην Επιτροπή. Εξίσου εμφατικά θα τεθούν τα ερωτήματα: ποιος αποπειράθηκε να τον παγιδεύσει με το Predator, αν η ΕΥΠ κάνει χρήση αυτού ή άλλου κακόβουλου λογισμικού ή μισθώνει υπηρεσίες τους, αν έχουν ελεγχθεί αυτοί που τα χρησιμοποιούν στην ελληνική επικράτεια και εάν και πόσοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται.

Οι βουλευτές της ΝΔ από την πλευρά τους θα επιδιώξουν δια των ερωτήσεών τους να αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας την άγνοια του Πρωθυπουργού και του Γρηγόρη Δημητριάδη για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και τον θεσμικό τρόπο με τον οποίο κινήθηκε άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσιοποιώντας την υπόθεση και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ. Ενώ με ερωτήσεις στους επικεφαλής της ΕΥΠ τις περιόδους διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡΑ θα προσπαθήσουν να αναδείξουν πιθανές διαχρονικές παθογένειες του θεσμικού πλαισίου με στόχο τη βελτίωσή του.

Το κλίμα πάντως είναι από χθες τεταμένο τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ κατηγόρησαν μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων την πλειοψηφία για προσπάθεια μετατροπής της διαδικασίας σε «μπάχαλο», εξαιτίας της επιλογής ταυτόχρονης ακρόασης των 9 εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, του απορρήτου του συνόλου της συνεδρίασης και τις συστάσεις για είσοδο στην αίθουσα άνευ κινητών τηλεφώνων προς αποφυγή διαρροών. «Ζητώ από όλους να διαφυλάξουν τη διαδικασία.

Το θέμα είναι να αυτοπροστατευθεί η διαδικασία και ελπίζουμε όλοι να βοηθήσουν να μη ξεφύγει», σχολίασε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, απέναντι στα αιτήματά τους για εξέταση κατά μόνας, κινητά τηλέφωνα και δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης πλην εκείνων που αφορούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Την ίδια ώρα Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Οικονόμου συγκρούονταν με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΑΕ μία μόλις μέρα πριν ο Πρόεδρός της παραστεί στη Βουλή και το αίτημά του για έρευνα σε βάθος διετίας αναφορικά με το εάν και πόσοι βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθούνται. Για «αντιδημοκρατική εκτροπή» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ με πυρά για διαχείριση της υπόθεσης Ανδρουλάκη «με όρους ελαφρού θεάματος» και με «μυθεύματα» προς δημιουργία εντυπώσεων, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά Άρθρα