Τζανακόπουλος: “Κανείς δεν είχε αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης οικοδομούσε ένα σκληρό καθεστώς”

 Τζανακόπουλος: “Κανείς δεν είχε αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης οικοδομούσε ένα σκληρό καθεστώς”

Ως εξουσιομανή χαρακτήρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «βιώνουμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας» λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών. «Το μέγεθος του ατοπήματος είναι τέτοιο που δεν δικαιολογεί τίποτα λιγότερο από την ίδια την παραίτηση του πρωθυπουργού», τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι σε αποδρομή. Βιώνουμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας. Ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων. Φέρει βαρύτατες ευθύνες και νομίζω ότι ακόμα και συστημικοί παίκτες έχουν αρχίσει να αποσύρουν την στήριξή τους από τον κ. Μητσοτάκη, στον οποίο είχαν ποντάρει φιλοτεχνώντας μια εικόνα ενός μετριοπαθούς φιλελεύθερου τεχνοκράτη πολιτικού και ο οποίος καταρρέει υπό το βάρος της ίδιας του της εξουσιομανίας, της ίδιας του της εξουσιαστικής βουλιμίας, όπως φαίνεται και όπως προκύπτει από τη στάση την οποία έχει κρατήσει όλο το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το ζήτημα των υποκλοπών» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Κανείς δεν είχε βέβαια αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης οικοδομούσε ένα σκληρό καθεστώς, μια νέου τύπου αυταρχική πρωθυπουργοκεντρική δομή, ότι ο ίδιος ήταν εξουσιομανής. Ο κ. Μητσοτάκης στην πραγματικότητα αποτέλεσε το πολιτικό εκείνο πρόσωπο γύρω από το οποίο οικοδομήθηκε αυτό που ονομάστηκε στη σύγχρονη πολιτική αργκό αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, μια συμμαχία δηλαδή του ακραίου κέντρου, μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης δεξιάς και μιας νέας ρατσιστικής άκρας δεξιάς που συγκρότησαν μία πολιτική συμμαχία, με μοναδικό σκοπό να απαλλαγούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυνατός. Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποτελέσει αυτό το πρόσωπο που θα ενοποιήσει τις διαφορετικές αυτές δυνάμεις, με μόνη αγωνία να μην επανέλθει η αριστερά στη διακυβέρνηση της χώρας και να μην διαμορφωθεί μια προοδευτική εναλλακτική διακυβέρνηση. Και με αυτή την έννοια οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συγκρότησαν τον λαό που ψήφισε νέα δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές αποσυντίθενται ώστε η πολιτική αλλαγή είναι πιο κοντά από ποτέ».

Δημοσκοπήσεις

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων υπογράμμισε ότι «δείχνουν μια ταχύτατη φθορά της Νέας Δημοκρατίας, την οποία πλέον δεν μπορούν να κρύψουν ούτε οι δημοσκοπικές εταιρείες ή τα μιντιακά συγκροτήματα με τα οποία αυτές συνεργάζονται. Έχουμε μια ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Έχουμε μια διαφορά η οποία φαίνεται τουλάχιστον σε αυτή τη δημοσκόπηση της GPO να είναι σε 6 μονάδες. Αντίστοιχα υπάρχουν άλλες δημοσκοπικές εταιρείες που πριν από μερικούς μήνες έδιναν διαφορά στις πέντε μονάδες πριν καν μεσολαβήσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, των υποκλοπών, αυτή η κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη να συγκαλύψει τις ευθύνες του».

Μάλιστα ο Βουλευτής τόνισε: «Αυτή η ανησυχία να υποστούν η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και οι θεσμοί ανεπανόρθωτες ζημιές είναι ο λόγος για μία και μοναδική λύση στο αδιέξοδο: η παραίτηση του κ. Μητσοτάκη και η προσφυγή στις κάλπες για να δώσει τη λύση ο λαός. Με εντολή Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο αρμόδιος επόπτης και πολιτικός προϊστάμενος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παρακολουθούνταν ένας πολιτικός αντίπαλος. Το μέγεθος του ατοπήματος είναι τέτοιο που δεν δικαιολογεί τίποτα λιγότερο από την ίδια την παραίτηση του πρωθυπουργού». Και συνέχισε λέγοντας ότι «πάρα πολλοί πολίτες προβληματίζονται ιδιαιτέρως και έντονα για αυτού του τύπου τα φαινόμενα της καταρράκωσης των δημοκρατικών θεσμών, του Συντάγματος, της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».

Σχετικά με το ότι πριν από μερικές βδομάδες ο κ. Γεραπετρίτης ζήτησε από τον κ. Ανδρουλάκη να τον ενημερώσει, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει πως δεν ξέρει τι ακριβώς θα του πει, ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε : «Βρίσκονται στο απόλυτο αδιέξοδο, σε πανικό και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, ενώ μπορούν απλούστατα να πουν την αλήθεια ότι παρακολουθούσαν τον κ. Ανδρουλάκη για να έχουν ίδια γνώση των πολιτικών εξελίξεων σε ένα άλλο κόμμα»

«Φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας»

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα για υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης και αυξημένα έσοδα τόνισε ότι «αυτό που δεν βλέπει ο κ. Σταικούρας είναι η προϊούσα φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Επομένως είναι καιρός να διαμορφωθεί μια εναλλακτική πολιτική λύση που θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα επαναφέρει αρχές αξίες, λειτουργίες, σεβασμό στους θεσμούς, θα συγκρουστεί με επιχειρηματικά συμφέροντα, θα συγκρουστεί με την ολιγαρχία που λυμαίνεται αυτή τη στιγμή την ελληνική οικονομία για να ανοίξει νέους δρόμους για την ίδια τη χώρα και για τους πολίτες».

Εξεταστική Επιτροπή

Ερωτηθείς για τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής διευκρίνισε ότι «ναι μεν η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση των δύο πέμπτων της Βουλής, δηλαδή 120 βουλευτές. Από την άλλη μεριά όμως εντός της εξεταστικής επιτροπής, οι αποφάσεις εξακολουθούν να παίρνονται με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Επομένως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να επιχειρήσει να κόψει μάρτυρες, μπορεί να αποφασίσει να συντομεύσει τη διαδικασία, όπως έκανε στην περίπτωση της λίστας Πέτσα. Όμως αυτή τη στιγμή τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα εκεί. Το πολιτικό κόστος τέτοιων αποφάσεων θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η πολιτική πίεση που θα υποστεί η κυβέρνηση θα είναι πάρα πολύ έντονη και εμείς θα δώσουμε μάχη έτσι ώστε αυτή η εξεταστική επιτροπή να δώσει πραγματικά απαντήσεις, να λειτουργήσει με έναν τρόπο αποτελεσματικό και να ρίξει φως σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση».

Εκλογικός νόμος

Σχετικά με το θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου που αναφέρθηκε σήμερα από την κα. Μπακογιάννη τόνισε ότι «είναι χαρακτηριστικό του πανικού και του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία. Δεν θυμάμαι άλλη περίπτωση κυβέρνησης που να έχει αλλάξει δύο φορές τον εκλογικό νόμο σε μία κοινοβουλευτική περίοδο πριν καν εφαρμοστεί».

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο βουλευτής ανέφερε: «Η απλή αναλογική επιβάλλει πολιτικές συνεργασίες και συγκλίσεις. Εμείς συγκεκριμένα μιλάμε για προγραμματική και πολιτική σύγκλιση για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής πλειοψηφίας απέναντι στα όσα επέφερε στην ελληνική κοινωνία η διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα και των υπολοίπων κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να μπουν σε αυτή τη συζήτηση, να επιχειρήσουν τις συγκλίσεις τους και να μη δώσουν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας εκ των δύο μεγάλων πολιτικών πόλων του πολιτικού συστήματος, κάτι το οποίο έχει εμπεδωθεί πλέον στην ελληνική πολιτική σκηνή εδώ και μια δεκαετία. Το πρόβλημα θα το έχουν τα υπόλοιπα κόμματα, εφόσον τη βραδιά των εκλογών με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα απορρίψουν τη δυνατότητα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης».

Σχετικά Άρθρα