Politico/Υποκλοπές: Οργισμένη αντίδραση ευρωβουλευτών

 Politico/Υποκλοπές: Οργισμένη αντίδραση ευρωβουλευτών

Το Politico σε νέο άρθρο του για το ζήτημα των υποκλοπών στην Ελλάδα διατυπώνονται οι οργισμένες αντιδράσεις ευρωβουλευτών που ζητούν ουσιαστική παρέμβαση από την Κομισιόν μια και όπως επισημαίνουν διακυβεύεται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι οι ευρωβουλευτές δεν αποδέχονται τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να «κρατήσουν τη μύτη τους» μακριά από το σκάνδαλο των υποκλοπών που έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Το Politico, φιλοξενεί δηλώσεις της Σάσκια Μπρίκμοντ, Βελγίδας ευρωβουλευτού του κόμματος των Πρασίνων, η οποία συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και η οποία επισημαίνει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί την ίδια στρατηγική με την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ισπανία, προσπαθώντας να κρύψει το θέμα κάτω από το χαλί, προβάλλοντας τον ισχυρισμό της εθνικής ασφάλειας. «Αυτό για μένα είναι εντελώς απαράδεκτο γιατί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου διακυβεύονται», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μπρίκμοντ χαρακτήρισε «αδύναμη» την απάντηση της Επιτροπής και είπε ότι ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι γίνονται σεβαστές οι αξίες της ΕΕ και η ασφάλεια των πολιτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τζόρντι Σολέ, Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, πρόσθεσε ότι τα σκάνδαλα κατασκοπείας δεν ήταν μόνο θέμα εθνικής ασφάλειας αλλά θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται η αντίδραση της ευρωβουλευτή Σόφι ιν’τ Βελντ, η οποία με ανάρτησή της επεσήμανε ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης. Για αυτό και το ερευνά το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το PEGA της Ευρωβουλής. Καθώς παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ στο στόχαστρό των παρακολουθήσεων βρίσκονται ευρωβουλευτές και ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Οι κυβερνήσεις είναι μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Σχολιάζοντας το νέο άρθρο από το ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και αντιπρόεδρος του ΕΚ επεσήμανε ότι:

«Νέο άρθρο του Politico για το σκάνδαλο των #υποκλοπων στην Ελλάδα. Μετά την χθεσινή ερώτηση μου στην Κομισιόν και άλλοι Ευρωβουλευτές επικρίνουν, ως «αδύναμη» την ως τώρα αντίδραση της Κομισιόν. Απαιτούμε άμεση, ενεργότερη Ευρωπαϊκή αντίδραση και κανόνες!».

Το Politico στο άρθρο του επανέρχεται στο θέμα της απάντησης του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες αναφέροντας ότι επέπληξε την Επιτροπή χαρακτηρίζοντάς την πολύ εύπιστη σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου για ένα θέμα εθνικής ασφάλειας, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να απέχουν από το να υιοθετήσουν βιαστικά και επί λέξει» ρεπορτάζ από μέσα «που δεν διακρίνονται πάντα για ακρίβεια και αντικειμενικότητα».

Σχετικά Άρθρα