Παφίλης στο libre: Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταψήφισε το θεσμικό πλαίσιο που νομιμοποιεί το “Pegasus” και το “Predator”

 Παφίλης στο libre: Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταψήφισε το θεσμικό πλαίσιο που νομιμοποιεί το “Pegasus” και το “Predator”

Την αντίφαση που κυριαρχεί -και- εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα συστήματα παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται επισημαίνει σε συνέντευξή του στο libre, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

  • «Με τον κανονισμό της ΕΕ του 2021, η παραγωγή, εμπορία και διακίνηση κατασκοπευτικού λογισμικού, όπως το ‘‘Pegasus’‘, το ‘‘Predator‘’ και άλλα που κυκλοφορούν θεωρείται απολύτως ‘‘νόμιμη’’».

Μιλώντας για τον κοροαναϊό δηλώνει ότι «ζούμε το χειρότερο καλοκαίρι της πανδημίας, γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης τα πάντα έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις των εταιρειών του τουρισμού».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο 

– Κύριε Παφίλη, τελικά ο Αύγουστος έχει ειδήσεις. Και αφορούν την ομολογία της κυβέρνησης για παρακολούθηση από την ΕΥΠ του κ. Ανδρουλάκη. Αυτό που δεν έχουμε μάθει έως τώρα είναι ποιοι είναι οι λόγοι που παρακολουθούνταν ο κ. Ανδρουλάκης. Θα βγει κάποια άκρη; Θα μάθουμε τι έχει συμβεί; Να σας θυμίσω ότι οι καταγγελίες του ΚΚΕ παρέμειναν αναπάντητες. Δεν μάθαμε απολύτως τίποτα.

Σε ό,τι μας αφορά, δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα αποκαλυφθεί ακριβώς τι έχει συμβεί και για ποιους λόγους ούτε ότι δεν θα έχουμε ένα ακόμα «κουκούλωμα».

Κι αυτό γιατί γνωρίζουμε ότι εδώ και χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχει διαμορφωθεί ένα σάπιο και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θωρακίζει τις παρακολουθήσεις και τις παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων. Και αυτό δεν το ακουμπά κανείς, ούτε φυσικά η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ.

  • Όσο για τις πολύ σοβαρές καταγγελίες του ΚΚΕ, έχετε δίκιο, ακόμα περιμένουμε απαντήσεις – ήδη από το 2016 – για τις «συνακροάσεις»-υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του Κόμματος.

Γιατί, για παράδειγμα, δεν αξιοποιήθηκαν οι τεχνολογικές δυνατότητες για να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι, αφού όλα τα στοιχεία υπήρχαν κυριολεκτικά “στο πιάτο” των αρμόδιων αρχών και ήταν σε γνώση των κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Αυτό δείχνει και το μέγεθος της συγκάλυψης.

-Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, απηύθυνε μια Ερώτηση στην Ευρωβουλή όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται σε λογισμικά παρακολούθησης τηλεφώνων όπως είναι το Predator και το spyware Pegasus που χρησιμοποιούν κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι έχει αγοράσει ή ότι χρησιμοποιεί ένα από αυτά τα συστήματα. Τι πιστεύετε ότι συμβαίνει τελικά;

Τόσο με την ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής του Ομάδας όσο και συνολικά με τις παρεμβάσεις του το ΚΚΕ με ευθύνη του αποκάλυψε όλο το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο, που όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχτισαν με βάση κατευθύνσεις, κανονισμούς και οδηγίες της ΕΕ, σε βάρος των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων.

  • Το ΚΚΕ, ήταν το μόνο κόμμα που έγκαιρα ενημέρωσε το λαό καταψηφίζοντάς τες, ενώ όλα τα άλλα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους το υιοθετούσαν και το νομιμοποιούσαν.

Αυτό το επικίνδυνο και σκοτεινό πλαίσιο συνιστά τον πυρήνα του προβλήματος, κατατάσσει τον καθένα εν δυνάμει στόχο υποκλοπών, παρακολουθήσεων και υφαρπαγής προσωπικών δεδομένων.

  • Με βάση αυτήν ακριβώς τη νομοθεσία και με τον κανονισμό της ΕΕ του 2021, η παραγωγή, εμπορία και διακίνηση κατασκοπευτικού λογισμικού, όπως το «Pegasus», το «Predator» και άλλα που κυκλοφορούν θεωρείται απολύτως «νόμιμη».

Όσο για τις κυβερνητικές διαψεύσεις αυτές ακυρώνονται σε σημείο γελοιοποίησης από την ομολογία ότι η ΕΥΠ πραγματοποιεί τέτοιες παρακολουθήσεις με το πρόσχημα “της εθνικής ασφάλειας”, αλλά κι από τα ίδια τα στοιχεία που βγαίνουν και αναφέρουν ότι οι εταιρείες αυτών των λογισμικών έχουν πελάτες «οντότητες» και διατηρούν ως και γραφεία στην Ελλάδα.

Χωρίς αμφιβολία και η χώρα μας αποτελεί πεδίο δραστηριοποίησης ενός πυκνού δικτύου «επίσημων» και «ανεπίσημων» κέντρων παρακολούθησης, που επεκτείνεται και βαθαίνει όσο αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αλλά και στα επιχειρηματικά σχέδια αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

-Μπορεί μια εξεταστική επιτροπή να δώσει απαντήσεις σ’ ένα τόσο περίπλοκο και σοβαρό θέμα;

Το ΚΚΕ – και στην εξεταστική επιτροπή- θα συμβάλλει στην αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης, αναδεικνύοντας, όπως το έχουμε ήδη κάνει, όλο το επικίνδυνο και σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο των υποκλοπών, που έχουν συνδιαμορφώσει όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα. Μάλιστα, ζητάμε να συμπεριληφθούν ως αντικείμενο της επιτροπής και οι υποθέσεις «συνακροάσεων» στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

  • Αλίμονο, όμως, αν περιμέναμε από μια εξεταστική επιτροπή να δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις ή πολύ περισσότερο να συμβάλει ώστε να εξαλειφθούν σ’ αυτό το σύστημα πλήρως πρακτικές που συνδέονται με κρατικές υπηρεσίες, παρακρατικούς μηχανισμούς και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μόνο ο λαός έχει τη δύναμη να καταργήσει όλο το νομικό πλαίσιο «του μεγάλου αδερφού» και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του.

-Τελικά μετά από τις αποκαλύψεις, τίθεται θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού ή έστω πρόωρων εκλογών;

Ξέρετε, το εύκολο είναι να ζητάει κανείς να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.

Το δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα και το πιο σημαντικό είναι να παλεύεις για να καταργηθεί η πολιτική της κυβέρνησης της οποίας ζητάς την παραίτηση, και γενικά και ειδικά στο θέμα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών. Κι αυτό δεν το ζητά κανένας άλλος, πλην ΚΚΕ.

-Να περάσουμε στο θέμα του κορoναϊού. Έχει αυξηθεί ραγδαία το ποσοστό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Έχει αποτύχει η κυβέρνηση στην εφαρμογή των μέτρων;

Για ποια εφαρμογή, ποιων μέτρων συζητάμε; Ζούμε το χειρότερο καλοκαίρι της πανδημίας, γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης τα πάντα έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις των εταιρειών του τουρισμού. Μάλιστα, η ανάγκη επιδημιολογικής επιτήρησης εξαφανίστηκε από τα πρωτόκολλα των tour operators και της μεγαλοεργοδοσίας.

  • Την ίδια ώρα που η πανδημία επιβάλλει την ανάγκη για σύγχρονο εξοπλισμό, ΜΕΘ και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας έχουμε υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και μετατροπή του συστήματος Υγείας σε σύστημα «μίας νόσου».

Το ίδιο το εμβόλιο από όπλο και ανάγκη μετατράπηκε σε μέσο εκφοβισμού και διαίρεσης. Για να μη ζήσουμε και τον χειρότερο χειμώνα της πανδημίας απαιτούμε τώρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

-Υπάρχει περίπτωση να ανταποκριθεί το ΚΚΕ σε μια πρόσκληση σχηματισμού κυβέρνησης ώστε να δοθούν λύσεις και να αναζητηθούν διέξοδοι σε σοβαρά ζητήματα;

Διέξοδο και λύσεις στα σοβαρά προβλήματα του λαού και της χώρας δεν μπορεί να δώσει καμιά κυβέρνηση που υπηρετεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ό,τι πρόσημο κι αν έχει αυτή. Χώρια που το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι ήδη γραμμένο.

Είναι το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, τις συμβάσεις του οποίου όλοι μαζί, κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν, είναι η περιβόητη “πράσινη” μετάβαση που όλοι έχουν για σημαία τους, είναι τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ ΝΑΤΟ τα οποία επίσης όλοι στηρίζουν. Να, λοιπόν, ποιοι έχουν ήδη αποδεχτεί την πρόσκληση σχηματισμού της επόμενης, από χέρι αντιλαϊκής κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ, μία πρόσκληση – πρόκληση έχει αποδεχτεί:

  • Να βρεθεί μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων για να κερδίσουν ανάσες ανακούφισης, για να ανοίξουν το δικό τους δρόμο για τις δικές τους ανάγκες με τη δική τους εξουσία. Γιατί, αν κάτι μπορούν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι ή έστω να εμποδίσουν, αυτό θα γίνει με τη δράση τους και τις πολιτικές τους επιλογές κόντρα στο σύστημα της εκμετάλλευσης, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του.

Σχετικά Άρθρα