Είναι μάταιο το “σαφάρι” φθηνού ρεύματος την ώρα που οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς σε διεθνή και εγχώρια χρηματιστήρια ενέργειας;

 Είναι μάταιο το “σαφάρι” φθηνού ρεύματος την ώρα που οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς σε διεθνή και εγχώρια χρηματιστήρια ενέργειας;

Για να βρει κάποιος την εταιρεία ρεύματος με το φθηνότερο ρεύμα θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο και βεβαίως να ξέρει ότι η φθηνότερη εταιρεία για τον Σεπτέμβριο, δεν είναι απαραίτητο ότι θα εξακολουθεί να είναι και τον επόμενο μήνα. Πλέον τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Και με βάση αυτό το δεδομένο μια εταιρεία που υποτίθεται ότι διαθέτει πιο φθηνό το ρεύμα αυτόν τον μήνα, τον επόμενο είναι πολύ πιθανό η τιμή της κιλοβατώρας να είναι πιο αυξημένη.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι κατά πόσο αξίζει τον κόπο ειδικά όσον αφορά ένα νοικοκυριό κάθε μήνα να βρίσκεται σε αναζήτηση πιο φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος την ώρα που ο τρόπος καθορισμού διεθνώς αλλά και εντός συνόρων, των τιμών στα χρηματιστήρια ενέργειας εκτοξεύουν διαρκώς το κόστος.

Έτσι νέα σημαντική άνοδο καταγράφουν οι προθεσμιακές τιμές ηλεκτρισμού για την επόμενη εβδομάδα, στο χρηματιστήριο EEX. Όλα αυτά ενώ η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα κλείσει για λόγους συντήρησης ο αγωγός Nord Stream 1 για τρεις ημέρες στα τέλη του μήνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για τη Δευτέρα η Γαλλία βρίσκεται στα 653 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Γερμανία στα 520 και η Ιταλία στα 611.

Μια μέρα αργότερα, την Τρίτη, οι αντίστοιχες τιμές που δείχνει το ΕΕΧ είναι 694, 589 και 630 ευρώ.

Οπως είναι φυσικό, οι τιμές αυτές δεν προεξοφλούν 100% τι θα γίνει στην πράξη, αποτελούν όμως μια σαφή ένδειξη για το που κινείται η αγορά εν μέσω αυξημένων τιμών αερίου (έφτασαν έως τα 261 ευρώ την Παρασκευή) και ταυτόχρονα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (στα 97,8 ευρώ).

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας Αθηνών διαμορφώνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα (377,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα) παρά τη μειωμένη ζήτηση και την αυξημένη (20,9%) συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

Το Σάββατο οι τιμές στην Ελλάδα βρέθηκαν στα 391 ευρώ, πολύ ψηλά για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Αναλυτικά τα νέα τιμολόγια εταιρειών

Η χρέωση της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο Σεπτεμβρίου ξεκινά από 0,7888 ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, από 0,486 ευρώ τον Αύγουστο και στα 0,800 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών, από 0,498 τον Αύγουστο. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο αυξάνεται στα 0,747 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο παραμένει στα 3,5 ευρώ.

H ΗΡΩΝ, η οποία επίσης είχε ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια τον Αύγουστο ανακοίνωσε αυξημένη τιμή κιλοβατώρας κατά 20 λεπτά. Ειδικότερα για το πρόγραμμα Generous Home το πάγιο είναι στα 3 ευρώ, όπως και τον Αύγουστο και η κιλοβατώρα στα 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,595 ευρώ. Με την έκπτωση συνέπειας η χρέωση της κιλοβατώρας μειώνεται στα 0,600 ευρώ από 0,476 ευρώ τον Αύγουστο.

Η NRG στο πρόγραμμα nrg prime η χρέωση είναι στα 0,758 ευρώ/ κιλοβατώρα από 0,499 ευρώ τον Αύγουστο, με το πάγιο να από 2 έως 5 ευρώ ανάλογα αν ο καταναλωτής ζητήσει ηλεκτρονικό λογαριασμό ή ενεργοποιήσει πάγια εντολή ή συνδυαστικά και τα δύο. Τα υπόλοιπα οικιακά προγράμματα της nrg είναι στα 0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

H Elpedison ανακοίνωσε χρεώσεις που αρχίζουν 1,804 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σε όλες τις χρεώσεις εφαρμόζει έκπτωση συνέπειας 0,400 ευρώ να κιλοβατώρα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αρχικές τιμές χρέωσης προμήθειας ως εξής: Για το πρόγραμμα 24ώρες νυχτερινό η χρέωση προμήθειας είναι στα 1,0864 ευρώ/kWh από 0,9445 ευρώ τον Αύγουστο, στο πρόγραμμα Electricity Home Day στα 1.1184 ευρώ/kWh από 0,9775 τον Αύγουστο, στο Elpedison συνέπεια Day στα 1,1344 ευρώ/kWh και στο Elpedison FREE στα 1,0804 ευρώ/kWh. Το πάγιο κυμαίνεται από 4,40 ευρώ έως 4,99 ευρώ ανά μήνα.

Η Protergia έχει χρέωση 0,78213 ευρώ για την ημέρα από 0,54913 και 0,77855 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,54555 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το νυχτερινό τιμολόγιο το Protergia Home MVP. Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό με πάγιο 1 ευρώ η χρέωση αυξήθηκε στα 0,79994 ανά κιλοβατώρα από 0,56814 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ήταν η χρέωση τον Αύγουστο.

Η WATT & VOLT ανακοίνωσε στο πρόγραμμα «ZERO +» χρέωση 0,784 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0, 620 ευρώ τον Αύγουστο και με το πάγιο να παραμένει μηδενικό.

Πώς βρίσκετε την εταιρεία ρεύματος

Πρόκειται για το energycost.gr που επιχειρεί να παρέχει την απαραίτητη υποδομή αναζήτησης και συγκριτικής αξιολόγησης, ώστε ο καταναλωτής ενέργειας να επιλέξει προϊόντα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Και επιπλέον να ενθαρρύνει τους Προμηθευτές να αναπτύσσουν προϊόντα ελκυστικά προς τους καταναλωτές, τα οποία να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και σαφήνεια ως προς τις χρεώσεις και τυχόν προωθητικές ενέργειες.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, με το εργαλείο σύγκρισης τιμών, ένας καταναλωτής μπορεί:

1. Να αναζητήσει τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα και να ενημερωθεί για τα αναλυτικά χαρακτηριστικά τους.

2. Να ενημερωθεί για το ποιές εταιρείες προσφέρουν ποιά προϊόντα ή υπηρεσίες που χρειάζεται, άρα να γνωρίσει τις επιχειρήσεις.

3. Να επιλέξει ευκολότερα τα ενεργειακά προϊόντα που αρμόζουν στις δικές του ανάγκες.

4. Να συγκρίνει τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα ως προς τα χαρακτηριστικά και το κόστος τους.

5. Να εξοικονομήσει χρόνο αναζήτησης της πληροφορίας και σύγκρισης προσφορών, λόγω συλλογής των τιμολογιακών δεδομένων Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου σε έναν κοινό χώρο, όπου ο καταναλωτής θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα δημοσιευμένα τιμολόγια όλων των προμηθευτών ενέργειας.

6. Να ενημερωθεί για γενικές πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με προσφορές και πρόσθετες παροχές, που εμπίπτουν στο σκοπό του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών.

Πώς λειτουργεί

Τα ενεργειακά προϊόντα που βρίσκονται στην εφαρμογή, παρέχονται από τους ίδιους τους Προμηθευτές της ενεργειακής αγοράς

Ο καταναλωτής θα πρέπει αρχικά να μπει στην ιστοσελίδα energycost.gr και έχει τη δυνατότητα να μπει σε δύο κατηγορίες: Ηλεκτρισμός και Φυσικό αέριο.

Στον ηλεκτρισμό ο καταναλωτής συμπληρώνει βασικά στοιχεία που αφορούν την κατηγορία του τιμολογίου που αναζητά (Οικιακό ή Επαγγελματικό), καθώς και βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της παροχής του (μονοφασική ή τριφασική παροχή). Επιπρόσθετα δίνεται η δυνατότητα για ειδική αναζήτηση προϊόντων που έχει εφαρμογή το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Στο φυσικό αέριο κατά τον ίδιο τρόπο ο καταναλωτής συμπληρώνει βασικά στοιχεία που αφορούν τον τύπο Τροφοδοσίας (Κεντρική, Αυτόνομη, Επαγγελματική), τη χρήση (Θέρμανση, Μαγειρική, Ζεστό Νερό Χρήσης) και το Δίκτυο Διανομής στο οποίο είναι συνδεδεμένος (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Λοιπής Ελλάδας).

Τόσο για τον ηλεκτρισμό, όσο και για το Φυσικό Αέριο, δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης ενεργειακών προϊόντων που αφορούν συνδυασμό και των δύο μορφών ενέργειας.

Ο καταναλωτής, κατά την αναζήτηση, έχει τη δυνατότητα επιλογής των Προμηθευτών που θέλει να δει.

Αναλόγως των στοιχείων που συμπληρώνονται/ επιλέγονται από τον καταναλωτή επιστρέφεται ένα υποσύνολο προϊόντων από το σύνολο των ενεργειακών προϊόντων που είναι καταχωρημένα.

Τα προϊόντα που επιστρέφονται είναι εκείνα τα οποία πληρούν τα κριτήρια που έχει δηλώσει ο καταναλωτής.

Σε περίπτωση που το σύνολο των κριτηρίων του καταναλωτή δεν ικανοποιείται από κανένα προϊόν τότε δεν επιστρέφονται αποτελέσματα.

Τέσσερα βήματα

Για να μεταβείτε στο μενού Αναζήτηση μπορείτε είτε επιλέγοντας από το dropdown navigation μενού την επιλογή Αναζήτηση κάτω από το μενού ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, είτε πατώντας στο πεδίο ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ και μετά να επιλέξετε το εικονίδιο της Αναζήτησης.

Μόλις μεταβείτε στο μενού της Αναζήτησης για την Ηλεκτρική Ενέργεια έχετε να ακολουθήσετε 4 βήματα για να δείτε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Τα βήματα έχουν ως εξής:

1ο : Επιλογή της κατηγορίας συνδρομητή που θέλετε να αναζητήσετε. Οικιακό/επαγγελματικό

2ο : Επιλογή στοιχείων για την εγκατάσταση που θέλετε να αναζητήσετε. Μονοφασικό/τριφασικό, οικιακό ημερήσιο/ νυχτερινό κλπ

3ο Επιλογή επιπλέον κριτηρίων για να δείτε τα αποτελέσματα που αναζητείτε. Για την Οικιακή κατηγορία οι επιλογές είναι οι εξής: Κοινωνικό Τιμολόγιο\Συνδυασμός με προϊόν ΦΑ του ίδιου παρόχου

4ο: Επιλογή του κουμπιού Αναζήτηση ή το tab Αποτελέσματα για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων της αναζήτησης σας. Σε αυτό το βήμα σας εμφανίζονται όλοι οι πάροχοι της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επιλέγοντας τον πάροχο που επιθυμείτε να δείτε, σας εμφανίζονται τα αντίστοιχα διαθέσιμα προϊόντα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αναρτημένο προϊόν από κάποιον πάροχο με τα στοιχεία που επιθυμείτε η αναζήτηση δεν θα εμφανίσει κάποιο αποτέλεσμα.

Παναγιώτης Δρίβας