Βίντεο και περιγραφές: Η στιγμή της επίθεσης του 24χρονου στον Σαλμάν Ρουσντί- Τον μαχαίρωσαν ενώ μιλούσε σε εκδήλωση για την καλλιτεχνική ελευθερία

 Βίντεο και περιγραφές: Η στιγμή της επίθεσης του 24χρονου στον Σαλμάν Ρουσντί- Τον μαχαίρωσαν ενώ μιλούσε σε εκδήλωση για την καλλιτεχνική ελευθερία

Σε χειρουργική επέμβαση υποβάλλεται ο διάσημος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε νωρίτερα σήμερα την ώρα που ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ρούσντι βρίσκεται στο χειρουργείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο του 75χρονου συγγραφέα.

Ένας άνδρας όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία για την καλλιτεχνική ελευθερία και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από αστυνομικό και συνελήφθη.

Ο Σαλμάν Ρούσντι διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

Οι περιγραφές

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως από την δολοφονική επίθεση κατά του συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί, τον οποίο μαχαίρωσε άνδρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Εναντίον του Ρουσντί έχει εκδοθεί εδώ και δεκαετίες φετφά από το Ιράν, γιατί το έργο του θεωρείται από φανατικούς ισλαμιστές βλάσφημο.

Ένας νέος άνδρας όρμησε πάνω στη σκηνή και μαχαίρωσε τον Ρουσντί πολλές φορές, μία από τις οποίες ήταν στο λαιμό. Ο Ρουσντί μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο εν ζωή, αλλά δεν είναι για την ώρα σαφές σε τι κατάστασή είναι.

Η Ρίτα Λάντμαν, ενδοκρινολόγος, η οποία ήταν στο ακροατήριο και έσπευσε αμέσως στη σκηνή μετά τον τραυματισμό του συγγραφέα, είπε ότι ο Ρούστντι είχε πολλά τραύματα από μαχαίρι, μεταξύ των οποίων ένα στην δεξιά πλευρά του λαιμού του.

Το σώμα του πάνω στη σκηνή ήταν μέσα σε μια λίμνη αίματος, ήταν όμως εν ζωή και δεν του έκαναν ανάνηψη (CPR).

Ο κόσμος έλεγε «Έχει σφυγμό, έχει σφυγμό!», πρόσθεσε η Λάντμαν.

Ο δράστης

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ταυτοποίησε τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι στον διάσημο συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους, προτού συλληφθεί από αστυνομικούς, διευκρινίστηκε.

Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι γνωστό, ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανές απειλές πριν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Έχει δεχτεί πολλές φορές απειλές

Οι “Σατανικοί Στίχοι” είναι ο λόγος που ο Σαλμάν Ρουσντί έχει δεχτεί πολλές φορές απειλές εδώ και πολλά χρόνια. Το όνομά του ήταν πάντοτε ψηλά στις λίστες “προγραφών” των φανατικών ισλαμιστών.

Οι Σατανικοί Στίχοι είναι το τέταρτο μυθιστόρημα του Βρετανο-Ινδού συγγραφέα Salman Rushdie , που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 26 Σεπτεμβρίου 1988 και είναι εμπνευσμένο εν μέρει από τη ζωή του ισλαμικού προφήτη Μωάμεθ . Όπως και με τα προηγούμενα βιβλία του, ο Rushdie χρησιμοποίησε μαγικό ρεαλισμό και βασίστηκε σε σύγχρονα γεγονότα και ανθρώπους για να δημιουργήσει τους χαρακτήρες του. Ο τίτλος αναφέρεται στους Σατανικούς Στίχους , μια ομάδα κορανικών στίχων που αναφέρονται σε τρεις ειδωλολατρικές θεές της Μέκκας: Allāt , Uzza και Manāt Το μέρος της ιστορίας που ασχολείται με τους «σατανικούς στίχους» βασίστηκε σε αφηγήσεις των ιστορικών al-Waqidiκαι αλ-Ταμπάρι .

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Σατανικοί Στίχοι έλαβαν θετικές κριτικές, ήταν φιναλίστ του Βραβείου Μπούκερ το 1988 (έχασε από τα Όσκαρ και Λουσίντα του Πίτερ Κάρεϊ ) και κέρδισε το βραβείο Whitbread το 1988 για το μυθιστόρημα της χρονιάς. [2] Ωστόσο, ακολούθησε μεγάλη διαμάχη καθώς οι Μουσουλμάνοι το κατηγόρησαν για βλασφημία και χλευασμό της πίστης τους . Η οργή μεταξύ των μουσουλμάνων είχε ως αποτέλεσμα τον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί , τότε Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν , ζητώντας τον θάνατο του Ρούσντι στις 14 Φεβρουαρίου 1989. Το αποτέλεσμα ήταν πολλές αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας του Ρούσντι, ο οποίος τέθηκε υπό την προστασία της αστυνομίας από την κυβέρνηση του ΗΒ, και επιθέσεις σε πολλά συνδεδεμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του μεταφραστή Hitoshi Igarashi .

Η οργή μεταξύ των μουσουλμάνων είχε ως αποτέλεσμα τον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί , τότε Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν , ζητώντας τον θάνατο του Ρούσντι στις 14 Φεβρουαρίου 1989.

Το βιβλίο απαγορεύτηκε στην Ινδία ως ρητορική μίσους που απευθύνεται στους μουσουλμάνους.

Σχετικά Άρθρα