Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Αυξήσεις σοκ από τους παρόχους μετά το πλαφόν προβλέπουν παράγοντες της αγοράς

 Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Αυξήσεις σοκ από τους παρόχους μετά το πλαφόν προβλέπουν παράγοντες της αγοράς

Η επιβολή «πλαφόν» έως και 5 ευρώ στις πάγιες χρεώσεις οδηγεί τους παρόχους που είχαν υψηλότερα τέλη (έφταναν έως και 90 ευρώ τον μήνα σε ορισμένες περιπτώσεις) να τα μειώσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, οι προμηθευτές θα περάσουν αυξήσεις στα τιμολόγια που ανακοίνωσαν στις 25 Ιουλίου προκειμένου να καλύψουν με τον τρόπο αυτό τα ρίσκα και τις επισφάλειες που έχουν να αντιμετωπίσουν με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και της ποινής πρόωρης αποχώρησης των πελατών από τις εταιρείες τους.

Προφανώς θέλουν να είναι πλήρως διασφαλισμένα τα οικονομικά τους μεγέθη από τις επισφάλειες που προσθέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές της αγοράς σημειώνουν πως στην παρούσα φάση, αποτελεί προτεραιότητα η διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας των εταιρειών τους, με δεδομένες τις εκτιμήσεις για μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το νόμο, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν από την 1η Αυγούστου τις τιμές και τις όποιες χρεώσεις των προγραμμάτων των εταιρειών τους.

Στις 25 Ιουλίου το εύρος των τιμών της κιλοβατώρας κυμαίνονταν από τα 0,484 έως και τα 0,568 ευρώ. Οι πάροχοι που είχαν αυξήσει τότε τις πάγιες χρεώσεις θα αλλάξουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις και το σχετικό περιθώριο που έχουν είναι η 31η Ιουλίου. Από την 1η Αυγούστου θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ οι τιμές με το νέο πλαίσιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων.

  • Εξάλλου, όπως προκύπτει από πληροφορίες, η ΡΑΕ επιχείρησε παρέμβαση και σε τρεις προμηθευτές οι οποίοι είχαν ανακοινώσει προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας με ρήτρα εκπτώσεων.

Συναρτούν δηλαδή τη χορήγηση επιπλέον εκπτώσεων με τη διακύμανση της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος.

Πριν την κατάθεση χθες το βράδυ της νομοτεχνικής βελτίωσης για το θέμα της κατάργησης των εκπτώσεων που συνδέονται με τη χονδρεμπορική αγορά, απέστειλε επιστολή στους συγκεκριμένους προμηθευτές με την οποία κρίνει ως μη σύννομα τα συγκεκριμένα τιμολόγια. Κάλεσε τους συγκεκριμένους παρόχους να τα αλλάξουν μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Στελέχη εταιρειών δηλώνουν ότι θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις, αν και θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα προγράμματά τους είναι σύννομα.

Σχετικά Άρθρα