“Δελτίο” ρεύματος τον χειμώνα;- Η εισήγηση της ΡΑΕ στην κυβέρνηση προβλέπει διακοπές ηλεκτροδότησης- Τι προβληματίζει

 “Δελτίο” ρεύματος τον χειμώνα;- Η εισήγηση της ΡΑΕ στην κυβέρνηση προβλέπει διακοπές ηλεκτροδότησης- Τι προβληματίζει

Ένα σενάριο διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, παρόμοιο -αν και ηπιότερο- από εκείνο της Γερμανίας, προετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως αναφέρει η “Καθημερινή παρουσιάζοντας την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Εφόσον, η συγκεκριμένη εισήγηση τεθεί σε εφαρμογή, τον προσεχή χειμώνα, θα προκαλέσει αναμφίβολα μία μεγάλη ανατροπή στην λειτουργία της οικονομίας και, πιθανότατα, κοινωνικές αντιδράσεις.

Παράγοντες της αγοράς ενέργειας αναφέρουν πως το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι τόσο η επάρκεια -κυρίως λόγω της σχετικής αυτονομίας που προσφέρει το LNG-, όσο οι εξαιρετικά αυξημένες τιμές με τις οποίες θα το προμηθεύεται η χώρα. Κι αυτό διότι, μεγάλες αμερικανικές (κυρίως αλλά όχι μόνο) εταιρείες, που έχουν ήδη αρχίσει να τροφοδοτούν εναλλακτικά την χώρα μας, αυξάνουν διαρκώς τις τιμές. Ήδη ο Βλαντιμίρ Πούτιν μειώνει στο 30% την ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη -αν και δεν την διακόπτει εντελώς ακόμα- και αυτό οδηγεί την Κομισιόν να εισηγηθεί στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε μία εθελοντική μείωση κατανάλωσης αερίου κατά 15% σε πρώτη φάση.

Η “Καθημερινή” αποκαλύπτει πως η εισήγηση της ΡΑΕ αφορά επιχειρήσεις (αρχικά τις πιο ενεργοβόρες) αλλά και οικιακούς καταναλωτές, ενώ προβλέπει πως τελικά θα υπάρχει συνολική διακοπή της ροής φυσικού αερίου, κάτι που θεωρείται περίπου βέβαιο από όλους τους μεγάλους ενεργειακούς παίκτες.

Ειδικά για την Αττική, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι διακοπές ηλεκτροδότησης θα είαι ομαδοποιημένες ανά περιοχές, γεγονός που σημαίνει πως ολόκληρες περιοχές δεν θα έχουν επαρκή ηλεκτροδότηση, άρα και θέρμανση, για κάποιες ώρες της ημέρεας. Επίσης αναφέρεται πως προβλέπεται η εξαίρεση νοσοκομείων, τραπεζών, δημόσιες υποδομές, ένοπλες δυνάμεις κ.ά.

Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο της ΡΑΕ

Η Ευρώπη αδυνατεί ακόμα να προβάλλει εναλλακτικό σχέδιο ενόψει ενός ζοφερού χειμώνα.

Ένα σχέδιο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη είναι να ωθήσει τις χώρες σε έναν μη δημοφιλή αλλά απαραίτητο δρόμο μείωσης της ζήτησης. Ζητώντας μια αρχικά εθελοντική μείωση κατά 15% στη χρήση φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη, η ιδέα είναι να εδραιωθεί μια αίσθηση συλλογικής δράσης και θυσίας – παρόμοια με την ενεργειακή νηφαλιότητα που πρότεινε η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ποικίλλει σημαντικά ανά χώρα: μια πανευρωπαϊκή περικοπή κατά 15% σε σχέση με τα μέσα επίπεδα πριν από την εισβολή θα αντιστάθμιζε τη διακοπή των εισαγωγών από ρωσικούς αγωγούς, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Αλλά οι απαιτούμενες περικοπές σε επίπεδο κρατών-μελών θα κυμαίνονταν από μηδέν έως ένα επιβλητικό 54%. Εάν αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα από τις Βρυξέλλες για την επιβολή περικοπών, οι διαπληκτισμοί στην ΕΕ θα μπορούσαν να μετατραπούν από γκρίνια σε βρυχηθμό.

Το “ακραίο” γερμανικό σχέδιο

Η γερμανική βιομηχανία ετοιμάζεται ακόμη και για το πιο εφιαλτικό σενάριο, το ολοκληρωτικό κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου μειώνοντας προς το παρόν την κατανάλωση σε τομείς που μπορεί. Σε περίπτωση όμως που η Ρωσία δεν ξανανοίξει τον αγωγό μετά τις εργασίες ετήσιας συντήρησής του, αναγκαστικά ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ αναμένεται να περάσει από τη δεύτερη, που ισχύει τώρα, στην τρίτη και τελευταία βαθμίδα του σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων κηρύσσοντας τον ενεργειακό τομέα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα υφίσταται μια “εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση φυσικού αερίου, σημαντική διακοπή παροχής του ή οποιαδήποτε άλλη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης εφοδιασμού”, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων (Bundesnetzagentur). Σε αυτήν την περίπτωση και επειδή η ενέργεια δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, παρεμβαίνει το κράτος και γίνεται ρυθμιστής του εφοδιασμού ενέργειας μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων. Που σημαίνει στην πράξη ότι μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο προτεραιοποίησης στον εφοδιασμό ενέργειας με πρώτα τα νοικοκυριά και τις ευπαθείς δομές του κράτους και στο τέλος τη βιομηχανία.

Ο Χάμπεκ άφησε ωστόσο υπονοούμενα ότι θα πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις ως προς αυτήν τη σειρά. Σε συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι η σχετική ρύθμιση προορίζεται για διακοπές ενέργειας μικρής διάρκειας, αλλά δεν έχει νόημα όταν η παροχή διακοπεί επί μήνες. “Η βιομηχανία δεν μπορεί να ταξινομηθεί με τρόπο αυτόματο, θα πρέπει να κάνουμε δεύτερες σκέψεις” είπε. Αργότερα το υπουργείο Οικονομικών έκρινε σκόπιμο να κάνει διευκρινίσεις επισημαίνοντας ότι τα νηπιαγωγεία, τα νοσοκομεία ακόμη και οι ιδιώτες καταναλωτές προστατεύονται και θα “συνεχίζουν να τροφοδοτούνται σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου”. Άρα το θέμα δεν είναι αν θα τροφοδοτούνται με ενέργεια, αλλά πώς θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου. Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν στο ότι θα έχουν ενέργεια ούτως ή άλλως, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στην εξοικονόμησή της, εάν και όταν έρθει εκείνη η απευκταία ώρα. Γιατί “μια συνεχής ή μακροπρόθεσμη διακοπή της βιομηχανικής παραγωγής θα είχε μαζικό αντίκτυπο στην εφοδιαστική κατάσταση” προειδοποίησε από τη Βιέννη ο Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η δήλωση Χάμπεκ δίνει κάποια βεβαιότητα και φαίνεται να ικανοποίησε τον βιομηχανικό κλάδο.

Σχετικά Άρθρα