“Βυθίζονται” τα συμβόλαια των ιταλικών ομολόγων λόγω της πολιτικής κρίσης- Πιέσεις στο ευρώ

 “Βυθίζονται” τα συμβόλαια των ιταλικών ομολόγων λόγω της πολιτικής κρίσης- Πιέσεις στο ευρώ

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ιταλικών ομολόγων και μετοχών βυθίστηκαν σε νέα χαμηλά, όπως μεταδίδει το Bloomberg, και το ευρώ υποχώρησε κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ, αφού ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι είπε ότι θα προσφέρει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας. Η παραίτηση αυτή στη συνέχεια απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, η Ιταλία, ωστόσο, εισέρχεται σε πολιτική κρίση με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Το ευρώ υποχώρησε έως και 0,9984 δολάρια μετά την ανακοίνωση της προσφοράς του Ντράγκι, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από τα χαμηλά του από νωρίτερα στη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου για το 10ετές ιταλικό δημόσιο χρέος βυθίστηκαν κάτω από τις 122, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο και κάτω από τον κινητό μέσο όρο 21 ημερών. Τα συμβόλαια για τον δείκτη αναφοράς μετοχών επέκτεινε τις ζημίες και μειώθηκαν κατά περισσότερο από 5% την ημέρα.

Η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, καθώς προσπαθεί να τερματίσει χρόνια αρνητικού κόστους δανεισμού στην περιοχή. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν προγραμματιστεί να εκδώσουν την επόμενη απόφασή τους στις 21 Ιουλίου. Αυτή είναι επίσης η ημέρα που προγραμματίζεται να ανοίξει ξανά ένας βασικός ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου.

Η δυσκολία για την ΕΚΤ είναι να αυστηροποιήσει την πολιτική, διατηρώντας παράλληλα σε τάξη τις αγορές κρατικών ομολόγων, δεδομένου ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα πλήξει περισσότερο τα χρεωμένα κράτη όπως η Ιταλία.

«Η εντολή είναι ο πληθωρισμός, αλλά το πρόβλημα θα βρίσκεται στην εκτέλεση/διαβίβαση όταν η ΕΚΤ αυξηθεί», δήλωσε ο Μπίπαν Ράι, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Καναδικής Imperial Bank of Commerce. «Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα».

Πηγή: Bloomberg

Σχετικά Άρθρα