Ο Μητσοτάκης έκλεισε την πόρτα των εκλογών και ανοίγει αυτή του ανασχηματισμού – Τα επόμενα βήματα και τα “όπλα στην φαρέτρα” του

 Ο Μητσοτάκης έκλεισε την πόρτα των εκλογών και ανοίγει αυτή του ανασχηματισμού – Τα επόμενα βήματα και τα “όπλα στην φαρέτρα” του

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών έφυγε, το σενάριο του ανασχηματισμού έρχεται. Το πότε και το αν θα είναι σαρωτικός ή διορθωτικός – με υπουργοποίηση κυβερνητικών στελεχών σε περιοχές όπου η ΝΔ έχει δημοσκοπική φθορά – είναι ένα… στοίχημα, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι το τυχόν νέο υπουργικό σχήμα θα έχει ορίζοντα τις εκλογές, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θα πάει στη Δ.Ε.Θ., στις αρχές του Σεπτέμβρη, με νέα κυβερνητική σύνθεση.

Ακόμη μεγαλύτερο στοίχημα αποτελεί το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, έστω με… μικρές διορθώσεις προς την κατεύθυνση της ενισχυμένης αναλογικής, από το σύστημα της απλής αναλογικής που ισχύει σήμερα, και το οποίο βάζει εμπόδια στην ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Υπουργοί και βουλευτές, παρά την κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, δεν εφησυχάζουν. Ο προεκλογικός αγώνας συνεχίζεται κανονικά. Και αυτό γιατί δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο.

Ωστόσο πλέον η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι οι κάλπες δεν θα στηθούν πριν από τον Ιανουάριο.

“Ο Πρωθυπουργός έπαιξε το χαρτί της θεσμικότητας για τη σταθερότητα της χώρας… Για να μην βρεθεί η χώρα σε περιπέτεια αστάθειας με τόσα μέτωπα ανοιχτά” δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας, δηλώνοντας βέβαιος ότι όταν στηθούν κάλπες το ημερολόγιο θα γράφει 2023 και όχι απαραίτητα… άνοιξη.

Τα “όπλα στην φαρέτρα” του Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει άλλα πράγματα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ευελπιστεί ότι μέχρι το φθινόπωρο κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο στο εσωτερικό της Ε.Ε. αναφορικά με το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα ως προς τον δημοσιονομικό χώρο που αναζητούν οι υπουργοί του.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει κάποιες παρεμβάσεις, με τις οποίες θα μπορέσει να μετριάσει το πολιτικό κόστος από τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, αλλά και όσα έρχονται μέσα στο χειμώνα, κυρίως εξαιτίας της ενεργειακής ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, εξετάζει:

-Το τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

-Αύξηση των συντάξεων 5% – 6%.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμη και στα 751 ευρώ.

-Πληρωμή των αναδρομικών των περικοπών επικουρικών συντάξεων και δώρων.

Βεβαίως είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε για όλα τα παραπάνω. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο την περασμένη εβδομάδα είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού: «Αφήστε να πω και τίποτα στη ΔΕΘ. Όλα τώρα θα τα πω;».

Σχετικά Άρθρα