Γεωργαντάς στο libre: Δεν υπάρχει απειλή διατροφικής επάρκειας

 Γεωργαντάς στο libre: Δεν υπάρχει απειλή διατροφικής επάρκειας

«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη πολιτικών που δίνουν κίνητρα για συνειδητή επιλογή του αγροτικού επαγγέλματος», τονίζει στη συνέντευξή του στο libre ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει απειλή διατροφικής επάρκειας και υποστηρίζει ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να γίνει ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Κύριε υπουργέ, την περίοδο του μεσοπολέμου οι βασικές παράμετροι της αγροτικής κρίσης στην Ελλάδα ήταν μια σειρά από παράγοντες όπως: Η πτωτική πορεία των στρεμματικών αποδόσεων της γεωργίας, η κάθετη πτώση των τιμών των γεωργικών προϊόντων, η στασιμότητα της αξίας της γεωργικής παραγωγής, η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και η υπερχρέωση των αγροτών και η ενδυνάμωση του ρεύματος της αστυφιλίας.

Οι ίδιοι παράμετροι ισχύουν και σήμερα που σε συνδυασμό με την παγκόσμια κρίση δημιουργούν ένα εκρηκτικό τοπίο. Πως μπορούν τελικά οι αγρότες να ανταπεξέλθουν;

 Γνωρίζω ότι για να βελτιωθεί η ελληνική παραγωγή πρέπει να αντιμετωπισθούν εγγενή προβλήματα  όπως:

–         Το αυξημένο κόστος παραγωγής

–         το μικρό μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας,

–         η απαξίωση και συρρίκνωση του ρόλου των συνεταιρισμών,

–         η  εποχικότητα των προϊόντων μας,

–         η επιμονή σε ποικιλίες που έχουν φθίνουσα ζήτηση στις διεθνείς αγορές,

–         το υψηλό μεταφορικό κόστος,

–         η διαπραγματευτική αδυναμία παραγωγών και εμπόρων απέναντι στα μεγάλα διεθνή δίκτυα

–         η περιορισμένης έκταση αγροτική εκπαίδευση σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ και

–         η χαμηλή ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών στην αγροτική παραγωγή

Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει η συμμετοχή μας στην ΕΕ και αξιοποιούμε στο έπακρο τη χρηματοδότηση των 19,3 δις που εξασφάλισε με τη νέα ΚΑΠ, για τη χώρα μας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και κάθε ενωσιακό ή εθνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με έναν διττό στόχο:

–         Τη βελτίωση της ποιότητας, ώστε τα προϊόντα μας να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικά διεθνώς

–         Την ενίσχυση της συνεργατικότητας μέσω συνεταιριστικών σχημάτων και Ομάδων Παραγωγών

Η ποιότητα και η υψηλή διατροφική αξία, αποτελούν τα κυριότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν τα ελληνικά προϊόντα για να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό. Τα πλεονεκτήματα αυτά οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο, κάτι το οποίο κάνουμε σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ειδικά αυτήν την περίοδο της κρίσης, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο επισιτιστικής επάρκειας, ο προγραμματισμός σας ποιος είναι;

 Στη χώρα μας απειλή διατροφικής επάρκειας δεν υφίσταται. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με εισαγωγείς έχει ανοίξει διαύλους και αναπληρώνει από άλλες χώρες, τις ποσότητες που κάναμε εισαγωγή σε μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο, από τις εμπόλεμες χώρες.

Ωστόσο δεν είναι μόνο ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι και η κλιματική κρίση και οι καταστροφές που προκαλεί, με αποτέλεσμα χώρες, όπως η Ινδία, να οδηγηθούν σε αποφάσεις για απαγόρευση των εξαγωγών.

Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα επιδιώκουμε, εκτός από το να αναπληρώσουμε τις εισαγωγές από άλλες χώρες, να ενισχύσουμε την παραγωγή μας.  Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η ένταξη στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων του μαλακού σίτου και του αραβόσιτου, αλλά και η δυνατότητα καλλιέργειας αγρών που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αγρανάπαυσης, χωρίς να απωλέσουν οι δικαιούχοι τα οφέλη του προγράμματος.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ζητήματος μέσα από την καταγραφή, ανά πενθήμερο, των αποθεμάτων που διαθέτουμε, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό και περιπτώσεις αισχροκέρδιας.

Μέσω ΕΕ, της καλής λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας γενικά στην Ευρώπη, αλλά και μέσα από εθνικές αποφάσεις διαμορφώνουμε πλαίσιο διατήρησης και ενίσχυσης της επισιτιστικής επάρκειας για τη χώρα μας.

Υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία πολιτικής ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα; Που δεν αφορούν μόνο την οικονομική ενίσχυση αλλά και τη δημιουργία κινήτρων με εκπαίδευση νέων στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και την επιστροφή τους στα χωριά;

 Στόχος μας είναι η ανάπτυξη πολιτικών που δίνουν κίνητρα για συνειδητή επιλογή του αγροτικού επαγγέλματος.

Η νέα ΚΑΠ των 19,3 δις ευρώ, έρχεται να στηρίξει την προσπάθειά μας να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέας, η πράσινη ανάπτυξη, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία μας, η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης με τη λειτουργία Δημοσίων ΙΕΚ για τα αγροτικά επαγγέλματα, η προώθηση των θησαυρών της ελληνικής γης, και κυρίως η επιλογή μας για μετάβασηαπό το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων, αποτελούν πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που φιλοδοξούν να αλλάξουν την αντίληψη του συνόλου της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής.

Ένα θέμα, που δεν σας αφορά άμεσα, έχει σχέση με τις τιμές και τις τεράστιες αυξήσεις που βλέπουμε σε όλα τα προϊόντα. Ποια είναι τα περιθώρια παρέμβασης; Τι θα κάνετε;

 Πρόκειται, όντως, για ζήτημα που δεν αφορά το ΥπΑΑΤ άμεσα. Εμείς εξασφαλίζοντας επάρκεια στην παραγωγή και απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμβάλλουμε ώστε να μη υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά που να δικαιολογούν οποιεσδήποτε αυξήσεις. Το αν θα μειωθεί σε κάποιο ποσοστό ο ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα ή όχι είναι ζήτημα γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής. Ήδη, σε ό,τι αφορά στο ΥπΑΑΤ, η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ενέργεια – ειδικά με τη μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής- αναμένεται να δημιουργήσουν συνθήκες αποκλιμάκωσης. Ένα είναι βέβαιο πάντως, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς το πρόβλημα και με τις συνεχείς παρεμβάσεις της στοχεύει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης, τόσο για τους αγρότες, όσο και για το σύνολο της κοινωνίας.

Σχετικά Άρθρα