Ελληνοτουρκικά: Βέβαιη η Αθήνα για θερμό καλοκαίρι – Τα 3 σενάρια που εξετάζονται σε στρατιωτικό επίπεδο

 Ελληνοτουρκικά: Βέβαιη η Αθήνα για θερμό καλοκαίρι – Τα 3 σενάρια που εξετάζονται σε στρατιωτικό επίπεδο

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου με το υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας, με την κυβέρνηση και τα επιτελεία να εξετάζουν όλα τα σενάρια κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας.

Η Αθήνα εξάλλου δεν τρέφει αυταπάτες και είναι βέβαιη πως το κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας θα κρατήσει πολύ και σίγουρα ολόκληρο το καλοκαίρι, όπως μετέδωσε το OPEN.

Σύμφωνα με την Αλεξία Τασούλη, η Αθήνα προετοιμάζεται διπλωματικά για τις δύο πολύ κρίσιμες Συνόδους, μία της ΕΕ και μία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ (στις 24 Ιουνίου στη Μαδρίτη) στην οποία θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήδη το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους συμμάχους για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και θα τους θέσει το ερώτημα «πώς μία χώρα που βρίσκεται στη συμμαχία προχωρά σε συνεχόμενη εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας και απειλεί στο Αιγαίο».

Τρία σενάρια εξετάζονται σε στρατιωτικό επίπεδο

Παράλληλα, όπως μετέδωσε στο OPEN, όλα τα σενάρια εξετάζονται και σε στρατιωτικό επίπεδο.

  • Ένα από αυτά αποτελεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, κάτι που η Άγκυρα έχει κάνει τον Φεβρουάριο του 2020, όταν άνοιξε μονομερώς τα σύνορα στον Έβρο.
  • Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται αφορά την αποστολή ερευνητικού σκάφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2020, και η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία έφτασε σε οριακό σημείο.
  • Ένα τρίτο σενάριο που εξετάζει κυβέρνηση και επιτελεία είναι η αποστολή ενός Γεωτρύπανου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εντός της περιοχής που ορίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, όμως εμπίπτει στην Έλληνοαιγυπτιακή συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές και στρατιωτικά επιτελεία υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε προκλητική ή επιθετική ενέργεια.

Σχετικά Άρθρα